fbpx
Image Alt

Blog

človeška-ribica

Človeška ribica ali Proteus anguinus

Človeška ribica je dvoživka, ki pa živi v podzemnih vodah. Spada v rod Proteusov, oziroma v družino močerilarjev. Človeška ribica pa spada med Slovensko naravno dediščino. Najprej je Človeško ribico opisal Janez Vajkard Valvasor, leta 1689. Takrat jo je poimenoval kar zmajev mladič. Leta 1768 pa je dobila ta vrsta ime, kot ga poznamo danes Človeška ribica. Več podatkov o Človeški ribici pa v nadaljevanju.

Telo Človeške ribice je podobno telesu kače. Njeno telo v dolžino meri med 20 in 30 centimetrov. Telo je enakomerno debelo in valjaste oblike. Človeška ribica ima kratek rep. Na prvih nogah imajo tri prste, na zadnjih pa samo dva prste. Barva Človeške ribice je rumenkasto- bela oziroma rožnata, kot človeška koža. Če je dalj časa izpostavljena svetlobi pa se njena barva potemni.

Človeška ribica ima sploščen gobček. V ustih se nahajajo majhni zobje. Ima tudi zelo majhni nosnici. Ima zakrnele in s kožo preraščene oči, ter pa diha z zunanjimi šrgami.

Vsa čutila človeške ribice pa so prilagojena življenju v jamskem svetu. Plen v vodi zaznavajo unčinkovitejše od ostalih dvoživk.

Embrionalni razvoj Človeške ribice traja 140 dni, spolno pa je Človeška ribica dozorela pri 14 letih (živi pa v povprečju 58 let, dočaka pa lahko tudi veliko več, vse do 70 let) . Človeška ribica leže jajca, ponavadi do tudi 70 jajc.

Ker Človeška ribica živi v jamskem svetu in pa posledično tudi v temi, tam ni veliko drugih živih bitij , s katerimi bi se lahko prehranjevala, zato je Človeška ribica razvila sposobnost na dolgotrajno stradanje. Brez hrane lahko preživi tudi do 10 let, kar je zelo dolga doba.

Seveda je Človeška ribica med ogroženimi vrstami, ker človek preveč onesnažuje površinske vode na kraškem svetu. S ponikalnicami priteče onesnažena voda v podzemne reke. Voda pa je največkrat onesnažena s umetnimi gnojili, pesticidi, težkimi kovinami in še in še. Mogoče bo kdaj vrsta Človeška ribica izumrla, samo zaradi človekovega onesnaževanja rek.

Kje si Človeško ribico lahko ogledamo?

Človeško ribico v njenem naravnem okolji si lahko ogledate v Planinski jami. Ta jama se nahaja v bližini Ravbarjevega stolpa. V jami lahko vidimo številne dvorane, kapnike in pa veliko jezer. Jama, ki je dolga 7 kilometrov je največja vodna jama v Sloveniji. Tu pa je tudi sotočje dveh rek, reka Rak in reka Pivka, ti dve reki pa se združita v reko, ki se imenuje Unica. V jami pa živi 60 vrst vodnih živali (med njimi tudi človeška ribica) in 40 vrst kopnih živali. Ogled jame traja 1 uro, ali pa med 4 in 5 ur, če se odločite, da si boste jamo ogledali s čolnom.

Človeška ribica

Seveda pa je najbolj znana lokacija za ogled Človeške ribice Postojnska jama. Tam Človeške ribice ne vidite v naravnem okolju, ampak v Vivariju. Vivarij se odpre pol ure pred odprtjem Postojnske jame in pa zapre se pol ure po samem zaprtju Postojnske jame. Vstopnica za ogled Postojnska jama+ vivarij+ expo jama kras nas v nizki sezoni stane 37,90 EUR, in v visoki sezoni 39,20 EUR. Potem je vstopnina za ogled samo Postojnske jame, ki pa stane v visoki sezoni 27,90 EUR in v nizki sezoni 25,80 EUR. Ogled Postojnske jame in Predjamskega gradu pa nas v nizki sezoni stane 35,70 EUR in pa v visoki sezoni, ta vstopnica stane 38,50 EUR. Še zadnja možna vstopnica pa vključuje ogled Postojnske jame, Predjamskega gradu, Vivarija in pa Expo jama kras, v tem primeru pa bomo v nizki sezoni odšteli 41,90 EUR in pa v visoki sezoni 45,60 EUR. Ogled samo Vivarija stane 9,90 EUR v nizki sezoni in pa 1 EUR več v visoki sezoni. Samo ogled Predjamskega gradu pa stane 14,90 EUR v visoki sezoni in 13,80 EUR v nizki sezoni. So pa v Postojnski jami tudi žive jaslice, kar zna biti zanimivo. Žive jaslice si lahko ogledate med 25. In 30. Decembrom.

