fbpx
Image Alt

Blog

celjska-koca

Celjska koča je celoletna priljubljena izletniška točka

Sprehajati se po čudoviti naravi je res nekaj najlepšega. Takrat nekaj dobrega naredimo za naše telo, saj ležanje na kavči tudi ni dobro. Včasih se je res težko odpravit od doma, ker ne vemo kam naj gremo. Ko načrtujemo kakšno daljšo turo, se pripravljamo dalj časa ali pa vsaj dva dni prej. Včasih pa se zjutraj zbudimo in si rečemo, kaj pa če bi danes šli malo v naravo na kakšen pohod in da bi nas med potjo mogoče pričakala kakšna koča, kjer se lahko okrepčamo in najemo. Povedala vam bom za eno fajn lušno destinacijo in do nje se lahko sprehodi cela družina. Samo najprej morate priti v Celje, takrat pa peš ali z avtom. Ampak danes bomo hodili peš, da se še naužijemo svežega zraka. In mogoče se kdo sedaj vpraša, kaj pa bom delal v Celju, saj tu ni nobene koče ali kakšnega hriba. A, pa je nad celjem se nahaja Celjska koča, ki je v poletnih in tudi v zimskem času zelo obiskana.

Celjska koča

Res je nad Celjem se nahaja Celjska koča in to na višini 652 metrov nad morjem. Ampak Celjska koča ni samo poleti znana, tukaj se nahaja tu smučišče, zato je obiskana tudi pozimi. Je pa tudi tukaj prelep razgled na Grmado, ampak o tem bom napisala malo kasneje. Tukaj ni koča, kot se imenuje ampak tukaj stoji hotel Celjska koča in tudi smučišče se tako imenuje. Poleti je tukaj zelo pestro, pohodnikov je kar precej, saj nekateri pridejo sem peš, polno pa se jih sem pripelje kar z avtom. Saj na smučišču uredijo poleti tudi sankališče, kar je zelo obiskano. Celjska koča ponuja tudi lepo urejeno igrišče za otroke ter dričanje s tubami. Pred hotelom oziroma Celjsko kočo se lahko sproščate in uživate, lahko se podate na Tolsti vrh ali pa na Grmado. Ampak ta hotel ni samo namenjen pohodnikom, da bi se odžejali in dobili jedi na žlico, kot v drugih kočah po hribih. Tukaj dobite zelo raznoliko kulinarično ponudbo, ker to je sodoben hotel na Celjski koči. V samem hotelu se nahaja tudi welnes center, kjer lahko uživate v finski in turški savni. V hotelu se tudi nahaja fitnes, kjer kurite energijo, ali pa se sproščate ob različnih masažah, tudi masažne kopeli imajo. Tukaj v Celjski koči organizirajo tudi včasih poslovna srečanja, saj imajo za take priložnosti kar tri take primerne prostore. Ti prostori so večnamenska dvorana,  pivnica ter restavracija. Šole hodijo tudi sem na zimske in poletne šole v naravi, da lahko učenci uživajo v prelepi naravi, ki je tukaj ne zmanjka. Če pa bi radi, da vaš otrok tukaj praznuje rojstni dan se da tudi to zmenit in rezerverat. Celjska koča vam res vse ponuja v tej prelepi naravi, daleč od mesta ter umazanega zraka.

Celjska koča

Glede hrane, ki jo tukaj ponujajo v Celjski koči je res zelo raznolika. Poleg hoteljske hrane dobite tudi rižoto z lisičkami, pasulj, borovničev zavitek kar pa še je meni najboljše pa j divjačinski golaž. Ko boste enkrat poskusili hrano na Celjski koči, se boste sigurno še vrnili na njihove dobrote.

Je pa za ljubitelje hišnih ljubljenčkov Celjska koča še najbolj prijazna. Saj so tukaj dovoljeni naši hišni ljubljenčki.

Sobe imajo dvoposteljne, triposteljne, tudi družinsko sobo imajo, apartma, ter sobo z 10 posteljami. Zato ne odlašajte in si v tej krasni naravi rezervirajte sobo za nekaj dni in uživajte.

