fbpx
Image Alt

Blog

vogel

Vogel, visokogorsko smučišče in priljubljena izletniška točka v poletnem času

V Sloveniji imamo kar nekaj smučišč, ki so pozimi zelo priljubljena, na primer Kanin, Mariborsko Pohorje in še več. Nad Bohinjskim jezerom pa se nahaja smučišče in izletniška točka, priljubljena tudi poleti, imenovana Vogel.

Vogel leži v Triglavskem narodnem parku nad Bohinjskim jezerom. Od zgornje postaje žičnice so lepi razgledi in pa izhodiščna točka za nekaj planinskih poti. Vogel je med novembrom in majem smučišče.

Do spodnje postaje gondole lahko pridemo peš, s turistično ladjo, javnim prevozom ali pa z avtomobilom. Z avtomobilom se peljete proti Ukancu in potem vas oznake pripeljejo na parkirišče pred spodnjo postajo gondole. Iz te točke pa nas dvigne na nadmorsko višino več kot 1500 metrov.

Rastlinstvo in živalstvo

Na Voglu rasteta bukov in smrekov gozd. Najdemo tudi ruševje in pa macesne. Na območju Vogla rastejo tudi svišč, murke in dlakavi sleč, zoisova zvončica in še in še.

Na tem območju si lahko ogledamo gamse, srnjad, kuščarje, planinskega orla, divjega petelina, rjavega medveda, kače in še kaj.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Andreja Hajdinović Arsov, Anej Pust, Borut Gabrič, Ingrid Vrenjak, Romana Majhen, Tina Stegne

Kam lahko gremo od zgornje postaje žičnice oziroma kaj nam območje nudi poleti?

Najprej je tu gora imenovana Vogel, ki je visoka 1922 metrov. Poti na to goro je veliko, od zgornje postaje gondole jih je 5, vse so lahko prehodne in označene. Sprehodite se lahko do Ribčevega Laza, pot poteka približno 1 uro po gozdu. Sprehodimo se lahko tudi po poti skozi Žagarjev greben, ki nam vzame 1 uro. Na tej točki se ponujajo lepi razgledi na Bohinjsko jezero. Od zgornje postaje pa lahko gremo tudi do Planine Razor. Hoje je nekje 3 ure in pol. Od tu je možno iti tudi do Črne prsti in Bohinjske Bistrice. Ta pot nam bo vzela 6 ur in 50 minut hoje. Na poti je veliko alpskih rastlin, zato bo za vse ljubitelje cvetja ta pot odlična. Po Voglu pa se lahko sprehodite po informacijski poti. Pot je krožna in traja 1 uro in 40 minut.

Vogel je pa tudi priljubljena vzletna točka med padalci. Eno vzletišče je v bližini zgornje postaje gondole, do drugega pa se zapeljemo z žičnico do Orlovih glav. Ta druga vzletna točka je primerna tudi v zimskem času, tako da se s padalom lahko spustite tudi pozimi. Pristanete pa nato ob gostišču Kramar, ki se nahaja ob Bohinjskem jezeru. Padalstvo je iz Vogla zelo priljubljeno, ker lahko v zraku občudujete Bohinjsko jezero. Akrobatski polet z jadralnim padalom nas bo stal 160 EUR, foto tandem z jadralnim padalom stane tudi 160 EUR (tukaj dobite slike na CD, ko je poleta konec). Lahko pa se prijavite tudi na tečaj padalstva in pa poskusni tečaj.

Sprehodite se tudi po tako imenovani železni poti. Ta pot nas vodi mimo arheoloških najdišč, kot so rudna jama in bivališča ljudi iz prazgodovine ter srednjega veka.

Na Voglu pa je tudi veliko velikih mravljišč. Največ na enem mestu jih najdete 10 minut vstran od zgornje postaje. Ta mravljišča so zelo priljubljena, saj jih nikjer ne najdemo tako veliko na enem kupu. Oglejte si jih in presodite kar sami.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Kje na Voglu so najlepši razgledi?

