fbpx
Image Alt

Blog

bovec

Bovec je znan po avtohtoni slovenski pasmi ovc

Ni človeka, ki ga beli vrhovih mogočnih gora v daljavi, ki se dvigajo nad prostranimi zelenimi dolinami, ne bi očarali. Vsakdo, ki je že bil v dolinah pod Julijskimi Alpami, je bil gotovo že presunjen nad čudovitim pogledom, ki seže, do koder ti nese pogled. Bovec je kraj, ki nudi prav tak čudovit pogled na okoliške gore in njihove bele vrhove.

Bovec je ime za mesto, ki predstavlja središče istoimenske občine. Spada pod Goriško regijo. Zavzema površino 25,22 kvadratnega kilometra in leži na nadmorski višini 453,5 metra.

Bovec oblega južno pobočje Rombona, obsega pa najvišjo soško teraso. Nahaja se na skrajnem severnem robu Bovške kotline. A Bovca ne oblega le mogočni Rombon, pač pa tudi Polovnik (na jugu), Javoršček (na vzhodu), Svinjak (na severovzhodu) in pa še Kanin, ki velja za visokogorsko kraško pogorje oziroma na kratko Kaninsko pogorje.

Bovec leži v dolini Soče, ki v dolino priteka med Javorščkom in Svinjakom. Med slednjim in Rombonom pa teče reka Koritnica. Nekoliko južneje od Bovca srečamo majhni obdobni potok, imenovan Gereš, na zahodni strani pa je Globoki potok. Gereš in slednji se izlivata v potok, imenovan Glijun, ki pa je desni pritok reke Soče.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Domen Rudolf, Jelica Kašca, Jan Repnik, Nina Nina, Tanja Rudolf

Bovec je mesto vse od leta 1951 dalje. Sicer pa je bil grič Rabelnik poseljen že v halštatski dobi, kasneje je tod mimo vodila rimska cesta, ki je bila speljana v Norik. 1174 je bilo naselje prvič omenjeno, saj je grad v Klužah postal strateško pomembnejši od Rabelnika.

Bolj ali manj bomo v Bovcu naleteli na nove hiše bovškega tipa, saj je večino danes starih hiš leta 1903 uničil požar, med prvo svetovno vojno pa je bilo mesto skoraj v celoti porušeno. Pri obnavljanju hiš so spoštovali tradicijo in so ohranili prvotno podobo. Ko se v Bovcu spustimo po glavni ulici, lahko vidimo dvonadstropne hiše mestnega videza.

Tako kot večina mest ob Soči, ima tudi Bovec nekaj vojnih spomenikov. Prvega najdemo tik ob vhodu v dolino Bavšico. Gre za trdnjavo Kluže, ki je izredno dobro ohranjena. Bila je zelo pomembna med napoleonskimi vojnami. Drugi pa se nahaja ob križišču cest, ki vodijo proti Predelu in Vršiču. Gre za avstrijsko vojaško pokopališče.

V samem središču Bovca najdemo župnijsko cerkev svetega Urha. Prvotno je bila gotska, kasneje pa so jo prezidali v neoromanskem slogu. Do cerkve vodi monumentalno stopnišče. V Bovcu lahko zasledimo še eno cerkev. Gre za cerkev device Marije v Polju. Nahaja se tih poleg kampa, zgrajena pa je bila v šestnajstem stoletju. Med prvo svetovno vojno je bila hudo poškodovana, po vojni, ko so jo popravljali, so njeno zunanjost nekoliko preoblikovali, v notranjosti pa so se ohranile le še freske na levi strani slavoloka.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

A kljub temu da je Bovec poznan le po Soči, krasnih razglednih točkah in je izhodišče pohodnikom, ki se odpravljajo v Alpe, ima tudi nekaj malega turizma. Glavni vir zaslužka ljudi, ki tu prebivajo, pa je seveda industrija. Letrika (kovinska industrija) se namreč nahaja prav v Bovcu. V mestu pa je tudi cel kup gostišč in hotelov, za tiste, ki bi želeli ostati nekoliko dlje v tej dolini miru in tišine. Okrog 800 metrov južno od Bovca najdemo tudi športno letališče, kam in kabinsko žičnico smučišča Kanin, ki je bila zgrajena že leta 1973. Pred dvema letoma je bila obnovljena.

