fbpx
Image Alt

Blog

Dovžanova soteska

Dovžanova soteska je stara toliko, kot so stari dinozavri

Dovžanova soteska poteka ob reki Tržiška Bistrica, reka je zelo hudourniška, saj je izdolbla zemeljske sklade. Soteska se nahaja severno od Tržiča v Karavankah. Dovžanova soteska je zavarovana kot naravni spomenik in je ena izmed Slovenskih geoloških transverzal. Soteska je stara kot dinozavri, saj je bilo tukaj pred 300 milijoni let tropsko morje. Zato so danes v skalah vidni fosili. Soteska je še posebej čudovita zaradi šestih visokih kamnitih stolpov. Dovžanova soteska se ponaša z lepo urejeno učno geološko potjo, ki pelje vse do partizanske tiskarne. Posebej še zanimiva slapišča ter visoke skalne piramide ob reki.

Dovžanova soteska je brez težav prehodna po označeni poti. Pot traja nekje 3 ure in pol. Ko se sprehajamo po učni poti, opazimo kar nekaj informativnih tabel. Dobro si je na vsaki tabli vse prebrati, saj se nekaj naučimo o zgodovini Dovžanove soteske. Po učni poti so predstavljeni bogastvo narave, odnosi med živim in neživim ter sestavine okolja. Na tablah se boste naučili o živalih, ki živijo v gozdovih v različnih slojih, ter o gozdnem ekosistemu.

Dostop

Zapeljemo se v Tržič in sledimo tablam v smeri Dovžanova soteska. V vasi Čadovlje bomo zagledali veliko parkirišče in tudi informativne table. Tukaj pustimo avto in se dalje odpravimo peš. Cela pot ima šest odsekov razgledne učne poti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Urban Meglič, Danilo Hafner, Janez Švab, Lojze Burja, Monika Šlibar, Rok Horvat

Prvi odsek poteka nekje 30 minut in se začne na parkirišču ter se nadaljuje ob Tržaški Bistrici skozi gozd. Poteka vse do najožjega dela soteske. Pot je zelo lahka, tako da jo lahko obiščejo tudi otroci in uživajo v mnogih lepotah, ki jih ponuja Dovžanova soteska. Drugi odsek traja dobrih 10 minut, saj pot poteka kar po cesti. Pot gre čez znani predor po cesti vse do geološkega stebra. Tretji odsek je dolg 30 minut in je zelo zahtevna pot, saj moramo malo tudi plezati ob jeklenicah in klinih. Tu Dovžanova soteska ni primerna za otroke. Poteka večinoma po gozdu, je pa zelo razgledna pot. Tej poti pravijo tudi Bencetova pot. Četrti odsek, ki traja 20 minut, poteka po cesti do Razstavno-izobraževalnega središča. Gremo tudi mimo točke 13 na Slovenski geološki poti. Peti odsek je gozdna učna pot, ki gre po gozdu dobrih 20 minut. Šesti odsek poteka od geološkega zaselka do Razstavno izobraževanega središča v dolini, za pot bomo potrebovali slabih 20 minut.

Med samimi odseki se bomo sprehajali mimo najdaljšega slapišča v Sloveniji, skozi predor, čez most, mimo visokih sten in geološkega stebra, kjer bomo videli kamnine izpred 300 milijonov let. Tako spoznamo, da je Dovžanova soteska resnično čudež narave.

Ko se peljemo po Dovžanovi soteski, je najbolj zanimiv Bornov tunel, ki so ga izdolbli pred 120 leti, da se lahko še danes tukaj vozimo. Po celi Dovžanovi soteski vodi tudi cesta, tako da se lahko peljemo z avtom. Ampak iz avta ne vidimo vsega, kar nam soteska ponuja. Zanimiva posebnost je Na Jamah, ki se nahaja pod Borovo pečjo. Tu so številni skalni bloki, ki so se odlomili od Borove peči in so nastali jamam podobni prostori, zato se imenuje Na Jamah. Dosti teh skalnih blokov pa se je odkotalilo v strugo Tržaške Bistrice, reka jih je oblikovala in nastala so slapišča. Za plezalce ali bolj pogumne je tudi Bencetova pot z jeklenicami. To lahko premaga in prepleza vsak, ki nima vrtoglavice. Pravi izurjeni plezalci pa prosto plezajo po Kušpegarjevih turnih, to je pet navpičnih kamnitih ostankov prazgodovinskega grebena. Dovžanova soteska tako resnično nudi nekaj za vsakogar.