Lepi razgledi oziroma prečudoviti razgledi so že takrat, ko se peljemo z gondolo do zgornje postaje. Od zgornje postaje segajo razgledi vse do Kamniško-Savinjskih Alp in Triglava.

Od zgornje postaje pa se z nihalko zapeljimo na Orlove glave in tam nas pričakajo še lepši razgledi. Ne bo vam žal. Tu se nahaja tudi gostišče, kjer se lahko najemo bohinjskih specialitet in v ponudbi imajo tudi pijačo.

Vogel pozimi

Vogel ima veliko smučarskih prog, tako da bo vsak našel progo, primerno njegovemu znanju smučanja. Smučišče nudi tudi otroški vrtec, kjer naši otroci lahko vadijo smučanje. Na Voglu nam zraven smučanja pozimi nudijo tudi deskanje na snegu, tek na smučeh, sankanje, turno smuko in še več. Tako da ne nudijo veliko aktivnosti samo poleti, ampak tudi pozimi se za vsakega najde kaj. Smuči in smučarsko opremo lahko na Voglu tudi najamete. Pozimi večkrat priredijo tudi kakšne tekmovalne dogodke.

Zelo zanimiv bo pozimi snežni rafting. Cena na osebo je 25 EUR. Program traja nekje do 2 uri in po hribu navzdol se vozite s rafti, kjer so notri lahko največ 3 osebe.

Žičniške naprave

Pozimi vse žičnice delujejo, prav tako pa tudi poleti. Vogel ima kar 8 žičnic, ki imajo različno dolžino in nas pripeljejo na različne proge oziroma destinacije. Najdaljšo dolžino ima žičnica, ki se imenuje Nihalka Vogel, ta ista žičnica pa ima tudi največjo višinsko razliko med spodnjo in zgornjo postajo. Največ oseb, kar 1800, pa lahko prepelje štirisedežnica Orlove glave.

Nastanitev

Na Voglu nam nudijo kar nekaj možnosti prenočišč. Lahko prespimo v Koči Burja (8 sob), apartmajska koča Ruša (10 ležišč), Hostel Murka (18 sob), Planinski koči Merjasec (dva apartmaja za 4 osebe), Koči Zala, Počitniški hiši Pekovec in Počitniški hiši Zadnji Vogel. Prespite seveda lahko tudi v Bohinju.

Kaj si še ogledati?

Zraven Vogla si oglejmo tudi Bohinjsko jezero, ki nam nudi veliko aktivnosti, kot so plavanje, potapljanje, veslanje in še kaj se najde.

Potem je še tu prečudovit slap Savica, ki vas bo s svojo obliko v črki A očaral. Do njega se moramo sprehoditi od koče pri Slapu Savica. Hoje je za nekje 20 minut.

Od koče pri Savici pa je veliko možnosti za planinske poti. Najbolj priljubljena pot je do Triglavskih Sedmerih jezerih, ki lahko iz lastnih izkušenj povem, da se vam splača. Saj so jezera ter tudi sama pot prečudoviti.

Vogel se vam splača obiskati. Lahko se zapeljete samo do zgornje postaje in bo že to čudovito, saj so od tam prečudoviti razgledi. Najlepše se seveda vidi Bohinjsko jezero. Če pa hočete še kaj več od Vogla, pa se sprehodite po kakšni poti, ki sem jo opisala zgoraj. Vogel se splača obiskati tudi pozimi, če se ne znate smučati, pa se lahko na primer sankate ali pa greste na zimski rafting. Je prijazen tudi invalidom, tako da ga lahko obiščejo tudi oni. V teh krajih ostanite več dni in doživite zraven Vogla še kaj. S sabo pa vzemite tudi otroke, saj bodo sigurno uživali med vožnjo z gondolo in pozimi v zimskih radosti, ki jih nudi. Obiščite Vogel, ker vam ne bo žal.

Objavi komentar

Follow us on