fbpx
Image Alt

Blog

bloskojezero

Bloško jezero je odličen kraj za obisk v vseh letnih časih

Ko razmišljamo o tem, kam bomo šli na izlet ali počitnice, navadno razmišljamo o krajih, ki so nam všeč. Nekateri se tako odločijo za morski oddih nekje v senci palm, spet drugi obujejo svoje pohodne čevlje in se odpravijo na gorski izlet na kakšno izmed še ne obiskanih gor. Tretji pa na internetu poiščejo kakšno jezero, ki jim je všeč in se pač odpravijo tja. Ko se odločamo za obisk jezer, navadno pričakujemo lepo naravo, v kateri lahko uživamo, vodo primerno za kopanje, da lahko uživajo in se zabavajo otroci, in kakšno malo gostišče v bližini, kjer se lahko vsi skupaj okrepčamo. Bloško jezero pa ponuja prav vse to.

Bloško jezero je nekaterim bolj poznano, kot Volčje jezero. Slednje poimenovanje bolj uporabljajo domačini, saj se jezero nahaja blizu naselja Volčje. Torej, Bloško jezero je umetno jezero, nahaja pa se na Bloški planoti, nekje na nadmorski višini  748 metrov. Napaja se iz povirnih vod potoka, imenovanega Bloščica, slednji pa predstavlja največjo površinsko vodo celotne Bloške planote. Bloško jezero ima površino okrog 0,8 hektara, njegova največja globina pa znaša približno 2 metra.

Jezero je nastalo z zajezitvijo Bloščice in je umetnega izvora. Turistični delavci so leta 1970 izvedli zajezitev Bloškega jezera, občina Bloke pa je prispevala k ureditvi jezera samega ter tudi njegove okolice in infrastrukture.

Bloško jezero je odlična ideja za izlet v katerem koli letnem času. Primerno je tako za družinske in samostojne izlete kot tudi za izlete v dvoje in izlet s prijatelji. Odlično pa je tudi zaradi svoje dostopnosti, saj je priljubljeno tako med pohodniki kot tudi med kolesarji in motoristi pa tudi za tiste, ki se radi do željene lokacije zapeljejo z avtomobilom, prav zaradi svoje lahko dostopnosti pa je čudovita ideja za izlet za čisto vse generacije. Poleti Bloško jezero predstavlja popolno idejo za sprostitev in ohladitev ter preprosto namakanje v prijetno hladni jezerski vodi. Čez vse leto pa je na jezeru dovoljen tudi športni ribolov, zato je popolno za vse ljubiteljske ribiče. V jezeru prebivajo avtohtone vrste, kot so globoški, jezerske školjke, potočni raki in pa pisanci,  v njem pa je tudi večje število vloženih krapov. Ribiška družina Cerknica upravlja s športno-ribolovnim revirjem Bloško jezero.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Jure Šega, Katja Ahčin, Olga Kolar, Sara Zakrajšek, Vilma Peternel, Justina Molan, Klemen Možina, Stefan S. Ristov, Mateja Vesel, Natalie Zrnec

Pozimi, ko sneg zapade, pa Bloško jezero zamrzne in s tem privabi vse tiste, ki uživajo v drsanju. Tudi za otroke je priskrbljeno, saj med poletnimi počitnicami potekajo raznovrstne organizirane aktivnosti zanje, zato lahko odrasli mirno uživajo. Ob jezeru pa so postavili tudi otroško igrišče. Poleg jezera je okrepčevalnica Brunarica pri Bloškem jezeru in pa pravljični Park Bloška Idila, ki je v bistvu kamp in predstavlja veliko turistično zanimivost. V brunarici se lahko okrepčamo s toplimi ali hladnimi napitki ter raznimi jedmi iz razmeroma obsežne ponudbe. V parku pa lahko vidimo res neverjetne skulpture iz lesa, ki so prišle izpod rok lastnika parka in brunarice ter domačina, gospoda Janeza Hitija. Sam je iz lesa izklesal čisto vse objekte, ki se nahajajo tako v parku kot tudi ob jezeru. Tisti, ki se odločijo za bivanje v kampu, bodo kaj kmalu spoznali besedo glamping (glamurozno kampiranje), saj kampiranje ob Bloškem jezeru spada pod le-to.

