fbpx
Image Alt

Blog

debela-pec

Debela peč je 2014 metrov visoka gora v Julijskih Alpah

Debela peč je gora v Julijskih Alpah, ki je visoka 2014 metrov. Je kopaste oblike in je travnata gora. Je pa Debela peč del gorskega grebena, ki ga sestavljajo vrhovi: Mrežce, Lipanski vrh, Brda in Debela peč. Na vrhu Debele peči boste našli žig in vpisno skrinjico. Iz vrha je prelep razgled na Julijske Alpe, Karavanke ter pa tudi na Kamniško savinjske Alpe. Najlepši je razgled, kot vedno, ob lepem vremenu.

Poti na vrh:

Kot na vsako goro, lahko tudi na Debelo peč pridemo samo peš.

Dolina Krma- Debela peč: 3 ure in 15 minut

Najprej moramo priti do našega izhodišča, torej do doline Krma. Do sem pridemo tako, da, ko se peljemo po Gorenjski avtocesti, jo moramo zapustiti na izvozu Hrušica. Najprej gremo po cesti, ki vodi za Kranjsko goro. To cesto pa zapustimo takrat, ko nas oznake za Mojstrano usmerijo levo. Cesti nato sledimo za smer dolina Kot in dolina Krma. V naslednjem križišču gremo naravnost. Ko se ta cesta spušča pa moramo iti desno za dolino Krma. V naslednjem križišču pa gremo za smer Krma. Cesti nato sledimo do parkirišča, ki se nahaja pri zapornici.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Andrej Jeglič, Emin Bogataj, Nejc Šuštar, Janez Urbanc.

Od parkirišča pa moramo iti malo nazaj, od tam ko smo se prej pripeljali. Tam bomo videli oznake za Lipanco. Nato gremo za temi oznakami in pot se začne strmo vzpenjati. Pot, ki se vzpenja nas nato pripelje do klinov in jeklenic, ampak ti so nam na voljo samo za pomoč za prečenje prehoda. V glavnem ta del ni zahteven, tako da vas naj ne bo strah. Nato gre pot tudi čez rušje in preči grapo, kjer moramo posebej biti previdni v mokrem. Pot se nato vedno bolj vzpenja oziroma postaja vedno bolj strma. Pridemo pa tudi do strme skalne pečine. Po prečenju pečine pa pridemo do naslednje jeklenice, ki nam je v pomoč. Potem pridemo do travnika. In potem nas naša pot vodi po vedno bolj razglednih pobočjih in pridemo do razpotja, kjer gremo levo, za Debela peč. Kasneje pridemo do Lipanskih vratc in do naslednjega razpotja. Pri tem razpotju moramo iti levo. V naslednjih dveh razpotjih gremo samo naravnost, nato pa pri naslednjem razpotju za smer Debela peč. Nato pa smo kar kmalu na vrhu Debele peči.

Pot velja za zahtevno, čeprav se meni ni zdela nekaj zahtevna. Mogoče, ker sem takšnih poti vajena. Pot je označena. Višinska razlika med izhodiščem in našim ciljem je 1120 metrov. Poleti se priporoča uporaba čelade, pozimi pa zraven čelade še cepin in dereze.

Rudno Polje- Debela peč: 3 ure in 15 minut

Do izhodišča, imenovanega Rudno Polje pridemo tako, da najprej sledimo cesti do Pokljuke. Ko prispemo na Pokljuko pa gremo po glavni cesti, vse dokler ne prispemo do velike parkirišča Rudno Polje. Tukaj moramo parkirati.

Od parkirišča gremo najprej za smer Triglav in Viševnik. Po 10 minutah naše hoje pa prispemo do smučišča Viševnik. Tukaj gremo desno, za smer Viševnik. Po poti, ki poteka ob robu gozda prispemo do makadamske ceste, kjer pa gremo desno in prečimo smučišče. Na križišču oziroma razpotju, ki sledi pa gremo na spodnjo desno cesto. Na naslednjem križišču gremo spet desno, da vam bo lažje, gremo za smer Lipance. Kar kmalu nato prispemo na naslednje razpotje, kjer moramo iti levo za Blejsko kočo. Na razpotjih, ki sledijo moramo slediti markacijam. Višje nas pot pripelje do makadamske ceste, ki jo moramo prečiti. Pot potem poteka skozi gozd in se tudi vzpenja. Ko pridemo do napajališča za živali, bomo tudi kar kmalu že na naslednjem razpotju, kjer gremo desno. Kar hitro pa prispemo do Blejske koče. Od tukaj gremo desno, za smer Debela peč. Tam ko pa se pot razcepi pa moramo iti levo. V naslednjem razcepu pa gremo desno. Pot nas spet pripelje do razpotja, kjer gremo za Debelo peč. Pot se malo vzpenja in nas pripelje do razglednih pobočij. Tukaj bomo tudi videli razcep, kjer gremo spet za smer Debela peč. Malo kasneje gremo ravno in pot je položna, nato se pa spet začne vzpenjati. Kar kmalu smo pa nato na vrhu Debele peči.

Pot je lahka in pa označena. Višinska razlika med potjo je 740 metrov nadmorske višine. Za poletje ni priporočene opreme, je pa zato priporočeno za zimo uporaba derez in cepina.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Seveda nista na Debelo peč samo ti dve poti. Kot vedno sem opisala tiste poti, po katerih sem jaz dosegla vrh, v tem primeru Debelo peč. Druge poti so še iz izhodišč, ki se imenujejo Medvedova konta (2 uri in 15 minut, 2 uri in 10 minut ali tretja pot 2 uri in 25 minut ), Pri Rupah (2 uri in 15 minut), Planina Zajavornik (2 uri in 30 minut), Šport hotel (3 ure in 30 minut), Strmec (2 uri in 30 minut ter druga pot traja 2 uri in 45 minut in pa še tretja pot, ki traja 2 uri in 15 minut ), Krnica (5 ur in 30 minut) ter zadnjo možno izhodišče se imenuje Kovinarska koča v Krmi (3 ure in 45 minut). Sami si izberite pot, po kateri boste dosegli vrh Debele peči. Naj povem da so vse poti lahke, razen pot iz Kovinarske koče v Krmi. Ta pot velja za zelo zahtevno in pa tudi neoznačeno.

Dolina Krma

je najdaljša ledeniška dolina pri Mojstrani. Od tukaj vodi veliko planinskih poti, na različne vrhove v Julijskih Alpah. Zahodno od doline Krma je dolina Kot in potem še je tukaj dolina Vrata. Iz doline Krma lahko gremo na Begunjski vrh, Brda, Cmir, seveda Debelo peč, Triglav in dom Planiko in dom Valentina Staniča pot Triglavom, koča na Doliču, dom na Kredarici, Lipanski vrh, Mrežce, Planina Zgornja Krma, Rjavina, Rž, Šmarjetna glava, Teme, Veliki Pršivec, Vernar, Visoka Vrbanova Špica, Vodnikov dom na Velem polju in pa Vrh Snežne konte.

Obisk Debele peči vam priporočam. Iz vrha so prečudoviti razgledi ob lepem vremenu. Na noge si obujte pohodne čevlje, v nahrbtnik pa si ne pozabite dati hrano in dovolj pijače, na to dvoje ne pozabite, še posebej če na poti ni nobene planinske koče oziroma planinskega doma. Ne pozabite tudi na fotoaparat, da boste naredili veliko lepih fotografij. Ko bom sama imela možnost bom Debelo peč osvojila že tretjič. Uživajte in pa srečno pot na vrh Debele peči.

Objavi komentar

Follow us on