Dovžanova soteska nam na ogled ponuja fosile, ki jih nikjer drugod ne najdemo, ter milijone let stare kamnine.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Če pa se že enkrat potepamo v teh krajih in imamo še kaj časa, si lahko ogledamo tudi mesto Tržič ali pa se odpeljemo čez celo Dovžanovo sotesko in sledimo tablam za vas Jelendol. Cesta se kar vzpenja in ponekod je kar ovinkasta. Obstajajo kar prelepe planine, ki se jih splača obiskati. Te planine so: Planina pod Košuto, Planina Kofce, Planina Dolge njiva, Planina Javornik, Planina Konjščica. Te planine so tudi zelo primerne za kolesarje, saj se lahko do njih pripeljejo kar s kolesom. Navadno izberejo kolesarsko pot že v Tržiču, tam se spravijo na kolo in prekolesarijo celo Dovžanovo sotesko, vse do teh planin.

Planina Dolga Njiva; iz Tržiča se peljemo čez Dovžanovo sotesko proti vasi Jelendol in Medvodje. Ko pridemo v vas Medvodje, vidimo smerokaz za Košuto, zavijemo na to cesto in se peljemo do parkirišča pri kamnolomu. Tu pustimo avtomobil in se podamo na pot, ki nam kaže na Planino Dolge njive. Pot ni dolga, poteka po gozdu dobrih 20 minut. Na sami planini je pastirska koča ter nekaj klopi za počitek. Tukaj na planini je tudi pitna voda, da se lahko odžejamo. V poletnih mesecih se tukaj pase živina, tako da je planina Dolge Njive polna živine, posebej navdušeni bodo otroci. Lahko pa pot podaljšamo na Košuto.

Planina Kofce; čez Dovžanovo sotesko do vasi Jelendol, tu opazimo table za Planino Kofce, Šija in Pungrat. Peljemo se po tej cesti in v vseh križiščih sledimo tablam za Kofce. Opazili bomo kapelico in parkirišče. Tu parkiramo in sledimo tablam za planino Kofce. Pot, ki poteka po gozdu, nas nekje v 30 minutah pripelje na čudovito planino, ki je poleti tudi polna živine. Na planini stoji Dom na Kofcah, ki vam nudi zelo okusno kislo mleko. Malo pred domom pa je tudi kapela, kjer imajo vsako nedeljo v juliju in avgustu tudi mašo. Pri domu je čudovit pogled na Grintovec, Begunjščico ter zadaj vidimo Julijske Alpe.

Planina Konjščica; na to planino je pot malo daljša, traja nekje čez 2 uri, ampak je tudi prijetna za sprehode. Na Planini Konjščica so napajališča za živali ter lep pogled proti Storžiču, grebenu Košute ter Tolstemu vrhu. Na planini je tudi pastirski stan.

Najlepše, kar pa se splača ogledat za ljubitelje slapov, pa je Stegovniški slap. Slap je visok 15 metrov ter 6 metrov širok. Peljemo se do vasi Medvodje, kjer tudi parkiramo, videli bomo table. Tu parkiramo in gremo dobrih 10 minut peš do čudovitega slapa. Ker je pod slapom lep tolmunček, se lahko v njem tudi osvežimo. Res se ga splača ogledat, saj je pravi lepotec v teh krajih.

Tržič

Tudi mesto Tržič je vredno gleda. V mestu poiščemo primeren prostor za naš avtomobil in se sprehodimo po mestu.  Mesto je leta 1985 postalo kot kulturni spomenik. Vredno si je ogledati naslednje: cerkev svetega Andreja, Grad Neuhaus, Kurnikova hiša, Tržiški muzej in še se najdejo znamenitosti, samo moramo jih poiskati. V samem mestu tudi najdemo kar nekaj restavracij, da se lahko odžejamo in tudi kaj pojemo. Tudi prenočišča imajo, tako da lahko tukaj ostanemo več dni in si ogledamo kar nekaj lepot teh krajev pod Karavankami.

Vsekakor pa je med potepom po Karavankah Dovžanova soteska nujen postanek. Vzemite si čas in se sprehodite po njej, lahko pa se peljete z avtomobilom, ampak vsega ne boste videli.

Objavi komentar

Follow us on