fbpx
Image Alt

Blog

Ivarčko jezero

Ivarčko jezero je manjše naravno jezero pod Uršljo goro

Naša prelepa Slovenija je res krasna dežela, samo nekateri je premalo poznate. Nekateri poleti samo rinejo v tuje dežele na počitnice in si ne znajo predstavljat kako lepo je pri nam. Nekateri pa čeprav greste na morje k našim sosedom, se tudi radi včasih sprehodite po naši Sloveniji in jo raziskujete. Nekateri se podate radi v gore, nekateri v nižje predele in raziskujete planine, če je vroče radi iščemo kakšno ovežitev. Najpogosteje so to kaka jezera ali reke. Ampak, ko je beseda o jezerih in da se lahko v njem skopaš, se vedno spomnimo na Blejsko jezero, Bohinjsko jezero ali pa vedno bolj znano Velenjsko jezero. Na druga jezera pa pozabimo ali pa jih premalo omenjamo in jih zato ne poznamo tako dobro. Imamo pa v Sloveniji kar precej jezer, ki se jih splača obiskati v vseh letnih časih, ne samo poleti, ko je vroče. Tudi malo manjša jezera so simpatična, lepa na pogled, se lahko vsi sprehodimo okoli njega, ne glede na starost. In kje je kakšno tako jezero v sloveniji se mogoče kdo sedaj vpraša. Sigurno ste že slišali za čudovito Koroško na severu naše Slovenije. Pod simpatično Uršljo goro v Kotljah v občini Ravne na Koroškem je eno jezero vredno ogleda. To je Ivarčko jezero naravno manjše jezero.

Ivarčko jezero je, kot sem že omenila naravno jezero in je bolj majhno jezero na Koroškem. Ivarčko jezero leži na višini 645 metrih, v bližini spodnje postaje sedežnice, kjer je smučišče Ošven. Smučišče je bolj znano prebivalcem Kotelj in ljudem, ki živijo v bližini. Največja globina jezera je okrog 5 metrov, površina pa je 1,2 ha. Do samega jezera se lahko pripeljemo z avtom, saj je tukaj kar veliko parkirišče. Tu je tudi izhodišče za Uršljo goro, kateri se radi podajate malo višje polnit svoje baterije. Drugače pa Ivarčko jezero spada pod alpska jezera in je tudi najnižje ležeče jezero. Jezero so spremenili v športno rekreacijski center. To pomeni, da se tukaj nekaj dogaja, da ti res ne more biti dolgčas. Ker imaš okoli jezera le nekaj minut hoje, da ga obhodiš je fajn, da se potem podate v kakšne športne aktivnosti, ki se tukaj dogajajo. Preizkusite se lahko v igranju mini golfa.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksander Praper, Bica Erna, Franja Ferk, Karmen Miklič, Saša Buček.

Če vas je prišlo več se lahko podate na igrišče in se preizkusite v košarki ali odbojki. Če radi igrate namizni tenis se lahko tudi v tem sprobate z nasprotnikom ali pa se odpravite na rusko kegljišče. Ob jezeru so tudi naredili pomole, kjer se v poletnih mesecih lahko brez problema malo posončite. Nekateri se tudi kopajo ampak vedite, da se kopate na lastno odgovornost. Je pa tudi v bližini jezera kar precej sence, če bi se radi v vročih dneh izognili soncu. Tudi za to so poskrbeli. Tudi klopc ne manjka za tiste, ki radi malo posedijo ter opazujejo okolico. Res je prijetno gledat lepoto Ivarčkega jezera ter tukaj je tudi lep pogled na Uršljo goro. Če imate radi v naravi piknike, so b Ivarčkem jezeru tudi za to poskrbeli, imajo za ta namen urejen prostor. Ne rabite pa se bat, da boste tukaj lačni ali žejni, ob jezeru je tudi lokal Paver Pub, ki je v stilu Irske pivnice. Če ne veste kako to zgleda, se boste res morali odpeljat do Ivarčkega jezera. Ponudili vam bodo hrano iz žara, osvežilne pijače ter različne čaje. V poletnih mesecih se tukaj vrti tudi prijetna glasba, nakar se lahko zabavate do poznih nočnih ur.

V lepem vremenu se lahko od Ivarčkega jezera podate na Uršljo goro. Do vrha boste potrebovali slabe 3 ure, gor pa vodijo kar tri poti. Eni poti se reče Železarska pot, druga je Grofovska pot in zadnja je čez Kozji hrbet. Vse tri poti so lahko dostopne in primerne za vse ljudi. Če se radi potikate po naših hribih, kar veselo odskakljajte na Uršljo goro od ivarčkega jezera. Vse poti potekajo večinoma po gozdu, tako da v poletnih mesecih nam kar paše, da ne hodimo po vročini. Na vrhu pa nas pričaka dom, cerkev Sv. Uršule ter oddajnik in seveda prelepi razgledi. Ker pa gor vodi tudi cesta, ki je malo pred vrhom zaprta za promet, se pa lahko gor podajo kolesarji, če vam ni težko gonit v breg, pa veselo na kolo in Ivarčkega jezera.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če pa ste bolj ali manj zimski človek in imate radi zimo in sneg pa le pogumno smuči v avto in se peljite do Ivarčkega jezera. Kot sem že na začetku omenila je tukaj v bližini pozimi urejeno smučišče Ošven. Za marsikoga ni znano smučišče ampak ne bo vam žal da se tudi sem enkrat odpravite. Imajo novo štirisedežnico ter tudi urejeno nočno smuko, saj imajo progo osvetljeno. Če imajo pozimi dovolj snega uredijo tudi 3 kilometre tekaške steze. Pozimi imajo tudi ob progi urejen in odprt lokal, kjer vam nudijo domačo hrano iz kmetije Pavšar, ki se nahaja v bližini. Tudi tople napitke dobite, da se malo segrejete, ko se boste spuščali po njihovih strminah.

In seveda največje vprašanje pa se poraja kako naj pridemo do Ivarčkega jezera. Ker Koroška ni mala, da bi zlahka prišli do jezera. Ampak težko pa tudi ni, takoj vam bo jasno kje se Ivarčko jezero nahaja. Ko se peljete po avtocesti ali iz Ljubljane ali Maribora, greste za izvoz Žalec. Nato pa sledite tablam za Slovenj Gradec, v Slovenj Gradcu pa se držite tabel za Ravne na Koroškem in Kotlje. V Kotljah bodimo pozorni spet na table za Ivarčko jezero, v enem od križišč nas bo cesta usmerila levo. Nato samo sledite tablam za jezero, poleg jezera je tudi kot sem že omenila veliko prostora za parkirat.

Kot ste videli Ivarčko jezero je res primerno ogleda v vseh letnih časih. Poleti se tukaj lahko dogaja marsi kaj. Če nam ostane kaj časa se lahko podamo tudi na Uršljo goro, lahko se sprehodimo samo okoli jezera in se na enem od pomolov malo posončimo. Če imamo radi sneg pa se lahko za spremembo podamo sem na smučišče in še tukaj sprobamo kakšen sneg imajo na Koroškem. Zato ne odlašajte, vsedite se v avto in naredite en krasen izlet na Ivarčko jezero.

Komentarji

  • Mojca Sladič
    11. januarja, 2019

    Res lušten kraj za izlet – mir, lepa narava in izhodišče za kakšen vzpon.

    Odgovori

Objavi komentar

Follow us on