fbpx
Image Alt

Blog

Robanov kot

Robanov kot je ledeniška dolina, ki je dobila ime po 800 let stari kmetiji

Robanov kot se skriva v Kamniško Savinjskih Alpah na višini 890 metrih nad morjem. Ta ledeniška dolina se bolj natančno nahaja v zgornje Savinjski dolini. Robanov kot vam res od blizu približa čudovite vrhove ter ostale lepote narave. Ker pa je Robanov kot krajinski park od leta 1987, najdete tukaj samo kmetije in nikjer nobene počitniške hiške. Robanov kot zavzema 1423 hektarov, k temu pa spadajo tudi nekatere kmetije. Od leta 1950 je dolina naravna znamenitost. Robanov kot obkrožajo prelepi vrhovi, kot so Krofička 2083 m, Raduha 2062m, Ojstrica 2350m, Križevnik 1909m, Strelovec 1763m ter Molička peč 2029 m. Ker je v bližini tudi Logarska dolina, ni Robanov kot tako obiskan, pa čeprav je pravi biser v Slovenije. In kako je dolina Robanov kot dobila tako lepo ime? Ime je dobilo po več kot že  800 let stari kmetiji Roban. Od tukaj dalje je tudi prepovedana nadaljna vožnja, tudi za kolesa. Dalje lahko greste samo peš po lepo speljani in označeni cesti.

Kako pridemo do izhodišča Robanov kot?

Ko se peljete po avtocesti, zavijete za izvoz Logarska dolina. Peljete se vse do vasi Luče in samo sledite tablam za Logarsko dolino. Nakar boste prišli v vas Robanov kot in levo boste zagledali tablo za Robanovo planino. Zavijete na to cesto in se peljete do parkirišča. Parkirišče je pri tablah, pred turistično kmetijo Govc/Vršnik, če se peljete naprej do Robanove kmetije boste malo pred njo plačali parkirnino. Tukaj lahko pustite avtomobil in se podate peš v dolino.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Božena Tanšek, Katja Sabadin, Rudi Kranjc, Sandi Mikuš, Špela Debelak, Vera Pristovnik, Mojca Hočevar, Nejc Parašuh, Aleš Maučec

Opis poti

Ker pot ni zahtevna, je primerna za vsakega ljubitelja narave ter skritih kotičkov. Do Robanovega kota oziroma doline boste potrebovali 1 uro prijetne hoje. Na pot se ne podat v natikačah, ampak v primerno obutev, s sabo pa si le vzemite nekaj pijače.

Nadaljujete po cesti naprej, ampak na križišču ne greste proti kmetiji ampak desno naprej. Tu naprej je tudi parkirišče, ki se mora plačat. Mi kar nadaljujemo po cesti naprej, ki nas spet pripelje do križišča, naša pot se nadaljujejo naravnost po cesti, ker desno pa se lahko napotimo na Strelovec. Sedaj gre naša pot tudi malo po gozdu in ji sledimo samo naravnost, ker v gozdu nas pot levo popelje do partizanske bolnice. Ko prehodimo prijetno pot po gozdu nas označena pot pripelje na robanov travnik, kjer se nam odprejo prelepi razgledi na okoliške gore. Tudi tukaj je razgled fantastičen na prelepe vrhove. Nadaljejemo po poti, čez travnik, ki nas spet pripelje v gozd. In ko še prehodimo ta gozd pa bomo le prišli do našega cilja do Robanovega kota. Tukaj bomo tudi zagledali pastirsko kočo, videli pa boste tudi prelepo sliko, ki je narisana z okoliškimi gorami.

Sprehodite se po planini in se razgledajte vse naokoli. Tukaj se res čas ustavi, saj razgledi vas očarajo. Lahko pa se podate še malenkost naprej po poti, ki gre na Korošico. Malo pred vstopom v plezalni del vas bodo pričakali čudoviti slapovi. Kako se slapovom reče nevem amapk so res krasni. Če pa ste zelo pogumni se lahko tudi pod njimi skopate. Pogumni zato, ker je voda kar precej mrzla.

Je pa Robanov kot tudi zelo primerno izhodišče za druge osvojene vrhove. Če ste bolj izkušeni in pripravljeni za pot se kar podajte naprej. Lahko se podate do Kapelice na Molički planini do nje boste potrebovali 2 uri in 30 minut, lahko greste 3 ure in boste prišli do Kocbekov dom na Korošici, tudi na ojstrico lahko greste od tod, ki vam bo vzelo 4 ure. Ampak od Robanovega kota so poti zahtevne, tako da niso primerne za vsakogar.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Med potjo, ko se podamo v Robanov kot bomo na Robanovem travniku srečali domače živali, predvsem krave, če pa boste imeli srečo pa tuti kakšnega konja, kar bo za otroke zelo zanimivo. V pastirki koči v dolini si lahko naročite domačo malico ali pa probate domače kislo mleko, lahko si naročite tudi bezgov sok. Okoli koče pa lahko tudi srečate pujse in krave. Za otroke so naredili tudi igrala in v senci se najde tudi kakšna klopca. Če pa ste res lačni pa se oglasite na kmetiji Govc/Vršnik in si naročite kosilo.

Celotna pot do Robanovega kota oziroma planine je lepo označena. Poleti zna biti zelo vroče, zato poskrbite za pokrivala in posebaj poskrbite za svoje otroke. Zaščitite jih z kremo. Med potjo imate tudi v gozdu mizo in klop, da se malospočijete, posebaj otroci radi počivajo. Tudi na Robanovem travniku si lahko malo odpočijete, ker so tam tudi klopi.

Lahko pa v tem prelepem kraju tudi najamete sobo. In to na kmetiji Govc/Vršnik. Na kmetiji imamo 10 sob, kjer imate prav lepe razglede na gore. Tudi na kmetiji Bevšek malo pred Robanovim kotom vam nudi prenočišča.

Če pa ste slučajno v teh krajih na počitnicah, se tukaj najde kar precej lepih destinacij za preživljanje prostega časa. Lahko se podate tudi v Logarsko dolino, tuse tudi najde kar nekaj lepot in uživate v lepi naravi. Lahko se podate na kakšno goro, če ste izkušeni hribolazec. Tudi slapovi se najdejo, če ste ljubitelji voda. Ker pa je tukaj reka Savinja se tudi na reki lahko udeležite vodnih aktivnosti. Ker pa nam je v poletnih mesecih rado vroče se lahko v reki Savinji tudi kopate.

Če se potikate ob reki savinji blizu Solčave se odpravite na kratek izlet v Robanov kot. Ta prelepa dolina vas bo očarala in vam ponudila delček narave. Izlet je primeren za vse ljudi in za majhne otroke.

Objavi komentar

Follow us on