fbpx
Image Alt

Blog

rogaska-slatina

Rogaška Slatina je zdraviliško in steklarsko središče Slovenije

Rogaška Slatina je večini najbolj znana po znamenitem podjetju iz steklarske industrije Steklarna Rogaška in kozmetični številki ena v Sloveniji Kozmetiki Afrodita. Hkrati pa je v Rogaški Slatini moč najti Zdravilišče Rogaška, ki slovi po svojih mineralnih in termalnih vodah tako doma kot izven meja Slovenije.

Rogaško Slatino obdajajo trije hribi, in sicer Donačka gora, Plešivec in Boč. Kraj leži blizu meje z Republiko Hrvaško v Spodnjem Posotelju. Po legi gre torej za vzhodni oziroma bolj osrednji del Štajerske. Včasih je bila Rogaška Slatina mondeno zbirališče avstro-ogrske elite, danes pa je tudi eno najpomembnejših zaposlitvenih središč v tem delu Slovenije. Mesto ima bogato zgodovino, ki sega vse tja do časa Rimljanov in Keltov. Zanimiva je tudi mitološka zgodba o nastanku Rogaškega vrelca, ki pripoveduje, da naj bi bog sonca in zdravilstva Apolon ustvaril krilatega konja Pegaza, ki mu je naročil, da naj pije vodo iz Rogaških vrelcev. Pegaz je dandanes veličastno upodobljen tudi na grbu same občine.

Zdravilišče Rogaška Slatina so ustanovili že leta 1803, takrat pa se je začela in tudi krepko naraščala prodaja ustekleničene mineralne vode, ki so jo pridobili prav v tem kraju in prodali predvsem v tujini. Stoletje kasneje pa so prav v Rogaški Slatini našli eno najbolj prodajanih mineraliziranih vod pri nas, ki rešuje težave in zgage marsikaterega Slovenca. Govorimo seveda o Donatu, ki je zaradi svoje visoke vrednosti magnezija v pomoč pri presnovnih boleznih in je že skoraj stalnica v slovenskih družinskih lekarnah.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Gajškova, Sašo Oberski, Dragica Žnidarec

Turiste v kraj najbolj privabljata ravno zgoraj omenjeno Zdravilišče Rogaška in terme, ki poleg zdravilnih učinkov in kakovostne zdravstvene oskrbe ponujata tudi razne možnosti za ljubitelje rekreacije in športnih dejavnosti. Odpravite se lahko na sprehode po lepo urejenih parkih, ki so pravi balzam za dušo in oči. V parkih se lahko tudi spočijete na klopeh in uživate v okolici Rogaške Slatine. Nujen je predvsem obisk Zdraviliškega parka, ki ga, če ste gost Zdraviliškega doma, nikakor ne morete zgrešiti. Možna je tudi vožnja s kolesi, tudi za tiste, ki niste rekreativni kolesarji, saj so poti enostavne, lično urejene in varne. V termah so na voljo pokriti in odkriti bazeni, pomerite se lahko v tenisu ali namiznem tenisu, preizkusite se pa lahko tudi v ribolovu. Možnosti je veliko in nedvomno si boste v Rogaški Slatini privoščili oddih, ki bo koristen predvsem za vaše zdravje.

