fbpx
Image Alt

Blog

grad-murska

Grad Murska Sobota je kulturni spomenik lokalnega pomena

Slovenija je majhna dežela oziroma država. In v tej državi, zraven jezer, jam in hribov najdemo tudi veliko gradov. Vsem najbolj znana gradova sta Ljubljanski grad in Blejski grad. Vsem je poznan tudi Predjamski grad. Veliko manj pa jih je že kdaj obiskalo Grad Murska Sobota, mogoče kdo izmed vas celo prvič sliši za njega. Grad Murska Sobota se nahaja v Murski Soboti, bolj natančno na naslovu Trubarjev drevored 1. Za več informacij o gradu Murska Sobota berite dalje.

Grad Murska Sobota in njegova zgodovina

Grad Murska Sobota je najprej omenjen v eni listini iz leta 1255. Potem še ga najdemo omenjenega leta 1478 in leta 1498. Ti dve leti je omenjen pod dvema različnima imenoma. V 11. Stoletju je grad spadal pod ogrsko kraljevo ozemlje. Grad Murska Sobota pa je nekoč bil pomemben zaradi križišča prometnih in trgovskih poti med Nemčijo in Ogrsko. Grad ima čez zgodovino veliko različnih imen, prav zato lahko grad Murska Sobota vidimo omenjenega v kakšnih zapisih pod različnimi imeni. V 18. Stoletju so gradu dodali baročni značaj. Kot vsaki grad , je tudi ta grad skozi zgodovino spreminjal ne samo imena, ampak tudi lastnike. Od leta 1934 in vse do danes pa je lastnik gradu Mursko Soboška občina.

Grad Murska Sobota

Lega gradu Murska sobota

Grad Murska Sobota boste našli na že prej omenjenem naslovu, ki je Trubarjev drevored 1. Za mogoče lažjo predstavo lege, pa grad najdete na sredi mestnega parka. Tako, da se po ogledu gradu lahko še sprehodite po mestnem parku. Sprehod po parku bo posebej prijeten poleti, ko je vroče in vam bo park nudil veliko sence. V parku je tudi veliko klopc, na katerih lahko posedite in si spočijete in tako uživate v naravi in v senci.

Pomurski muzej Murska Sobota

V gradu Murska Sobota se nahaja pomurski muzej Murska Sobota. Muzej je začel delovati leta 1956. Od takrat dalje se je zbirka v muzeju povečevala in prav zaradi tega se je muzej tudi povečeval. Muzej v gradu ima tudi lokalne skupnosti v Lendavi, Gornji Radgoni in še kje drugje v Pomurju. V Pomurskem muzeju Murska Sobota imajo 15 stalnih muzejskih razstav. Imajo razstavo iz prazgodovine in vse do obdobja po drugi svetovni vojni. Za vse ljubitelje zgodovine je obisk tega muzeja prava izbira. Večkrat imajo tudi občasne razstave, ki znajo biti zanimive. Za informacije o občasnih razstavah obiščite stran Pomurskega muzeja Murska Sobota. Za informacije kaj vse se nahaja še v muzeju oziroma kaj spada v sklop tega muzeja berite ta članek dalje.

Grad Murska Sobota

V pokrajinskem muzeju je pa tudi knjižnica, kjer lahko najdemo več kot 19280 knjig. Največ je humanistike in tudi nekaj literature ter tudi neknjižnih del. Knjižnica je odprta za javnost, torej jo lahko obišče kdor hoče. V Pomurju so knjižnice začele odpirati svoje vrata komaj po letu 1899.

Muzej odpre svoja vrata od torka do petka, ob 9.00 in je odprt do 17.00 ure. Ob ponedeljkih in ob praznikih je žal muzej zaprt. Je pa muzej odprt v soboto od 9.00 do 13.00 ure. In prav tako je odprt v nedeljo od 14.00 ure in do 18.00 ure. Malo drugačen delovni čas je med zimo, kjer ni odprt v nedeljo, ponedeljek in med prazniki. Od torka do petka se muzej odpre ob 9.00 uri in zapre 2 uri prej kot v drugih sezonah med letom, torej ob 15.00 uri. V soboto pa je delovni čas enak vse sezone, torej od 9.00 ure do 13.00 ure.

Vstop ni prost, ampak moramo plačati. Vstopnica za otroke stane 2 EUR, za odrasle 3 EUR in za mednarodni dan družin je vstopnica za vsakega družinskega člana samo 1 EUR. Mednarodni dan družin je 15. maja. Lahko kupite tudi skupinske vstopnice, kjer je za skupino potrebno najmanj 10 oseb. Za skupinsko vstopnico boste za otroke odšteli 1,50 EUR in za odrasle 2,50 EUR.

V okviru muzeja je tudi trgovinica, kjer lahko kupite replike (cene so med 2,90 EUR in 12 EUR), spominke (cene se gibljejo med 1 EUR in vse do 40 EUR), zbornike soboškega muzeja (cene so ali 5 EUR ali 10 EUR za en zbornik soboškega muzeja), kataloge razstav (cene med 3 EUR in do 15 EUR), muzejske in druge publikacije (cene za muzejske in druge publikacije so med 2 EUR in do 24 EUR), AV publikacije (cene so med 3 EUR in 10 EUR) in tiskovine (cene se gibljejo med 1 EUR in 1,50 EUR).

Grad Murska Sobota

V muzeju pa lahko najamete tudi baročni salon, cene za najem si lahko pogledate na spletni strani pomurskega muzeja Murska Sobota. Zraven najema je možno tudi fotografiranje v tem baročnem salonu. Tudi za fotografiranje boste našli cenik na strani pomurskega muzeja.

Kaj si še ogledati v okolici?

Okolica vam nudi zraven obiska gradu in muzeja še veliko več.

Kot sem že zgoraj napisala je zraven gradu še mestni park, po katerem se vam splača sprehoditi. Poleti vam park nudi veliko sence, tako da vam ne bo vroče. Park ima površino 9,5 hektarjev. Čez park vodi Trubarjev drevored, ob njem pa lahko opazimo kar nekaj kipov. V parku je tudi ribnik, kjer lahko opazujete divje race.

Grad Murska Sobota

Potem se sprehodite do spomenika zmage, ki je namenjen zmagovalcem iz druge svetovne vojne, ruskim vojakom in jugoslovanskim partizanom.

Vašega obiska je vredna tudi evgaličanska cerkev. Cerkev je v neogotskem slogu in je bila zgrajena med letoma 1907 in 1910. Cerkev pa je zgrajena iz opek s tremi pročelnimi stolpi, osrednji del je zvonik.

Kot zadnja znamenitost, ki je ne pozabite obiskati je stolna cerkev svetega Nikolaja. Ta cerkev je prvič omenjena že leta 1297. Na južni strani cerkve, ob zvoniku se nahaja grobnica patrona cerkve.

Za vse ljubitelje nakupovanja pa ima Murska Sobota BTC center, kjer najdete veliko trgovin. Je seveda manjši center, kot tisti v Ljubljani, ampak vseeno se ga splača obiskati.

Grad Murska Sobota je že od zunaj čudovit. Če še obiščete muzej v gradu pa bo to le še vrhunec vašega dne. Ker pa vam ta ogled ne bo vzel veliko časa, pa še obiščite kakšno znamenitost Murske Sobote. Sprehodite se tudi po mestnem parku, kjer vam bo senco nudilo veliko dreves. Uživajte.

Foto: Anica Sarjaš, Dragica Barišič, Klavdija Kostanjevec.

Objavi komentar

Follow us on