fbpx
Image Alt

Blog

goricko

Goričko leži na skrajnem severovzhodnem delu Slovenije med Muro in Rabo

Spet imamo čas in lepo vreme nas vabi v naravo. Pa kam se naj podamo je spet naše vprašanje? Če pa smo tako majhna država, še je kaj ostalo v njej kar še nismo obiskali in videli. Oh, polno se najde v naši prelepi Sloveniji. Slovenija je polna skritih kotičkov, kjer se najdejo lepote. Kjer se spočijemo od vsakodnevnih težav, da si vzamemo malo več časa za družino. Vedno se odpravljamo bolj ali manj v iste kraje, kjer smo že bili. Ampak celotna Slovenija je krasna za raziskovati in uživat. Ste se že potepali v severovzhodnem delu Slovenije, med reko Rabo in Muro. A mogoče pa se sedaj vprašate kje je to, sploh veste, kje teče reka Mura. Ja veste, da nekje v Prekmurju. Pa ste že bili kdaj v tem koncu Slovenije? Še ne, te pa se danes odpravite na Goričko, v pokrajino ob tromeji. Ja, danes bomo spoznali prelepi del Goričkega ter spoznali kaj vse lahko vidimo v tem delu Slovenije.

Kot sem že omenila Goričko je pokrajina v severovzhodnem delu Slovenije. Meji na Madžarsko in Avstrijo in se nahaja med reko Rabo in bolj znano Muro. Ker je Goričko dobilo ime po hribčkih in goricah je tudi gričevnata pokrajina. No najvišji hrib je tukaj visok 418 metrov, dovolj da se sprehodimo po njem in se zazremo v daljavo po Goričkem. Ker pa je Goričko pokrajina, se v njem nahaja kar nekaj občin. Te občine so Hodoš; leži tik ob madžarski meji, saj tukaj živijo predvsem pripadniki madžarske narodne skupnosti. Tukaj ni uradni jezik samo slovenščina ampak tudi madžarščina. Ukvarjajo se predvsem z kmetijstvom in živinorejo. Ogledate pa si lahko evangeličansko cerkev, ki so jo že zgradili leta 1783. Moravske Toplice; mislim, da je za ta kraj že marsikdo slišal, če ne druga sem prihaja kar precej turistov se kopat. Saj so Moravske Toplice znane po termalni vodi, ki se imenuje Terme 3000. Ker je zelo turistično naselje na Goričkem najdemo tukaj kar precej apartmajev in hotelov. Blizu pa si lahko tudi ogledate lončarsko vas oziroma muzej na prostem. Dobrovnik; obiščite, če radi uživate ob jezeru, saj se blizu nahaja umetno jezero, Bukovniško jezero. Je 7 ha veliko umetno jezero, kjer predvsem se ukvarjajo z ribolovom. Ob jezeru tudi izvira zdravilni studenec ter si ogledate Kapelo svetega Vida. Glavnem zelo lepa pokrajina ter lepa narava. Cankova; leži tik ob Avstrijski meji na Goričkem. Naselje ima tudi osnovno šolo ter cerkev svetega Jožefa. Sprehodite se lahko tudi po parku, ter si pogledate vodomet in spomenik Avgustu Pavlu. Bil je prvi prevajalec slovenske književnosti v madžarščino. Večinoma krajanov je zaposlenih v sosednji Avstriji, saj je mejni prehod kar v naselju Cankova. Gornji Petrovci; tukaj si je za pogledat evangeličansko cerkev iz leta 1824, ter Dom na Goričkem. Gornji Petrovci so tudi znani po Borovem gostuvanji, to je pustna prireditev. Ter občine Puconci, Kobilje, Šalovci in Rogašovci, ki se jih tudi lahko ogledate, ko se boste potepali po Goričkem.

Goričko je znano tudi po tem, da ima zelo suho podnebje, saj tukaj pade letno samo 850 litro/m2, to pomeni najmanj padavin na Slovenskem. Ker pa je zemlja na tem delu zelo kisla ni najbolj primerna za poljedelstvo. Zato se večinoma ukvarjajo s sadjarstvom in živinorejo. Na Goričkem ne najdemo večjih kmetij, kot drugod po Sloveniji.