Bloke, kraj po katerem se Bloško jezero nahaja, se nahajajo na samem robu Notranjske, med Cerkniškim poljem in pa Ribniško ter Loško dolino. Kraj je najbolj znan po teku na smučeh. In če se odločimo, se lahko spotoma ustavimo v mestu ter si ogledamo kakšno znamenitost ali muzej. Tisti, ki jih veliko bolj kot sproščanje v oziroma ob jezeru navdušuje ogledovanje znamenitosti, se lahko zapeljejo še do Križne jame, gradu Snežnik ali pa Cerkniškega jezera. Seveda, če si želimo vse to ogledati, je zelo priporočeno, da se nastanimo v parku in si vse skupaj ogledamo v nekaj dneh, da ne bo ogledovanje znamenitosti postalo prevelik zalogaj. Cene za bivanje za en dan nihajo med 18 pa do 39 €, vse je odvisno od tega, kakšna skupina smo, kakšno ponudbo in kakšno hišico želimo imeti. Celo hišnega ljubljenčka lahko vzamemo s seboj.

Tisti, ki si želijo ogledati park Idila, bodo ob vhodu v park najprej naleteli na lesena »stražarja« – izklesana gozdna moža, ki naj bi skrbela, da vsi spoštujejo naravo ter okolje Bloškega jezera. V parku lahko vidimo lesene hišice, ki so v obliki šotorov, kjer lahko bivamo v stiku z naravo. Ker so hišice naravno izolirane, so odlična izbira za oddih v katerem koli letnem času, svojim obiskovalcem pa nudijo zdravo, udobno in predvsem naravno bivanje. Ob jezeru pa se lahko srečamo z lesenim medvedom, ki po ustnem izročilu lahko oživi, ko nevestno ravnamo z naravo.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Brunarica ob Bloškem jezeru ima prostora za 200 ljudi, v poletnem času pa poleg napitkov strežejo tudi točen sladoled. Če se v naprej dogovorimo pa lahko brunarico najamemo tudi za razne piknike. Brunarica julija in avgusta obratuje od osmih zjutraj pa do desetih zvečer čisto vsak dan, junija in septembra od enajstih zjutraj do sedmih zvečer pa le med tednom, maja in oktobra od 14.00 do 18.00 in prav tako le med tednom. Čez celo leto pa je za vikende, praznike in med počitnicami odprta od 11.00 in 18.00.

Za tiste, ki si želijo pobližje spoznati Bloško planoto, deželo Martina Krpana, pa so mogoči  tudi vodeni izleti. Martin Krpan je namreč tovoril tudi čez Bloke in tisti, ki bodo pozorni, bodo lahko ugotovili, da so tamkajšnji prebivalci zelo ponosni na to. Kdor koli bi si želel rezervirati termin za izlet ali počitnikovanje v parku, lahko to stori preko kontaktnih podatkov, ki so navedeni na spletni strani Bloškega jezera ali pa tudi na uradni strani na Facebooku.

Kot že rečeno, Bloško jezero je čudovit kraj za kakršen koli izlet ali počitnice, saj bo vsakdo našel tam svoj košček raja, je pa tudi čudovit kraj za postanek med potjo, sploh za kake motoriste ali kolesarje, ki si jih res ne manjka. Veliko je tudi popotnikov in ostalih, jezero pa oživi šele poleti, ko otroci tam sproščajo svojo igrivo naravo in energijo, odrasli pa lahko tačas mirno sedijo v senci in počivajo od dela in skrbi. Vsakdo se bo v svojo vsakdanjo rutino vrnil poln energije in čudovitih spominov, saj bo Bloško jezero v vsakem zaplodilo željo po vrnitvi nazaj v naravno idilo, kjer se čas ustavi in uživa čisto vsak.

Objavi komentar

Follow us on