fbpx
Image Alt

Blog

botanicni-vrt

Botanični vrt Ljubljana, najstarejša kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova

Botanični vrt Ljubljana spada pod univerzo in je bil ustanovljen leta 1810. Vrt deluje vse od prej omenjenega leta neprekinjeno. Nekoč je bil vrt precej večji, ampak so ga z gradnjami precej “skrčili”, tako da je danes stisnjen v majhno trikotno površino. V njem pa lahko danes vidimo tudi rastline, ki so drugod že izumrle, zato bo vrt še posebaj vreden vsakega vašega obiska. Botanični vrt Ljubljana je bil leta 2008 razglašen za kulturni spomenik.

Zgodovina vrta

Kot sem že omenila je bil vrt ustanovljen leta 1810, ampak takrat le kot šolska ustanova. Takrat je vodja vrta bil Franc Hladnik. Vrt so po njegovih navodilih postavili ob Ižanski cesti. Leta 1814 se je Botanični vrt Ljubljana začel razvijati in se razvil v središče botaničnih raziskav na tedanjem Kranjskem. Leta 1867, ko je umrl že tretji lastnik vrta, pa je naslednji lastnik začel na vrtu gojiti sadna drevesa. Leta 1886 je vrt spet menjal lastnika in takratni lastnik je nato povečal število rastlinskih vrst, ki je upadlo zaradi gojitev sadnega drevja. Tega leta je tukaj bilo le 312 rastlinskih vrst, ki pa so se kar hitro povečale na 6412. Ko pa so leta 1919 ustanovili Ljubljansko univerzo, pa je Botanični vrt Ljubljana postal last univerze. Leta 1945 so Botaničnem vrtu zgradili še rastlinjak in laboratorijski prostor. Med letoma 1960 in 1992 je biolog in tedanji vodja vrta opravil veliko raziskav na primerkih slovenskih endemitov.

Botanični vrt Ljubljana danes

Danes ima Botanični vrt različne enote. V enoti, ki se imenuje arboretum, je največji in najstarejši del celotnega botaničnega vrta. V arboretumu najdemo grmovnice in drevje različnih vrst.

Potem je še tukaj rastlinska enota vrta. Tu lahko vidimo nekje 80 različnih družin rastlin

Tukaj pa še je enota bazenov z vodnimi in močvirnimi rastlinami.

Skalnjak pa vsebuje rastline iz gor in iz Krasa.

Nato je še tukaj tropski rastlinjak. Tukaj najdemo tropske rastline.

Med sredozemskimi rastlinami, pa najdemo rastline iz različnih koncev sveta. Pozimi dajo te rastline v rastlinjak.

Enota imenovana tematski vrt, pa obsega rastline razporejene glede na njihovo uporabo.

Na koncu pa je še tu gojitveni del. Tukaj rastline razmnožujejo in vzgajajo.

Vrt ima danes dva hektarja površine, na tej površini pa najdemo več kot 4500 različnih vrst rastlin.

Botanični vrt Ljubljana dostop

Botanični vrt Ljubljana se nahaja na Ižanski cesti 15. S tem pa, da rastlinjak Tivoli, ki spada pod Botanični vrt Ljubljana najdemo na drugem naslovu, ki pa je Cesta 27. Aprila 2.

Za ogled rastlinjaka Tivoli, je potrebno plačati vstopnino, ki za odrasle znaša 2,80 EUR, za učence ter dijake ter za študente pa znaša 1,30 EUR. Lahko pa kupite tudi družinsko karto, ki stane 6 EUR. Predšolski otroci imajo brezplačen vstop v rastlinjak.

Kaj si še ogledati zraven Botaničnega vrta?

Seveda si oglejte samo mesto Ljubljana. V nadaljevanju vam bom povedala kaj si v mestu ogledati.

