fbpx
Image Alt

Blog

dolina-soce

Dolina Soče je znana tudi pod imenom Posočje

Slovenija ima kar nekaj znanih dolin, ki nas očarajo s svojo lepoto. Meni najlepša dolina, in mogoče tudi najlepša za marsikoga, pa je Dolina Soče, ki je znana tudi pod imenom Posočje. Zakaj je najlepša zame, ker po njej teče prečudovita 137 kilometrov dolga in zelena reka Soča. Več o Dolini Soče pa v nadaljevanju tega članka.

Dolina Soče se nahaja oziroma zajema območje od severozahodne Slovenije in vse do Goriške. Na Goriškem se dolina Soče odpre v široko ravnino. Dolina pa je nastala zaradi Soškega ledenika.

Dolina Soče se deli na dva dela, spodnjo dolino Soče in pa Zgornjo dolino Soče.

Najprej nekaj besed o spodnji dolini Soče. Obsega površje od Mosta na Soči in vse do Solkana. Na vzhodu se dolina konča z Banjško planoto. V osrednjem delu je flišna kamninska podlaga in tudi več trših kamnin, kot so peščenjak, lapor in pa apneni breč. Reka Soča ima v spodnji dolini Soče več pritokov. V spodnji dolini je sredozemsko podnebje in pa alpsko podnebje. Alpsko podnebje močno prevladuje pozimi, sredozemsko pa v ostalih treh letnih časih.

Zdaj pa še nekaj o zgornji dolini Soče. Tukaj najdemo tri znana mesta, ki so Tolmin, Kobarid in Bovec. Na severu se zgornja Soška dolina začne v Bovški kotlini, na jugo pa se konča pri Mostu na Soči. Tukaj danes zelo prevladuje turizem. Nekoč so se ljudje v zgornji dolini Soče ukvarjali z kmetijstvom. Za zgornjo dolino so značilne mile zime.

V nadaljevanju pa kaj vse lahko počnete v Dolini Soče.

Zipline v dolini Soče

Dolina Soče vam ponuja oziroma v Dolini Soče imate na voljo dva ziplina. Prvič lahko zipline izkusite nad dolino Krnica. Tukaj je pet jeklenic, ki so dolge med 500 in 700 metri, vse skupaj pa so jeklenice dolge 3 kilometre. Vidite lahko bovško kotlino in pa dvotisočake, ki se dvigajo nad Dolino Soča.

Drugi zipline pa je v kanjonu Učje in je največji zipline park v Evropi. Tukaj je vse skupaj deset jeklenic, dolgih med 250 in 600 metri. Vse jeklenice skupaj pa so dolge 4,5 kilometra. Vse jeklenice so speljane nad reko Učja, zraven razgleda na reko pa se razgledi razprostirajo na Bovško kotlino in vrhove Julijskih Alp.

Kanin

Krožno kabinska žičnica vas pripelje na nadmorsko višino 2202 metrov. od zgornje postaje so prečudoviti razgledi na okolico in tudi na Jadransko morje. Od zgornje postaje lahko tudi planinarite. Tako lahko greste do Prestreljnikovega okna, Dom Petra Skalarja, Prestreljnik, Visoki Kanin, Laško planjo in Rombon. Lahko greste tudi po naravoslovni učni poti Kaninsko pogorje.

Gorski kolesarji pa lahko izkoristite žičnico Kanin za prevoz koles. Tako so gorsko kolesarske poti speljane iz B postaje, C postaje in tudi iz D postaje.

Nad C postajo pa je tudi vzletišče za vse ljubitelje jadralnega padalstva.

Veliko pohodniških poti po dolini Soče

Mislim, da je dolina Soče najbolj obiskana prav zaradi Julijskih alp, ki jo obdajajo. Pohodniške poti nam nudijo prelepe razglede na sosednje vrhove, slapove in potoke. Prav tako lahko vidimo številne alpske rože in pa živali. Poti so lahke in tudi tiste zahtevne. Tako se na primer lahko sprehodite po znameniti Soški poti, se na primer povzpnete na najvišji vrh Slovenije, greste do Krnskih jezer, raziščete Pot miru ali greste na Mangart. Izbire je še več. Sama sem že obiskala veliko gor, slapov in jezer v Soški dolini in niti en vrh ali slap ali jezero me ni razočarali. Priporočam vsem.

Pohodništvo je priljubljeno v vseh letnih časih, ja tudi v zimskem času.

Kolesarjenje po dolini Soče

Tukaj je veliko kolesarskih pot, tako tistih poti za tiste, ki si hočete pogledati Dolino Soče in tudi poti, ki so primerne za gorske kolesarje. Številne gorske poti in gozdne ceste ter tudi kolovozi ponujajo gorskim kolesarjem veliko možnosti, da se povzpnejo nekam višje. Kolesarske poti po Dolini Soče boste zlahka našli v kolesarskih vodnikih.

Najbolj priljubljeno med kolesarji je kolesarjenje na prelaz Vršič, ki je najvišji cestni prelaz v Sloveniji. Priljubljeno pa je tudi kolesarjenje na Mangartsko sedlo, ki se dviga na nadmorski višini 2040 metrov.