Najbolj poznana vrelca, ki ju ponosno predstavlja Rogaška Slatina, sta Gozdni vrelec in Ivanov vrelec. Gozdni vrelec je eden najstarejših vrelcev Rogaške Slatine. Kot zanimivost – opisali so ga že v prvi reklamni knjižici Zdravilišča in ga tržili kot vrelec z »železnato vodo«.  Ivanov vrelec je še danes ohranjen, živ in zelo bogat z železom. Oba vrelca lahko obiščete in občudujete njuno edinstvenost, vrednost in lepoto. Za vse navdušencem nad Donatom in njegovimi zdravilnimi učinki pa je obvezna postaja pri ogledovanju Rogaške Slatine Pivnica mineralnih vod. Stavba pivnice je zanimive, okrogle oblike in vam ponuja pokušino te zdravilne vode Donat. Če smo čisto natančni, gre za zdravilno slatino, ki prihaja iz globine 550 metrov in vsebuje edinstveno mineralno sestavo. Še do danes je Donat ostal v samem vrhu naravnih mineralnih vod v Evropi in nobena druga voda nima toliko pozitivnih učinkov na zdravje.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Iz turističnega predela pa gremo po malce bolj gospodarskih stopinjah. Glavni predstavnik gospodarstva je Steklarna Rogaška Slatina. Podjetje in njegovo proizvodnjo ter izdelke si lahko ogledate tudi kot obiskovalec. Vstopnina za turistično pot po Steklarni Rogaška znaša 8 eur za odrasle in 3 eur za otroke. Njihove izdelke lahko tudi kupite na samem sedežu podjetja in se sami prepričate o njihovi lepoti, preciznosti in kvaliteti. Drugo podjetje, ki je vredno vašega obiska, je Kozmetika Afrodita.

Za vse navdušence oz. navdušenke dobre kozmetike je to obvezen postanek. V slovenskih domovih je Afrodita že lep čas stalnica, zadnja leta pa vedno bolj dela na mladostni podobi in sledi najnovejšim trendom. Njihova marmelada, ki poskrbi za zagorelost v poletnih časih, je povzročila pravo evforijo, ki traja še danes. Izdelujejo tako kozmetične izdelke za ženske kot za moške in otroke. So največje, najboljše in najbolj priljubljeno kozmetično podjetje v Sloveniji, ki slovi po svoji kakovosti in dostopnih cenah. Splača se vam jih kontaktirati pred vašim obiskom, saj je v primeru predhodnega dogovora možna tudi predstavitev in ogled Afrodite, po koncu ogleda pa lahko obiščete njihov prodajni salon, kjer vam predstavijo čisti vse njihove izdelke, tako profesionalnih linij kot tudi tistih, ki se prodajajo po trgovinah in drogerijah. Izdelke lahko preizkusite, se o njih posvetujete z usposobljenimi svetovalkami in si privoščite kvalitetne kozmetične izdelke, ki jih boste vedno znova radi uporabljali.

Rogaška Slatina ponuja tudi veliko lepot narave. Če jo obiščete in nekaj časa ostanete, je izlet na Boč zagotovo nujen. Našli boste krasno neokrnjeno naravo, ki je polna in prepredena s planinskimi potmi, ki jih najdete na čisto vsaki strani Boča. S sprehodom po tej krasni vzpetini, ki je visoka 978 metrov, boste doživeli nepozabno, čisto in zeleno naravno dediščino te regije. Za večje rekreativce, ki so jim potke po Rogaški Slatini premalo, sta na voljo tudi dve lepo urejeni kolesarski poti. Ker je tako enkraten, edinstven, pester s živalskimi in rastlinskimi vrstami ter množičen z naravnimi vrednotami, je širše območje Boča zavarovano kot krajinski park. Značilnost Boča so strnjeni in lepo ohranjeni gozdovi. Tudi za malico ali kosilo je poskrbljeno, saj vas toplo pričakujeta dva planinka domova. Boč je res prekrasen in čist, svež zrak vam bo prav tako dobro del kot mineralne voda Rogaške Slatine.

Rogaška Slatina je krasen, idealen kraj za počitek, ki je poln zanimivih zgodb, zgodovine in odkritij. Vzemite si trenutek za vaše zdravje in uživajte v gostoljubju, ki vam ga mesto lahko ponudi. Z mineralno vodo si boste krepili duha in telo, okolica Rogaške pa bo poskrbela za razne aktivnosti, ki bodo lepo doprinesle k vašemu počitku. Pikica na i je še obisk lokalnih podjetji, kjer boste lahko izbirali med pestro ponudbo slovenskih izdelkov z odlično kvaliteto in domov boste odnesli res tople spomine na zdravilen kraj Rogaška Slatina. Pa nikakor ne pozabite popiti za zdravje kak kozarček Donata.

Objavi komentar

Follow us on