Tudi za ljubitelje smučanje se najde tukaj prijetno smučišče za vso družino. Imajo težko progo, povprečno ter lahko progo za začetnike. Sami veste na kakšni progi ste zmožni smučat. Smučišče obsega nekje 4 ha, na vrh vas pripelje vlečnica. Ker pa imajo tudi nočno smuko, je smučišče osvetljeno in če primanjkuje snega pa imajo umetno zasneževanje. Lahko si najamete tudi učitelja smučarske šole, če bi radi da vaše otroke naučijo smučat, ali pa vas. Če ste gost in nimate svoje smučarske oprema, tudi za to tukaj poskrbijo, vso opremo si lahko izposodite ali pa sanke. Zato kar pogumno na smuči in se odpeljite do Celjske koče.

In kako do Celjske koče peš, če se podamo v poletnih oziroma v lepem vremenu? Do koče vodi kar nekaj prijetnih poti za sprostitev. Lahko se podate iz Zvodnega, iz Zagrad, lahko kar iz Celja, ali pa iz Štor in ena prijetna pot pa še vodi iz Tremerje. Poti pa so dolge tam nekje od 1 ure in najdaljša 3 ure prijetne hoje po čudoviti naravi.

Celjska koča

Izhodišče

Zagrad; ko se peljete po avtocesti, greste dol za Celje center. Nato se držite tabel za Laško in Zidani most. Ko pridete v krožišče, kjer je vodomet greste naravnost in pridete do do križišča s semafori. Tukaj greste levo in se peljete prek reke Savinje in potem v križišču takoj za mostom greste desno. Nato vas cesta pripelje do podvoza malo naprej pa je gasilski dom v Zagradu. Tukaj boste tudi opazili veliko parkirišče, kjer parkirate.

Opis poti; ta pot je primerna za vso družino in vas pripelje v eni uri do Celjske koče. že na parkirišču boste opazili rdeče table, ki vas usmerijo na pravo pot. Najprej greste med hišami lepo po označeni poti. Nakar kasneje prečite cesto in se sprehodite po gozdu. Vsa pot je lepo označena in lepo speljana. Pot je lepa široka in nas tudi pripelje na travnata pobočja, kjer se nam bo odprl pogled na Celjski grad. Naprej samo lepo sledite markacijam, in pot vas bo pripeljala do Celjske koče. po tej poti se lahko sprehodite tudi z vašimi najmlajšimi, če jih imate doma. Naj tudi oni uživajo v naravi, pri koči pa se sprostijo na igralih.

Celjska koča

Zvodno; najprej sledite poti do gasilskega doma v Zagradu. Ampak tukaj nadaljujete naprej po cesti, na kar pridete do križišča in opazili boste Hudičev graben naravnost. Vi kar nadaljujete po tej cesti in opazili boste spomenik NOB. Od tu pazite na oznake, ki vodijo čez Hudičev graben, ker to je tudi vaša pot. Poiščite nekje prostor za avtomobil.

Opis poti; ta pot ni najbolj primerna za majhne otroke, ker tukaj pa se srečate z zajlami. Ni pot zelo zahtevna, ampak za najmlajše pa tudi ni. Edino, če bi jim radi od bliže prikazali kline in zajle in ker ni prepadov se lahko tukaj naučijo tega. Samo ne it brez varovanja, tukaj se lahko z samovarovanjem naučijo delat. Ne vi tega ne rabite, govorim za majhne otroke. Pot en čas poteka ob potoku ob Hudičevem grabni. Kar lep čas poteka pot po gozdu po prijetno označeni poti. Ne se ustrašit te poti, ni težka je zelo lepo prijetna.

In že na začetku sem omenila, da se lahko podate od Celjske koče na Grmado. Malo pred kočo boste opazili table za Grmado. V slabih pol ure ste gori. Pot je lepo označena in vas večinoma vodi po gozdu. Na vrhu vas pričaka križ ter zvon želja. Kot imajo Ljubljančani Šmarno goro imajo Celjanari Grmado. Odprejo pa se vam tudi prekrasni razgledi na vse strani.

Dokler še ni snega izkoristite dan in se podajte do Celjske koče. lahko se sprehodite samo za en dan, lahko pa si rezervirate sobo in tukaj preživite lepe počitnice. Ko pa bo zapadel sneg pa lahko preizkusite tudi smučišče na Celjski koči. Celjska koča vam ponuja vse kar si želite, od prijetne narave ter do razvajanja v koči.

Foto: Jure Verbovšek, Tamara Čop, Jožica Kovač.

Objavi komentar

Follow us on