Vsi, ki bi pa radi doživeli razgled, pa priporočam kolesarjenje do Kolovrata.

Možnosti kolesarjenja po Soški dolini je res veliko.

Letališče Bovec

Letališče Bovec se nahaja v osrčju Julijskih alp. Letališče vam ponuja možnost jadralnega letalstva, panoramskega leta ali pa možnost skydivinga oziroma poleta s padalom.

Jadralno letalstvo je zelo priljubljeno poleti, ko se tukaj zbere veliko jadralnih pilotov. Pod vami lahko opazujete reko Sočo, gozdove in pa Julijske Alpe. Najlepši čas za jadralno letalstvo pa je spomladi ali jeseni, ko lahko jadrate nad oblaki.

Kot sem omenila ponujajo tudi panoramske lete. Ponujajo možnost izbire 7 različnih poletov:

  • Polet nad Triglavom stane med 60 in 90 EUR in polet traja 20 minut
  • Polet nad Tržaškim zalivom stane 150 EUR in pa traja 20 minut
  • Polet nad Bledom in nad Triglavom stane med 160 in 340 EUR in traja med 60 in 80 minutami
  • Potem si lahko pilot za eno uro. To stane 180 EUR.
  • Naslednji polet se imenuje adrenalinski polet in stane 60 EUR. Polet traja 20 minut.
  • Potem lahko izberete skupinski polet po želji, ki stane med 50 in 150 EUR. Polet traja medd 20 in 60 minut.
  • Zadnji možen polet je polet po želji, za posameznika. Polet stane med 60 in 300 EUR in pa traja med 15 in 60 minut.

Polet s padalom pa je najbolj adrenalinski. Z letalom boste najprej poleteli na nadmorsko višino 4000 metrov in od tukaj boste v tandemu, z izkušenim padalcem skočili. Prosti pad traja 1 minuto.

Jadralno padalstvo

Jadralno padalstvo ni enako skydivingu. Pri jadralnem padalstvu ne skočite iz letala, ampak iz vzletišč za jadralne padalce. Najbolj priljubljeni vzletišči se nahajata na Stolu in Kobalu. V Dolini Soče vam ponujajo tudi jadralno padalstvo v tandemu, torej z izkušenim jadralnim padalcem.

Golf

Veliko golf igrišče v Dolini Soče lahko najdete v Bovcu. V bližini je tudi prizorišče snemanja, zelo znanega filma Zgodbe iz Narnije. Golf igrišče se nahaja na skupni površini 3012 metrov. igrišče pa ima 9 lukenj. Tukaj ste dobrodošli izkušeni in tudi neizkušeni golfisti.

Smučanje

Dolina Soče je še posebej lepa pozimi, ko so vsi vrhovi in tudi sama dolina odeti v sneg. Tukaj v Dolini Soče je tudi nekaj smučišč, kot so Kanin, Log pod Mangartom in pa smučišče Suše. Najbolj priljubljen je Kanin. Tudi turno smučanje je možno v Soški dolini. Imajo tudi šole smučanje, za tiste, ki se hočete naučiti smučati.

Tek na smučeh

Tudi tekanje na smučeh je možno v Dolini Soče. Tako lahko doživite tek na smučeh v Logu pod Mangartom, Bovcu in na Šentviški planoti.

Ledno plezanje

Če je v Soški dolini res mrzlo, zamrznejo številni slapovi. Potem so ti zamrznjeni slapovi zelo priljubljeni za ledno plezanje. Začetnikom teka športa priporočam da na začetku najamete vodnika. Najbolj priljubljeni slapovi za ledno plezanje so: slapovi Krnskega in Kaninskega pogorja, slapovi v Logu pod Mangartom in slapovi v Trenti. Malokdaj je možno plezanje po slapu Boka.

Pustolovski parki

Vsi ljubitelji adrenalina, v Dolini Soče najdemo tudi adrenalinske parke. Parki so v Kobaridu, Bovcu, Logu pod Mangartom in v Plužni. Obiščite jih in doživite adrenalin.

Jamarstvo

Ja tudi ljubitelji jam pridete tukaj na svoj račun. So tiste turistične jame, kjer so speljane poti in tudi tiste, ki nimajo poti in so odprave po njih zahtevne.

Plavanje

V vročih poletnih dneh še kako prija osvežitev. Tako lahko plavate v jezerih, pod slapovi in tudi v rekah. Najbolj priljubljena reka za kopanje je reka Soča, ampak je pa zelo mrzla, tako da tisti najbolj pogumni boste v njej tudi zaplavali. Je tudi toplejša reka, reka Nadiža, kjer pa boste vsi lahko zaplavali.

Torej Dolina Soče je pravi raj. V njej imate na voljo veliko različnih aktivnosti. Večino časa boste preživeli v naravi saj je Dolina Soče prečudovita. Za vsakega družinskega člana se bo našla nekakšna aktivnost, tako da ne bo nikomur dolg čas. V Dolini Soče imate veliko prenočišč, in ne bo vam žal če v Posočju ostanete več dni. Pa uživajte.

Avtorji fotografij: Brane Kne, Sara Učakar, Nevenka Berglez, Uroš Milič, Vanja Bradaškja, Vanja Lašič.

Objavi komentar

Follow us on