V Ljubljani si je vredno ogledati vsem znani Ljubljanski grad. Od grada je prečudovit razgled na Ljubljano, tako da vam bo obisk grada pustil lepe vtise. Grad pa je bil prvič omenjen 1161. Grad je tudi služil kot zapor. S središčem mesta je grad povezan s vzpenjačo, drugače pa se na grad lahko povzpnete tudi po stopnicah.

Potem si oglejte tudi stolnico svetega Nikolaja. Stolnica ima zeleno kupolo, zato bi jo težko zgrešili. Zraven zelene kupole, pa je stolnica razpoznavna tudi zaradi dvojnega zvonika. Stolnico pa boste našli na trgu Cirila Metoda, oziroma v bližini osrednje tržnice.  Gradnja stolnice je bila zaključena leta 1706. Pred tem je na tem mestu stala cerkev, ki je prvič omenjena leta 1262.

Potem so zelo čudoviti vsi mostovi, ki vodijo čez reko Ljubljanico. Najbolj znan je most oziroma Tromostovje. Zraven Tromostovja pa je znan tudi Zmajski most. Tromostovje je mislim da kar vsem oziroma vsaj večini znano. Za tiste, ki ne veste se Tromostovje nahaja pod Grajskim gričem. Zmajski most, pa je cestni most, in se nahaja severovzhodno od Vodnikovega trga. Most je znan po zmajih, ki so na vsaki strani Zmajskega mostu. Zmajski most je bil odprt leta 1901.

Potem lahko skoraj v vseh parkih in na skoraj vseh trgih , v Ljubljani vidimo vodnjake. Danes v Ljubljani lahko najdemo 40 še, danes delujočih vodnjakov.

Potem so tukaj prečudoviti parki. Najbolj večji park je park Tivoli, ki ima približno 17,5 hektarjev površine. Park Tivoli je nastal leta 1813. V park Tivoli lahko danes vidite kipe, fontane, cvetlične grede in park ima tudi veliko sprehajalnih poti.

Če pa še vam je ostalo kaj časa, pa seveda ne pozabite na živalski vrt v Ljubljani. Živalski vrt boste našli pod Rožnikom. Živalski vrt so odprli leta 1949 in danes ima 19,6 hektarjev površine. V živalskem vrtu je nekje 500 živalih oziroma 119 vrst različnih živali. Za vstop v živalski vrt moramo plačati vstopnino, ki za odrasle znaša 8 EUR, za dijake ter študente ter upokojence je pa vstopnina 7 EUR. Za predšolske otroke je vstopnina v živalski vrt 5,50 EUR. S sabo v živalski vrt lahko vzamete tudi svojega kužka, če ga imate, je pa prav tako potrebno plačati , ampak 2 EUR. Kupite pa lahko tudi letne vstopnice za obisk živalskega vrta.

Povzpnite se tudi na Šmarno goro in uživajte v razgledu, ki ga Šmarna Gora nudi. Na vrhu Šmarne gore ste lahko že v 45 minutah ali pa izberete najdaljšo pot, ki traja 1 uro in 45 minut. Poti na Šmarno goro je drugače veliko, od ne plezalnih in tudi do plezalne poti. Pot si izberite sami.

Lepi prostori za uživanje in sproščanje so ob reki Ljubljanici.

Ljubljana in okolica še vam nudi kaj več, raziščite jo in boste videli sami.

Obisk Botaničnega vrta Ljubljana je vreden vašega obiska. Zraven raziščite tudi mesto Ljubljana, saj vam ne bo žal. Za otroke bo tudi zanimiv obisk Živalskega vrta, kjer bodo vaši otroci in vi zagotovo uživali. V Ljubljani je seveda tudi veliko prenočiš, tako da lahko v tem prečudovitem mestu ostanete več kot en dan. V Ljubljani je tudi veliko gostil ali restavracij, tako da ta dan zagotovo ne boste lačni.

Foto: Franc Lekše.

Objavi komentar

Follow us on