fbpx
Image Alt

Blog

Grad Prestranek

Grad Prestranek, renesančna stavba z okroglim obrambnim stolpom

Grad Prestranek najdemo nedaleč vstran od Postojne in Postojnske jame. Grad ima vse okoli travnike in gozdove. Posestvo gradu nam danes ponuja nastanitev, konjeništvo oziroma jahalne tabore. Na posestvu lahko najamemo prostor za praznovanje rojstnega dne za otroke. Nahaja se le 5 kilometrov stran iz Postojne.

Kaj lahko počnemo na posestvu Grad Prestranek?

Tu ponujajo tudi družinski dan in tako lahko preživimo dam s svojimi bližnjimi. Ta dan se lahko družimo s islandskimi konji ter pa uživamo v kosilu. Lahko pa se odločimo in gremo tudi na kolesarjenje. Cena tega je 80 EUR za 4 osebe.

Potem je še tukaj vikend paket za dve osebi. Tukaj na posestvu prespimo dve noči, vključen je tudi 2 krat polpenzion, ogled gradu in sprehod skozi zeliščni vrt in vključeno je tudi 5 šolskih učnih ur jahanja. Cena je 270 EUR.

Pridružimo se lahko tudi jahalnemu taborju. Tabori so med prvomajskimi, poletnimi, jesenskimi in tudi med zimskimi počitnicami. Otroci so na taboru 1 teden. Na tabor lahko pridejo brez izkušenj jahanja.

Za skupine je na voljo tudi ogled posestva. Tukaj boste spoznali zgodovino gradu in islandskih konj, potem ogled ekološke kmetije, ogled ter tudi predstavitev goveda nemški črni angus ter seveda kosilo.

Kot sem že omenila je možnost, da vaš otrok na posestvu praznuje rojstni dan. Če ima rad oziroma rada konje bo to neverjetno praznovanje za njega ali njo. Tu je vključen slan prigrizek, 2 šolski uri preživeti s konji, 30 minutni ogled žrebičkov, kosilo ter seveda torta in pijača. Vso praznovanje traja nekje 4 ure.

Tudi za šolske skupine so možnosti. Lahko izberejo enodnevni ali dvodnevni ali tridnevni program za otroke. Cena enodnevnega je 23 EUR za otroka, dvodnevnega 47 EUR in za tridnevnega 68 EUR.

Na posestvu gradu pa se nahaja tudi gostišče. Tukaj nudijo veliko hišnih specialitet iz bio govejega mesa Angus. Nudijo nam tudi druge lokalne dobrote. Na posestvu je možno tudi prenočiti v apartmaju. Sposodimo pa si lahko tudi kolesa.

Zgodovina gradu

Grad Prestranek je renesančna štiritraktna stavba z okroglim obrambnim stolpom na manjši vzpetini. Grad Prestranek je pozidal Ivan plemeniti Edling pred letom 1581. Nato je grad spreminjal lastnike, med celotno zgodovino je grad Prestranek imel kar nekaj različnih lastnikov. Leta 1728 so naredili grajsko kapelo Marijinega vnebovzetja. Na dvorišču lahko vidimo lep baročni kamniti portal, ki bi naj bil zazidan leta 1735. Stara okna so danes večinoma prezidana.

Konjeništvo na gradu pa sega v 18. Stoletje. Takrat je posestvo spet spremenilo lastnika, grad je kupil nek avstrijski cesar. Grad Prestranek je takrat priključil h kobilarni Lipica. Prvi islandski konj je sem prišel leta 1987. Danes je tukaj nekje 30 islandskih konjev.

Islandski konj

Konji te pasme izhajajo iz Islandije, kar nam lahko pove že samo ime te pasme. Konji so bistri in iznajdljivi. Trenirat jih začnejo po četrtem letu starosti, islandski konji pa živijo v čredah. Zreli postanejo nekje pri sedmem letu starosti, živijo pa lahko tudi do 40 let. Jahajo ga lahko vsi, ki imajo do 90 kilogramov telesne teže.  

Kaj si še lahko ogledamo v okolici gradu Prestranek?

Kot sem že na začetku napisala se grad Prestranek nahaja blizu Postojne. Tam si lahko najprej ogledamo Postojnsko jamo. Jama je odrpta vse dni v letu. Jama je najbolj obiskana v Sloveniji in se jo sigurno splača obiskati. Sama sem jo obiskala samo enkrat, ampak bi jo še večkrat z veseljem. Simbol Postojnske jame je pet metrov visok stalagmit, ki je lepe oziroma prečudovite bleščeče bele barve. Ogled jame pa se začne z podzemnim vlakcem. Vlakec nas po jami pelje 3,7 kilometrov. Seveda najbolj znano v Postojnski jami pa so človeške ribice, le kdo še ni slišal za njih. Človeška ribica brez hrane lahko zdrži tudi 10 let. Ogled jame traja eno uro in pol. seveda se pred ogledom oblečite toplo, saj je ponavadi v jami samo 10 stopinj.

Tukaj pa je še nato znameniti Predjamski grad. Nahaja se le nekaj kilometrov vstran od jame. Grad Prestranek je vklesan v 123 metrov visoko navpično steno. Za gradom je preplet skrivnih rovov. V njem je nekoč živel znani Erazem Predjamski in od njega oziroma po njem je grad dobil tudi ime.

Cene med visoko sezono so 27,90 EUR za ogled jame, ali ogled jame ter gradu skupaj je vstopnica 38,50 EUR. Lahko pa kupimo vstopnico za ogled Postojnske jame, vivarija in expo jama kras, kjer pa bomo plačali 39,20 EUR. Za ogled Postojnske jame, Predjamskega gradu, vivarija in expo jama krasa pa moramo plačati 45,60 EUR na osebo. Ogled samo gradu stane 14,90 EUR, samo vivarija ali expo jama krasa ali jame pod gradom pa 10,90 EUR.

Cene v nizki sezoni so malo nižje. Tu boste za ogled jame plačali 25,80 EUR, za ogled gradu 13,80 EUR, vivarija ali expo jama krasa ali jame pod gradom pa 9,90 EUR. Za vstopnico, kjer lahko obiščemo jamo in grad boste odšteli 35,70 EUR. Za ogled jame, vivarija in expo jama kras pa 37,90 EUR. Zadnja možnost pa je ogled jame, gradu, vivarija in expo jama kras, kje rpa vstopnica stane 41,90 EUR.

 Nakup in cena vstopnice je odvisna samo od vaših želja, kaj si bi radi ogledali.

Ogled ali izbira kakšne dejavnosti na posestvu gradu Prestranek vam priporočam. Sam grad Prestranek je vreden vašega obiska. Na njem lahko izbirate med veliko različnimi aktivnosti, tako da vam zagotovo ne bo dolgčas. Ponujajo aktivnosti za družine, pare in tudi otroke. Ker pa se nahaja tako blizu Postojne, pa le ne pozabite obiskati znamenite Postojnske jame in Predjamskega gradu. S sabo ta dan ne pozabite vzeti fotoaparata, da boste grad Prestranek in pa kaj drugega tudi slikali in boste imeli spomine na ta dan. Lahko vam samo rečem srečno pot in uživajte.

Objavi komentar

Follow us on