fbpx
Image Alt

Blog

Arboretum Volčji Potok

Arboretum Volčji Potok je krasen za obisk v vseh letnih časih

Tudi letos, tako kot vsako leto, je v sredini aprila razstava tulipanov privabila množice občudovalcev narave v Arboretum Volčji Potok. Razstavo vsako leto med 27. aprilom in 2. majem pospremi tudi razstava cvetja, vrtnarstva in vrtnarske opreme z vrtnarskim sejmom in sejmom domače obrti. Arboretum Volčji Potok pa ponuja še mnogo več in je tako odlična ideja za izlet v vseh letnih časih.

Arboretum Volčji Potok se nahaja ob istoimenskem naselju, v neposredni bližini Radomelj, približno pol ure vožnje proti severu, oddaljenih od Ljubljane.

Park je lahko dostopen z avtomobilom, če se odpravimo iz Ljubljane, se peljemo po avtocesti Ljubljana-Maribor, kjer sledimo izvozu Domžale. Pot nadaljujemo proti Radomljam, kjer v krožišču izberemo izvoz Arboretum Volčji Potok. Pred parkom je za obiskovalce tudi brezplačno parkirišče. Lahko pa se v Arboretum Volčji Potok odpravimo tudi z javnim prevozom, na relaciji Ljubljana-Kamnik namreč vozi primestni avtobus KamBus, ki nekajkrat dnevno ustavi na postaji pred parkom, pogosteje pa na avtobusni postaji v Radomljah, od koder je približno 1 km hoje do parka.

Arboretum Volčji Potok je za obiskovalce odprt vse leto, nekoliko se glede na letni čas spreminja le odpiralni čas. Med 25. 3. in 31. 8. je park odprt med 8. in 20. uro, septembra do 19. ure, oktobra do 18. ure, med novembrom in januarjem do 16.30, februarja do 17. ure in marca do 18. ure. Med 1. 11. in 28. 2. pa si pridržujejo pravico, da lahko park zaradi nepredvidljivih vremenskih dogodkov zaprejo, zaradi varnosti obiskovalcev in poslovanja samega parka. Park je lahko dostopen tudi z otroškim ali invalidskim vozičkom, čeprav so v parku tudi stopnice, se lahko sprehajamo po poteh zraven brez njih. Dobrodošli pa so tudi vaši štirinožni ljubljenčki.

Vstopnina znaša 8,50 eur, znižana cena vstopnice za dijake, študente in upokojence 7,00 eur, osnovnošolce 6,00 eur in predšolske otroke 4,00 eur. Vstopnina za pse znaša 1,50 eur. Družine pa se lahko odločijo tudi za nakup družinske vstopnice, ki znaša 21,00 eur. Možen pa je tudi nakup sezonske vstopnice. V kolikor bi si želeli park ogledati s strokovnim vodstvom, pa je za skupine obvezna najava vsaj 14 dni prej. Po parku Arboretum Volčji potok se lahko odpravimo peš ali pa se zapeljemo z vlakcem. Cena 15-minutne vožnje je 2 evra, 30-minutne vožnje pa 3 evre.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Anja Maček, Barbara Imenšek, Edis Karić, Justi Videc, Marija Plestenjak, Danijela Tominc, Romana Majhen, Simona Gortnar

Pri ogledu parka Arboretum Volčji Potok lahko uberemo različne poti. Pot lahko od vhoda nadaljujemo naprej po drevoredu, kjer so trenutno na plakatih na ogled slike umetnikov iz Narodne galerije. Na koncu drevoreda pridemo do manjšega ribnika in pot nadaljujemo do parternega parka oz. francoskega vrta z vodnim bazenčkom, ki se nahaja pod nekdanjim dvorcem. Namreč že v zgodovinskih dokumentih od l. 1380 do 16. stoletja se v Volčjem Potoku omenja dvor in njegovi lastniki. Pomemben vir informacij za zgodovino Arboretuma Volčji Potok je Slava vojvodine Kranjske Janeza Vajkarda Valvasorja, kjer je upodobljena tudi grafika Volčjega Potoka, kjer pa opazimo dve stavbi, namreč dvorec spodaj, in utrjeno, pravokotno stavbo s stolpi na vrhu hriba, za katero bi lahko sklepali, da gre za srednjeveški grad, ampak zanesljivih zgodovinskih zapisov, ki bi pričali o tem, ne poznamo. Sklepajo namreč, da gre za utrjeno stavbo oz. tabor, ki so jih gospodje gradili v 16. stoletju, da so se zaščitili pred turškimi vpadi in so bili kasneje, ko jih niso več potrebovali, opuščeni. V virih se omenja tudi več lastnikov, ki so imeli dvorec v lasti, zadnja rodbina, ki je imela v lasti to posest, je bila rodbina Souvan. Ferdinand Souvan je posestvo kupil l. 1882,  dvorec je preuredil, okoliške njive in travnike pa je zasadil z drevjem, uredil je tudi park in ga zagradil. Posestvo je podedoval njegov sin Leon, ki je park razširil, posadil je domače in eksotično drevje, uredil ribnike in ga omejil z živo mejo. L. 1944 so dvorec požgali partizani. Potem pa je po smrti Leona Souvana l. 1949 vodenje območja prišlo pod podjetje Gradis. L. 1999 pa je bil park razglašen za spomenik državnega pomena, takrat je bil z namenom varovanja in ohranjanja parka ustanovljen tudi javni zavod.   

