fbpx
Image Alt

Blog

cokoladnica-olimje

Čokoladnica Olimje ponuja kraljestvo čokolade

Ne daleč stran od Podčetrtka in Term Olimia se nahaja vasica Olimje, ki je poznana po Minoritskem samostanu Olimje z eno najstarejših lekarn v Evropi in Čokoladnica Olimje, kjer izdelujejo pristno domačo čokolado.

Čokoladnica Olimje ima svoje zametke že na prelomu 19. in 20. stoletja, ko je Alfonz Videtič deloval v Avstriji, na Dunaju, kot slaščičar. Njegove recepture za parlineje, ki so dobile ime po francoskem maršalu Du Pessis Praslin, je prevzel njegov rojak in potomec Rudolf Videtič in v 90. letih prejšnjega stoletja ustanovil čokoladno linijo v stari šoli v Olimju. Od takrat se je Čokoladnica Olimje nenehno razvijala in širila, tako, da ima danes svoje butike že v več krajih v Sloveniji.

Kot rečeno se Čokoladnica Olimje nahaja slabe štiri kilometre iz Podčetrtka. V Podčetrtku, v krožišču pri Petrolovi bencinski črpalki, zavijete, če prihajate iz smeri Term Olimia, desno in nato se usmerite levo proti vasici Olimje. Po nekaj kilometrih vožnje po rahlo ovinkasti cesti, ki pelje skozi podeželski svet njiv, sadovnjakov in travnikov, prispete do kapelice, kjer se cesta razcepi. Pot nadaljujete po desni cesti. Po par sto metrih prispete do Čokoladnice Olimje. Lahko pa se odpeljete po levi cesti do Samostana Olimje, tam parkirate, si ogledate samostan in se potem peš odpravite do bližnje Čokoladnice Olimje.  

Čokoladnica Olimje

Čokoladnica Olimje je pravi raj za ljubitelje čokolade. V njihovi trgovinici imajo naprodaj čokoladne izdelke  ročno narejene iz sestavin najboljše kakovosti. Odprto imajo vsak dan med 9.00 in 17.00 uro, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 10.00 do 17.00 ure. Čokoladnica Olimje ponuja slastne čokoladne dobrote iz bele, mlečne in temne čokolade – parlineje, čokoladne tablice, s čokolado oblito sadje, čokoladne lizike, bonboniere, čokoladne figurice, dražeje…izdelkov je toliko, da je kar težko izbrati. Ljubiteljica čokolade, kakršna sem jaz, bi namreč najraje poizkusila od vsakega vsaj en primerek. Če želite, si lahko kupite čokolade na zalogo, lahko pa kadarkoli obiščete katerega od njihovih čokoladnih butikov, ki so v Celju, Novem mestu, Mariboru in Piranu.

Ne skrbite, če ste si privoščili preveč čokolade, znanstveno je namreč dokazano, da imata predvsem temna čokolada in pravi kakav mnoge zdravilne učinke na naše zdravje. Ugodno delujeta na srce, ožilje, pripomoreta k izboljšanem videzu kože in spodbudno delujeta na možgane.

Čokoladnica Olimje se vsako leto predstavi tudi na Festivalu vino in čokolada, ki se odvija v Podčetrtku v mesecu maju. Tam se predstavijo najboljši ponudniki čokolade v Sloveniji in ponudniki vina. Festival je družabni dogodek, kjer je združen glasbeno zabavni program, degustacije, delavnice in pa široka ponudba čokolade in čokoladnih izdelkov vseh vrst, vina in drugih sladkih dobrot lokalnih ponudnikov. Vstopnica za odrasle stane 5,00 EUR in vključuje nekaj kupončkov, ki jih lahko zamenjate za sladke dobrote, otroška karta za otroke od 6 do 12 let pa stane 1,00 EUR.

Čokoladnica Olimje

Mogoče še to, Čokoladnica Olimje vam nudi tudi izdelavo čokolade po vaši izbiri – z napisom na čokoladi po vaši izbiri, dodanimi sestavinami po vašem okusu, posebno obliko čokoladne figure, embalažo po vaši želji … pravo razkošje in možnost za izbiro čudovitega darila za posebno osebo ali posebno priložnost.

