fbpx
Image Alt

Blog

Šmartinsko jezero

Šmartinsko jezero je lep kraj za druženje in športno udejstvovanje

Šmartinsko jezero sem prvič obiskala lani poleti. Priznam, da pred samim obiskom za ta kraj nisem slišala še nikoli. Morda pa le nisem bila nikoli pozorna nanj, kar se nam v lastni državi rado kar hitro zgodi. Še enkrat sem dobila potrditev, kako lepa, barvita in posebna je naša Slovenija – svoji majhnosti navkljub in kako človeka vedno znova preseneti s svojimi skritimi kotički. Na Šmartinsko jezero smo se odpravili s skupino prijateljev z željo po pikniku, druženju, zabavi in športnih dejavnosti. Kljub temu, da nam je tistega avgustovskega dne zagodlo vreme, je Šmartinsko jezero prelep kraj za druženje, marsikatero športno dejavnost in predvsem za oddih ter pobeg pred mestnim vrvežem tako v soncu kot v dežju.

Za začetek preglejmo nekaj osnovnih in pomembnih informacij, ki vam za planiranje vašega izleta lahko pridejo še kako zelo prav. Šmartinsko jezero se nahaja v čisti bližini Celja na poti proti Vojniku in je izjemno priljubljena turistična in rekreativna točka tako za slovenske obiskovalce kot tudi za tuje. Ime je dobilo po kraju Šmartno v Rožni dolini. Šmartinsko jezero je umetnega nastanka in je eno izmed največjih v Sloveniji. Potka okoli jezera je zelo lepo urejena, označena in varna, krasijo jo tudi lesene klopi, kjer se lahko obiskovalci spočijejo in sprostijo ob pogledu na jezero. Če želite, lahko na njih spijete tudi kavico. Gostinci vam ne bodo zamerili, samo ne pozabite na vračilo skodelice. Zelo lepo je urejen tudi prostor za parkiranje, ki je brezplačen in sanitarije, ki so prav tako brezplačne. V sončnem vremenu je okoli Šmartinskega jezera vrvež, ki pa vseeno ni moteč in še vedno lahko tisti, ki si želijo samo v miru uživati v prelepi pokrajini, to tudi storijo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alenka Blazinšek, Ines Štandeker, Matevž Verlič, Mija Koprivc, Nina Skok, Metka Ojsteršek

Ljudje pridejo sem na piknik, se sprehajat, tekat, kolesarit, možna je tudi izposoja čolnov, kajakov in pedolinov, prav tako pa se okoli jezera nahajajo lokali, kjer lahko uživate v kavi, malici ali kosilu s čudovitim pogledom na neokrnjeno naravo. Privoščite si lahko tudi odlične koktajle. Urejena imajo tudi moderna igrala za otroke, z namenom, da lahko skozi igro tam razvijajo svoje motorične sposobnosti. Jezero privablja tudi navdušence nad športnim ribolovom in golfiste. Za malce bolj adrenalinske tipe je na voljo tudi zorbing oziroma kotaljenje v ogromni žogi po imenu Zorb – po za to posebej urejeni stezi. Ob jezeru lahko tudi najamete prostor za prireditve, zabave, predavanja in prenočite, saj se ob njem nahajajo večnamenski prostor, letna kuhinja, skupna ležišča in pet dvoposteljnih sob.  Šmartinsko jezero resnično ponuja za vsak okus nekaj in je odlična priložnost za nepozaben izlet, ki vam bo za vedno ostal v krasnem spominu.

Naša skupina pa ga je doživela v drugačni luči, a nič manj čudovitega. Na Šmartinsko jezero smo se odpravili sredi avgusta, v upanju na piknik, plavanje in druženje. Bilo nas je okoli 45 mladih, od tega dobra polovica iz tujih držav. Slovenci smo kot gostitelji razkazali gostom Celje, kjer smo bivali, in okolico – s tem tako tudi Šmartinsko jezero. Kot že prej omenjeno, nas je na dan odhoda pričakal dež. Kljub dežju si dneva nikakor nismo pustili kvariti in uživali kot že dolgo ne. Kak drugi dan in na kakšnem drugem kraju bi rekla, da so dež in oblaki napravili dan pust in mračen ter raje ostala doma, na Šmartinskem jezeru pa smo bili priča čudoviti vodi, ki je izgledala kot da jo je očistil dež in okrasil z odsevom dreves, listja in neba. Pričakala nas je tudi čolnarna, kjer je bilo nekaj ladjic, med njimi tudi ladjica Jezerska Kraljica in je delovala kot prizor vodnega parnika iz New Orleansa. Za piknik smo imeli resnično lep prostor zraven kavarne imenovane Džampa, en del pečenja smo opravili tudi na stari barkači, ki je bila zasidrana zraven našega prostora. Resnično zanimivo, krasno in edinstveno doživetje. Džampa je udobna, lepo urejena kavarna s ponudbo odlične kavo ter s čudovitim pogledom na Šmartinsko jezero. Osebje je bilo zelo prijazno in nam je pomagalo tudi takrat, ko smo ugotovili, da kakšnega pripomočka za piknik nimamo zraven. Bom pa še omenila tudi drugo kavarnico, ki je zelo znana in vredna obiska, tudi če ste eno že obiskali – to je Brkati Som. Dobre kave ne bo zmanjkalo.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Dežju smo se uspešno uprli in odšli tudi plavat ter na vožnjo s kajaki. Vreme je bilo sicer res slabo, a vseeno je bilo dovolj toplo in smo lahko v vodnih dogodivščinah zelo uživali. Malce je bilo edino hudo ob prihodu iz vode, a smo stisnili zobe in se hitro segreli. Šmartinsko jezero tisti dan nihče ni zapustil slabe volje, vse nas je navdušilo s svojo lepoto in naravo ter gostoljubnostjo. Dalo nam je občutek miru in spokoja, saj je dež umiril razgibano življenje ob jezeru in je bilo na voljo samo nam. Seveda je možno, da so tudi ostali ljudje takrat bili okoli jezera, saj je zelo obiskan kraj in domnevam, da nismo bili edini, ki nas slabo vreme ni odgnalo, a smo uživali v zasebnosti in se zabavali brez, da bi koga zmotili. Ta občutek samote, miru in zasebnosti je dandanes pravi luksuz, zato smo bili še toliko bolj veseli, da smo ga doživeli na tako posebnem kraju. Tudi dež se kdaj pa kdaj izplača.

Naj omenim tudi, da je Šmartinsko jezero prelep kraj za fotografijo in tako profesionalni, kot amaterski fotografi lahko tukaj ovekovečijo čudovite, nepozabne trenutke. V svoj objektiv lahko ujamete zeleno, neokrnjeno naravo, vrvež ljudi, lepoto jezerske vode, stare ladje, čolnarno in življenje na, ob in v vodi. Kot ljubitelj fotografije ne smete zamuditi sončnega vzhoda in zahoda, ki sta v svojih barvah pravo doživetje. Ob sončnem vzhodu boste zaradi rane ure doživeli tudi to, o čemer pripovedujem v tem članku – mir, spokoj, tišino, čistost, samo vi in narava.

Šmartinsko jezero je vsekakor eden izmed biserov Slovenije. Je dobrodošla sprememba za tiste, ki morda ne želijo vedno obiskati čiste klasike Bleda in Bohinja. Z lepo urejeno okolico, čudovito pokrajino in zanimivimi ter pestrimi aktivnostmi pa se zagotovo lahko kosa z omenjenima krajema in je še eden koščkov naše državice, na katerega smo lahko zelo in iz srca ponosni.

Objavi komentar

Follow us on