Naprej pot nadaljujemo po stopnicah do Starega parka, kjer lahko občudujemo nižje ležeči francoski vrt. Pri kamniti mizi v Starem parku lahko opazimo platani, ki jih je posadil Souvan že v 19. stoletju, ko je posest prišla v njegove roke. Na zgornjem robu Starega parka se v prijetnem ambientu nahaja tudi kavarna. Od tam se po okrepčilu odpravimo naprej v gozdni del parka, kjer se povzpnemo do grajskih ruševin. Poleg skrivnostnih ruševin nas na tem mestu očara tudi razgled.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ko se spustimo po poti navzdol, lahko zavijemo v zahodni del parka Arboretum Volčji Potok. Najprej se sprehodimo o Zgornjem angleškem vrtu, kjer izstopajo živobarvni rododendroni. Po poti pa nas spremlja potok. Potem preidemo v rožni vrt ali rozarij, kjer najdemo kar devetsto sort vrtnic, med njimi so tudi rožni grmi, in pa šipek, ki je pravzaprav divja vrtnica. Rozarij obkrožajo nasadi nenavadnih iglavcev. Še posebej se bo rozarij razbohotil v mesecu vrtnic – juniju. Še posebej 8. junija, ko bodo priredili Slovenski dan vrtnic za vse ljubitelje vrtnic.

Potem se sprehodimo ob Velikem jezeru čez Souvanovo loko, kjer se poleg upravne stavbe nahajajo tudi rastlinjaki s posebnimi tematskimi razstavami, kot so razstava kaktusov (marec-november), orhidej (marec-november) in metuljev (19. 5.-23.11.). Pot nadaljujemo po zahodnem delu parka, kjer je poleg različnih nasadov prostor tudi za sezonske razstave. Tukaj si lahko še vse do konca novembra ogledate postavitev Pravljične dežele z njenimi junaki za najmlajše. Predstavljene so pravljice, kot so Janko in Metka, Mojca Pokrajculja, Ostržek, Volk in sedem kozličkov in druge.

Ko se spustimo z grajskih ruševin, lahko zavijemo tudi na drugo stran, kjer najprej opazujemo jelkov gozd. Nadaljujemo pot proti Spodnjem angleškem parku, ki je pravzaprav nekakšno nadaljevanje Starega parka pod dvorcem. Potem vstopimo v ravninski del Arboretuma Volčji Potok, kjer se razprostirajo travniki. Tu med drugim najdemo tudi igrišče za otroke s tobogani, gugalnicami, labirintom in drugimi igrali. Za male in tiste malo večje pustolovce pa so zanimivi tudi dinozavri, ki z rjovenjem pozdravljajo obiskovalce, in pa kiti, ki jih lahko opazujemo v naravni velikosti. 

Po travnikih potem pot nadaljujemo do nasadov tulipanov, preko 350 sort, najrazličnejših barv in oblik, ki vsako leto aprila začnejo privabljati obiskovalce v Arboretum Volčji Potok in tako otvorijo letno sezono. Kasneje se v mesecu maju razcvetijo rododendroni, v juniju vrtnice, v juliju trajnice, v avgustu dalije in v septembru trave, jeseni pa se park odene v jesenske barve in tako dobi čisto novo podobo. Več o prihajajočih dogodkih pa izvemo tudi na njihovi spletni strani.

Ogled parka Arboretum Volčji Potok lahko združimo z obiskom Kamnika, Velike planine ali kakšnega drugega vrha v Kamniško-Savinjskih Alpah ali obiskom Term Snovik. Okrepčamo pa se lahko s prijetnim kosilom v kakšni od domačih gostiln v okolici.

Objavi komentar

Follow us on