Tudi Goričko ima svoj Krajinski park Goričko, ustanovili so ga leta 2003. Krajinski park Goričko je drugi največji park v Sloveniji, saj je velik 46200 ha. Ustvarilo ga je Panonsko morje, saj tukaj ni videt dinarskega in alpskega sveta. Čeprav tukaj pade najmanj padavin najdemo na Goričkem največ močvirij ter mokrotnih travnikov. Goričko je tudi znano, da tukaj živi največ vider. Saj imajo ugodne pogoje za življenje v močvirjih, jezerih, ribnikih. V gozdovih lahko srečamo tudi podleska , polha ter jelenjad, ki pa je tudi avtohtona populacija v Prekmurju.

Vidra; spada v družino kun in med zveri. Je sesalec, večinoma sp temno rjave barve in živijo ob vodah ali pa kar v vodi. So nekje 90 cm dolge, nekatere pa zrastejo tudi čez en meter. Tehtajo 10 kilogramov. Prehranjujejo se z ribami, dvoživkami ter manjšimi sesalci zato so tudi zelo dobri plavalci. Imajo zelo močan rep, kar si tudi z njim pomagajo pri plavanju. Čez dan bomo zelo malo kdaj videli vidro, saj so bolj nočne živali in so aktivne ponoči.

Goričko ima v poletnih mesecih čudovite travnike. Travniki kar cvetijo v različnih odtenkih barv. Pomembni so tudi za živino, saj so edina krma za govedo. Goričko je tudi dežela nageljčkov, če ste ljubitelji teh čudovitih cvetlic, tukaj najdete kar tri vrste nageljčkov. Najdete tudi divje orhideje, dišeči volčin, navadno kukavico, pikastocvetno kukavico.

Goričko nam ponuja tudi kar precej naravnih znamenitosti.

PRAVI KOSTANJ – na Tetanjem bregu se nahaja kostanj, ki ima obseg 940 cm, visok pa je kar 20 metrov.

LENDAVSKO JEZERO – je akumulacijsko jezero med dvema naseljema, naseljem Pertoča in Krašči. Jezero je zelo zanimivo, saj tukaj domuje kar 22 vrst različnih ptic.

MOKROTNI TRAVNIK – nahaja se blizu Lendavskega jezera, je pa ta travnik dom za bele štorklje, kjer jim ne manjka hrane.

SOTINSKI BREG – čist na severu Goričkega, na meji z Avstrijo leži Sotinski breg, visok 418 metrov in je najvišja vzpetina. Na vrhu, če lahko tako rečemo se nahaja stolp.

SLATINSKI VRELEC – v naselju Nuskova se nahaja izvir mineralne vode. Ob samem vrelcu se lahko pohodniki in kolesarji spočijejo ter si natočijo mineralno vodo.

GRAJSKI PARK – v 19 stoletju je nastal čudovit park v bližini gradu Grad, kjer je ohranjenih precej starih dreves.

IZVIR VODE – tudi Goričko skriva izvir pitne vode

PARK VULKANIJA – če še niste doživeli kako izbruha vulkan se morate z družino podat v ta čudovit park. Kaj več o vulkaniji pa lahko najdete tukaj https://www.lepote-slovenije.si/vulkanija/

Goričko je tudi znano po dobri kulinariki. Tukaj ne boste ostali lačni. Med potjo boste našli kar precej dobrih gostiln in restavracij, kjer vam bodo ponudili domačo hrano. Ne pozabite na prekmursko gibanico, saj je tradicionalna sladica v Prekmurju. Če radi kolesarite vam Goričko ponuja tudi dobro urejene kolesarske poti.

Če še niste obiskali pokrajine Goričko, se kar odpravite na en izlet in obiščite Prekmurce. Nekaj zanimivosti in znamenitosti sem vam predstavila, ampak za kaj več pa boste morali it na Goričko in se sami prepričat kaj vse vam tukaj ponujajo.

Objavi komentar

Follow us on