fbpx
Image Alt

Blog

7 idej, kam na izlet v Sloveniji v času jesenskih počitnic

Mnogi so mnenje, da je jesen najlepši letni čas, ko tudi najraje potujejo. Takrat je narava še posebej čudovita, saj se odene v zlato rumene barve. Sploh pa je to idealen čas za kratek oddih za vse družine, ki imate otroke v šoli, saj so konec oktobra šolske počitnice. Izleti po Sloveniji so vedno odlična ideja za kratek enodnevni ali večdnevni oddih, kaj si boste letos izbrali je samo vaša odločitev. V nadaljevanju pa si lahko ogledate ideje za izlet po Sloveniji v času jesenskih počitnic. Izleti po različnih lokacijah so lahko enodnevni ali pa si vzamete več časa za ogled in ste na sami lokaciji več dni.

Izleti po slovenski Toskani
Goriška Brda so znana po odličnem vinu, zato je jesen res pravi čas za obisk vinorodnih gričev, ki navdušujejo v jesenskih odtenkih. Na sami poti po Brdih se lahko ustavite na mnogih turističnih kmetijah ali v vinskih kleteh, kjer vam bodo z veseljem postregli z odličnimi vini in domačo hrano. Obiščite pa tudi grad Dobrovo in rezidenčno vilo goriških grofov – grad Vipolže. V tem koncu Slovenije pridete na svoj račun tudi pohodniki in kolesarji, Sabotin kar kliče, da ga osvojite. Če pa si želite samo malce pretegniti noge pa se povzpnite na 23 metrov visok stolp v Gonjačah..

izletiIzleti po Ribniškem Pohorju
Lokacija, ki je predvsem za ljubitelje aktivnosti v naravi, kjer se lahko naužijete jesenskih lepot. Primerno predvsem za pohodnike in kolesarje. Ribnica na Pohorju je vas, ki je hkrati tudi zelo primerna izhodiščna točka, od kjer ni daleč do najlepših naravnih kotičkov. Predlagamo vam, da obiščete Ribniško kočo, od katere se lahko odpravite proti Ribniškemu jezeru, Lovrenškim jezerom, Rogli, Črnemu Vrhu ali Kopam. Na poti se ne pozabite večkrat ustaviti si malce odpočiti ter uživati v prečudovitih razgledih. Po naporni hoji ali kolesarjenju pa se lahko v vseh kočah okrepčate z domačimi jedmi na žlico. Obiskati pa velja tudi lipov drevored.

Izleti po slovenski Obali
Če ob izletih po Obali pomislite, pa saj smo že vse videli poleti, je verjetno še kaj, kar niste in vam bo zelo zanimivo. Na obrobju Kopra lahko obiščete naravni rezervat Škocjanski zatok, mala polslana laguna, ki postreže s čudovitim vpogledom v malo drugačno naravo. Krožna pot po rezervatu je pravi raj za ljubitelje narave in predvsem ptic, kjer jih lahko opazujete iz opazovalnic in tudi fotografirate. Le nekaj kilometrov stran, v Ankaranu si lahko ogledate pokopališče školjk. V krajinskem parku Strunjan si lahko ogledate soline ter najlepši košček slovenske obale – Mesečev zaliv, ki je še posebej čudovit, ko se lahko po njem sprehodite v miru, le v družbi ptic in morja. Vsekakor pa so zelo zanimive za ogled tudi Sečoveljske soline, kjer boste natančno izvedeli, kako nastaja sol. Sprostitev je zagotovljena v Lepi Vidi.

Izleti po Otočcu in okolici
Tudi Dolenjska je v jesenskih dneh zagotovo prava izbira, saj tudi v tem koncu države potekajo trgatve in prireditve povezane z vinom. Vasice ob reki Krki so zelo slikovite in zagotovo vas ne bodo pustile ravnodušne. Med bolj znano dolenjsko izletniško točko zagotovo spada Otočec, kjer si lahko pogledate edini grad na vodi v Sloveniji. V grajskem parku se bohotijo avtohtone domače drevesne vrste pa tudi malce bolj eksotična drevesa. Družine z otroki se odpravite v pustolovski park ali v termalno kopališče. Lahko pa se odpravite peš na Stari grad. Na poti domov pa se ustavite še v Kostanjevici na Krki in si oglejte najstarejše dolenjsko mesto, ki močno spominja na Benetke in v Pletarjah, kjer vas bo navdušil edinstven samostan in muzej na prostem.

Izleti po Goričkem
Prekmurje vedno navduši, še posebej pa jeseni dobi poseben zlati lesk in čar. V Prekmurju lahko obiščete katero od tradicionalnih trgatev in oljarn, kjer v jesenskih dneh diši po sveže stisnjenem bučnem olju ter tradicionalnih jedeh. Čas si rezervirajte tudi za obisk vasi Grad na Goričkem, kjer je največji baročni grad v Sloveniji z 365 sobanami. Le malo pod gradom si lahko v doživljajskem parku Vulkanija ogledate prikaz delovanje goričkega vulkana izpred več kot treh milijonov let. Krtek Oli pa bo vas in vaše otroke z veseljem popeljal na sprehod po lavini cevi, v osrčje zemlje in vam povedal vse o vulkanih in sestavi zemlje.

izletiIzleti po Tolminskem
Tolmin z okolico je pravi raj za ljubitelje gora in voda. Obisk Tolminskih korit in čarobna dolina Tolminke s cerkvico Sv. Duha v Javorci sta vsekakor lep izlet. Če ste željni posebnega doživetja vam priporočamo obisk zdravilnih izvirov, kot sta izvira Dicove in Grofove vode – za večno mladost. Pravo kulinarično doživetje lahko doživite v eko vasi Čadrg, kjer lahko spoznate pridelavo sira. V bližini Tolmina si lahko ogledate tudi umetno jezero – Most na Soči, Kanal, Šentviško planoto, lahko pa pot nadaljujete tudi proti Bovcu in Kobaridu.

Izleti po Podčetrtku z okolico
V Podčetrtku in njegovi bližnji okolici si je zagotovo vredno ogledati samostan Olimje, ki je bil nekdaj grad, kjer pa si je danes mogoče ogledati tretjo najstarejšo lekarno v Evropi. Za vse ljubitelje živali bo obisk Jelenovega grebena pravo doživetje. Vsi sladokusci nikar ne pozabite obiskati tudi Čokoladnice, ljubitelji pravljic pa Koče pri čarovnici. Sicer pa je v okolici Podčetrtka tudi veliko pohodniških in kolesarskih poti, za sprostitev pa poskrbijo Terme Olimia.

Objavi komentar

Follow us on