Bovec pa ima še eno stvar, po kateri je mnogo bolj znan v svetu kulinarike. Govor teče o pravem bovškem siru, ki ga pridelujejo od bovških ovc. Slednje veljajo za avtohtono slovensko pasmo ovc.

Za otroke pa tudi vse ostale bo prav gotovo prava poslastica spust po Soči, rafting. Različne agencije ponujajo različne pakete, zato se je dobro pozanimati o ponudbah in izbrati pravo. Vse pa ponujajo dve enaki stvari; neomejeno zabavo in nepozabno doživetje. Poleg raftinga je na voljo tudi bungee jumping, pa kajak, hydrospeed in še veliko ostalega. Le ena izmed premnogih ponudb je sosteskanje ali canyoning v Bovcu, ki za eno osebo znaša slabih 100 €. V paketu dobimo prevoz s kombijem,  slovenskega vodnika, vodo in opremo pa še fotografije.

Za vse tiste, ki jih Soča in njena kristalna gladina ne prepričata, pa bi se vseeno radi udejanjili v kakšnem športu, je Bovec maraton prava izbira zanje. Potekal bo petnajstega septembra, otroke pa lahko prijavimo na otroški tek. Prav tako je veliko različnih izbir za tiste, ki radi kolesarijo, saj Bovec ponuja kar nekaj izvrstnih prog za kolesarjenje. Vsekakor pa se lahko na iste poti podamo tudi peš, saj bomo tako še najlažje uživali v prečudoviti okolici.

Bovec nam ponuja tudi možnost, da obiščemo pustolovski park. Prav tako lahko v parku preizkusimo tudi pravo zipline. Poleg tega gremo lahko tudi na vožnjo z gorskim skirojem in če nočemo prespati v hotelu, lahko brez težav prespimo v šotoru, v šotorišču Base camp.

A kljub temu, da Bovec ponuja ogromno različnih športov, izhodišče za vzpon na marsikateri slovenski mogotec, se Bovec še vedno najbolj ponaša s svojo neokrnjeno zeleno naravo in preprosto prečudovito okolico, ki nam jo ponuja. Ponuja nam uživanje v miru in tišini, le žuborenje Soče nam bo lahko dajalo »glasbeno podlago«. Poleg celotne adrenalinske in športne ponudbe, nam Bovec ponuja enkraten kraj za sproščanje, okušanje sira in domačega mleka ter medu.

Poleg trdnjave Kluže in vseh ostalih že prej omenjenih znamenitosti, si je, ko bomo postopali po Bovški kotlini, vredno iti ogledati slap Boka, pa izvir Soče ter Koritnice, Botanični vrt Juliana, Velika in Mala korita Soče ter ostala korita, Soško fronto, Soško pot, različne cerkve in muzeje, Kekčevo domačijo, ki je sicer v Trenti, različne potoke in rečice, doline, slap Virje, vse male pisane vasice in Prestreljeniško okno ter še mnogo ostali zanimivih reči. Skratka, Bovec je s svojo okolico poln malih in enkratnih biserov, ki se nam bodo vtisnili v spomin in se bomo vedno radi vračali k njim.

Bovec je enkratna izbira za preživljanje kakšnih počitnic, ne glede na to, kateri letni čas je. Pozimi se lahko smučamo, sankamo in kepamo, poleti se lahko hladimo v Soči. Vedno pa si lahko vzamemo nekaj časa za sprehod in si ogledamo kakšno znamenitost ter se poleg vsega še noro zabavamo v adrenalinsko-športni ponudbi.

Objavi komentar

Follow us on