fbpx
Image Alt

Blog

vulkanija

Vulkanija je doživljajski park, kjer boste doživeli izbruh vulkana

Mislim, da je že marsikdo slišal in videl po televiziji razne vulkane po svetu. In si vsak reče hvala bogu, da te katastrofe ne doživljamo v naši prelepi Sloveniji. Ampak zgodovina naše Slovenije pravi drugače, tudi v Sloveniji smo imeli pred 30 milijoni let aktiven vulkan. Ne to ni hec, ampak to je že daleč od tega, ni videt ostankov vulkana. Ta vulkan pri nam je bil aktiven na Smrekovcu, blizu Mozirja. Vse okoli Smrekovca globoko v zemlji se še danes najdejo kamnine od vulkana, ki jih je naredil pepel in lava. In mogoče se sedaj vprašate, zakaj omenjam vulkan izpred 30 milijonih let in če ni videt ničesar. Ne tukaj ni videt ničesar, lahko pa se odpravite na Goričko, kjer boste vse to doživeli. Goričko se nahaja v Prekmurju in tam vam bodo v doživljajskem parku Vulkanija pričarali izbruh vulkana in še mnogo drugega doživetja. Če se ne veste kam podat z otroci bo Vulkanija prava izbira, kjer bodo uživali otroci in tudi vam tam ne bo dolgčas.

Vulkanija na Goričkem ima svojo maskoto to je krtek Oli, ki vas bo popeljal čez zgodovino Zemlje, po geoloških poteh, popeljal vas bo po globinah vulkana, doživeli boste izbruh vulkana. Krtek Oli je zelo priden, redno išče in koplje rove, da vam pričara prijeten trenutek v Vulkaniji. Ampak to ni vse kar boste v Vulkaniji doživeli, pričarali vam še bodo kar nekaj drugih doživetij. Podali se boste v iskanje kristala olivina, popeljali se boste lahko z vlakom krtka olija, če ne veste kako je življenje mlinarjev, boste tudi to lahko tukaj spoznali, otroci bodo navdušeni nad poslušanjem legend o čarovnicah in zmajih, tukaj v okolici je kar nekaj znamenitosti, ki si jih lahko tudi ogledate, ljubitelji gradov se boste lahko sprehodili po največjem gradu, tudi kulturne znamenitosti lahko spoznate, v glavnem tukaj boste uživali v vulkanski pokrajini. Ampak to še ni vse pripravljene imajo tudi vulkanske igre, podate se tudi lahko v geološki muzej, tudi predelavo usnja lahko vidite v Lednarjevi usnjarni. Tako da vam res ne more biti dolgčas, naučite se kar nekaj zanimivega iz časa zgodovine.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij:Boštjan Gajst, Branka Petek, Cvetka Bučar, Duši Matko.

Vulkanija ima polno različnih dogodkov, ki se dogajajo čez celo leto, ki se jih še posebej splača obiskati. V času pusta se lahko podate s krtkom Olijem na razne delavnice na temo pusta. Tudi v času Velike noči vas krtek Oli popelje, da iščete velikonočne pirhe. Potekajo različni pohodi po vulkanski poti, seveda tudi tukaj vas vodi krtek Oli, na največjem gradu se dogaja kramaski sejem. Oli vas popelje tudi nazaj v šolo, v Vulkaniji se dogaja tudi DEKD, na času božičnih praznikov se lahko podate na sejem, krtek Oli vas s svojim vlakcem popelje na različne vožnje v njegovi okolici, če pa radi plešete pa lahko tudi zaplešete z krtkom. Vulkanija in njeni dogodki, ki se dogajajo niso samo za otroke, so tudi za vas starše, uživala bo res vsa družina v tem lepem okolju.

 Za vse te dogodke se je dobro naročit in tudi termin rezervirat. Pokličete jih lahko na telefonsko številko 02/553 10 00, če pa ste raje na računalniki pa jim pišite na info@vulkanija.si

Vsi ogledi trajajo približno 1,5 ure in se začnejo na vsako polno uro

Vulkanija ima delovni čas od aprila do oktobra, je med torkom in nedelje odprto od 10 ure pa do 18 ure, ob ponedeljkih pa imajo zaprto. Vulkanija od novembra in do marca ima odprto od 10 ure in do 16 ure, tudi takrat je ob ponedeljkih zaprto.

Ampak, da ne boste presenečeni, v Vulkaniji se pobira vstopnina. Vstopnico plačate za ogled Vulkanije, kjer doživite izbruh vulkana in podobne reči, geološki muzej ter obiščete kamnolom. Za odrasle vas pride 10 EUR, otroci stari od 6 do 15 let samo 7EUR, če ste dijak, študent ali upokojenec vas pride 8EUR, tudi za družine imajo vstopnice, samo morata biti dva odrasla in dva otroka, takrat boste plačali samo 25EUR.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ida Kristan Lebar, Zoran Dvoršak.

Če pa si bi radi tudi ogledali grad, če radi spoznavate znamenitosti kulture pa je najboljše, da kupite vstopnico z gradom, ker vas pride ceneje. Za odrasle vas pride 12 EUR, otroke 8EUR, za študente in dijake samo 9EUR, če ste upokojenec boste plačali 10EUR, družinska vstopnica vas pride 32EUR.

In da vam malo opišem kako vas vodi krtek Oli po Vulkaniji, da si boste vsaj malo lahko predstavljali. Po sami Vulkaniji ne bo sam krtek Oli, po vseh poteh ga bo preganjala čarovnica Eza, kar še dogajanje bolj popestri. Čarovnica Eza bi rada prva prišla do kristalov olivina, saj so ti dragoceni kristali prišli na površje takrat, ko je izbruhnil vulkan. Spoznali boste tudi značilnosti zemlje, v času ko je živel vulkan, kaj nam takrat življenje sploh prinaša. Otroci bodo čez igrice na računalnikih spoznali vulkane. Pot vas bo tudi vodila čez lavino pot, pot vas bo popeljala do dvigala in takrat se podate v zemeljsko globino, kjer bo imel krtek Oli svoj časovni stroj. Vedno pa boste morali bežati pred čarovnico Ezo. Doživeli boste tudi velik pok, čez celotno zgodovino zemlje se boste podali, ampak vse to boste doživelisteroskopske tehnike 3D, kar še je posebej zanimivo. Tisti, ki pa imate radi geologijo pa je za vas še posebej zanimivo, kjer predstavljajo minerale. Krtek Oli vam bo tudi skuhal kamnine različnih vrst. In še in še bi lahko opisovala, ampak takrat boste preveč tukaj vsega izvedeli. Zato je bolje, da se sami podate v Vulkanijo in tam vse sami doživite.

Marsikdaj ne vemo kam se podat z otroci, da bi bili zadovoljni, da se nekaj dogaja. Marsikdaj ne najdemo primerne destinacije za vso družino, da nam bo vsem lepo v prijetnem okolju. Sedaj veste da je nekoč tudi pri nam izbruhnil vulkan in da lahko vse to katastrofo doživite tudi pri nam na Goričkem. Čez vse prijetno doživljenske poti vas bo vodil krtek Oli kar je za naše najmlajše še posebej prijetno doživetje. Zato ne odlašajte poglejte delovni čas Vulkanije ter se odpravite v Prekmurje in doživite vse to. Vulkanija vas že čaka, da jo obiščete.

Objavi komentar

Follow us on