Kot rečeno lahko obisk Čokoladnice Olimje združite tudi z obiskom Minoritskega samostana Olimje, ki se ponaša z eno najstarejših lekarn v Evropi. Danes imajo patri, ki živijo v samostanu, svojo lekarnico, kjer prodajajo izdelke za zdravje iz svojega zdravilnega vrta, ki se nahaja ob samostanu. Tam raste preko dvesto različnih zdravilnih rastlin, iz katerih izdelujejo razne kreme, tinkture, čaje, prodajajo pa tudi domač med, medico in še več domačih zdravilnih izdelkov, izmed katerih boste zagotovo našli vsaj enega, ki ga tudi vi potrebujete.

Ob Samostanu se nahaja cerkvica Marijinega vnebovzetja, ki velja za eno najlepših baročnih cerkva v Sloveniji. Izredno bogat oltar, kjer se zlato prepleta s črno barvo, vas bo zagotovo prevzel.

Čokoladnica Olimje

Če od samostana pot nadaljujete še naprej po cesti, boste prispeli do Jelenovega grebena, domačije, kjer gojijo jelene in muflone. Imajo jih preko sto in se prosto sprehajajo po domačiji. Otroci bodo zagotovo uživali ob bližnjem srečanju s to lepo živaljo, ki je popolnoma udomačena, tako da se jo lahko dotaknete, pobožate in celo jedle vam bodo »iz rok«. Na Jelenovem grebenu si lahko privoščite malico ali pa kar kosilo, saj je njihova kulinarična ponudba zares odlična. Izbirate lahko med različnimi divjačinskimi jedmi, specialitetami iz gob in drugimi domačimi jedmi. Poleg vam bodo ponudili odlično vino iz domače kleti, dobre pa so tudi njihove sladice. Poleg gostišča imajo trgovinico z domačimi dobrotami, kjer se boste lahko oskrbeli z domačimi marmeladami, doma narejenimi keksi, domačim kisom, domačimi zdravilnimi čaji, domačimi suho mesnatimi izdelki in še in še, izbira je res velika in dobra.

Če vam nemara ostane še kaj časa, lahko skočite do Term Olimia in se osvežite v njihovih notranjih in zunanjih bazenih, voda katerih ima temperaturo od 30 pa vse do 37 stopinj Celzija. Obiščete lahko tudi njihov Wellnesss center, ki velja za najboljši wellness center v Sloveniji in se prepustite razvajanju za boljše počutje in zdravje v mnogih različnih wellness in zdraviliških programih.  Otroci pa bodo zagotovo najbolj veseli, če jih odpeljete v Aqualuno, vodni zabaviščni park, kjer lahko uživate v vodnih radostih vseh vrst. Na razpolago je več bazenov za velike in male, tobogani vseh vrst in velikosti, bazen z valovi, ki so mimogrede največji »bazenski« valovi v Sloveniji in še in še. Najmlajši bodo najbolj impresionirani z afriškimi živalmi, ki jih je v Aqualuni razstavljenih okoli sto. Tam se nahajajo v naravni velikosti žirafa, slon, lev, tiger, opice, krokodil…pravi živalski vrt.

Čokoladnica Olimje

Seveda obisk Podčetrtka, Term Olimia in vseh drugih zanimivosti, ki jih ponuja ta košček Slovenije, ni nujno, da traja samo en dan. Tja se lahko odpravite za cel teden in preživite aktiven, sproščujoč dopust v sodobnih hotelih Term Olimia, v apartmajih vasi Lipa ali pa v prijetnih hišicah Kampa Natura. Na dopustu se boste lahko kopali do onemoglosti, plavali, se pustili razvajati v wellness centru, kolesarili, hodili po okoliških krajih, uživali v domači, okusni hrani in odličnem lokalnem vinu. Poleg tega se boste lahko oskrbeli z domačimi dobrotami, zdravilnimi izdelki in pa seveda s sladkostmi v vseh oblikah čokolade, ki jih ponuja Čokoladnica Olimje.

Foto: Mojca Medved, Patricija Kelhar, Svetlana Lana, Vilma Peternel.

Objavi komentar

Follow us on