To kjer si hočete ogledati človeško ribico je vaša odločitev. Sama si še je nisem ogledala v naravnem okolju, ampak sem si jo ogledala v Vivariju, v Postojnski jami.

 Kaj si še ogledati?

Če obiščete Postojnsko jamo ali Planinsko jamo (je samo 16 minut oddaljena od Postojnske jame) , si lahko v bližini ogledate mesto Postojna. Postojna je najdišče več arheoloških najdišč, med katerimi je najbolj poznano najdišče Betalov spodmol. Lahko pa se povzpnete tudi hrib Sovič, kjer je nekoč stal grad, ki pa je žal pogorel v 17. Stoletju.

Tudi Cerkniško jezero ni daleč. Je eno izmed največjih presihajočih jezer v Evropi. Nahaja se nekje 30 minut vstran od Postojne.

Potem je še tukaj Rakov Škocjan, ki je od Postojne oddaljen nekje 17 minut. To je prelepa kraška dolina. Že od leta 1949 je Rakov Škocjan razglašen za krajinski park. Po dolini vodi naravoslovna učna pot. Je pa dolina zanimiva zaradi veliko kraških pojavov.

Oglejte si pa tudi Križno jamo, ki je od Postojne oddaljena nekje 30 minut. Jama ima veliko jezer, zato je tudi zelo priljubljena za obisk. Tukaj so našli veliko kosti jamskih medvedov. Ogled traja 1 uro in poteka po suhem delu jame. Lahko pa vidite kosti medveda in kapnike. Ta enourni ogled vključuje tudi vožnjo s čolnem po jezeru jami. Je pa še ogled, ki traja 4 ure, ampak je ta ogled omejen na 1000 obiskovalcev letno oziroma štirje obiskovalci na dan, saj ta del jame varujejo in ohranjajo.

Ogled Gradu Snežnik bi znal biti tudi zanimiv. Grad je od Postojne nekje oddaljen 40 minut. Prvič je grad omenjen v 13. Stoletju. Ta podoba gradu pa je iz 19. Stoletja

V Pivki, ki je 16 minut od Postojne pa je Park vojaške zgodovine. Tukaj najdete najstarejše loke, tanke, vojaška letala, nemško vojaško letalo in tudi podmornico. Je pa obisk muzeja bolj zanimiv, že zaradi tega ker si podmornico lahko ogledate od znotraj.

20 minut vstran od Postojne je pa park Škocjanske jame. Ta park je ustvarila reka Reka. V njem so številne jame, rove, udornice, naravne mostove in ponore. Od leta 1986 park spada pod UNESO.

30 minut od Postojne pa je vsem zelo znana Lipica, ki je dom več kot 300 Lipicancem. Lipica je nastala leta 1580. Je pa kobilarna v postopku vpisa na UNESCOV seznam.

Samo 20 minut vstran pa je Logatec, kjer najdemo vetrovnik aerodium Logatec. Mislim, da bo pa to zabavno vsem. Vv njem lahko poletite med 3 in 4 metre visoko. V  vetrovniku je z vami je ves čas inštruktor. Predhodne izkušnje niso potrebne. Mislim, da bo vetrovnik marsikoga navdušil.

Oglejte si zelo znano Človeško ribico. Zraven si oglejte še kaj v bližini, nekaj bližnjih znamenitosti sem opisala zgoraj. Uživajte.

Foto: Vinko Kukman, Janja Emeršič.

Objavi komentar

Follow us on