fbpx
Image Alt

Blog

grad-sneznik

Grad Snežnik ima ohranjeno pohištvo iz 19. stoletja

Starodavni romantični grad Snežnik na Notranjskem z renesančnim izgledom, je bil leta 2008 popolnoma obnovljen. Je edini grad v Sloveniji z ohranjeno pristno stanovanjsko opremo iz druge polovice 19. stoletja. Grad je del regijskega parka Snežnik. Stavba obsega štiri etaže in se nahaja sredi neokrnjene narave, daleč stran od prometnega vrveža in hrupa civilizacije. Zaradi svoje očarljive podobe in bogate zgodovine je grad Snežnik odlična točka za obisk in raziskovanje.

Zgodovina gradu Snežnik

Ob robu Loške doline je na bližnji strateški točki stala že rimska postojanka. Gospodje Snežniški so bili prvič omenjeni v 13. stoletju. V poznejših stoletjih je bil grad Snežnik v lasti uglednih kranjskih plemiških družin Lamberg, Scheyer, Raumschissl, Eggenberg, Auersperg (Turjaških) in Lichtenberg. V 17. stoletju je užival sloves pomembnega upravnega središča tega dela Notranjske. Kasneje je prvotna utrjena postojanka s pozidavami dobila renesančne in baročne stavbne prvine. Ohranjeni so tudi tramovni stropi, ki so lepo vidni. Današnjo podobo s predzidjem in stolpi je grad Snežnik dobil v drugi polovici 19. stoletja. Leta 1853 je grad skupaj z obsežnimi gozdovi kupila in kot poletno in lovsko rezidenco temeljito obnovila nemška družina saških knezov Schönburg-Waldenburg. Knez Jurij je leta 1867 postal pokrovitelj prve kranjske slovenske gozdarske šole. Odstrel redkih živali v gozdovih je bil prepovedan. Parna žaga predstavlja začetek lesne industrije v dolini. Zadnji oskrbnik je bil Leon Schauta, ki je preprečil uničenje gradu Snežnik. Do konca druge svetovne vojne je vzorno vodeno posestvo nudilo zaslužek številnim domačinom.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Boštjan Fuks, Marjan Gresl, Nik Kočevar, Srečko Matičič, Tomaž Jevšenak, Barbara Burnik, Daniel Tomanovič, Mateja Teropšič, Melita Kosič.

Avtentična notranjost gradu Snežnik

Sprehod skozi grajske sobe v gradu Snežnik nam pričara vzdušje izpred sto petdesetih let. Prostori so namreč še vedno opremljeni s pristnim pohištvom in drugo opremo iz druge polovice 19. stoletja. Ogledamo si lahko salone in spalnice knezov Hermana in Ulrika ter kneginje Ane, pa tudi sobe za goste. V salonu princese Ane je na ogled največja porcelanasta ura v Sloveniji. V salonu njenega brata, princa Hermana, ki je salon uporabljal tudi kot delovni prostor, pa lahko občudujemo lestenec iz 18. stoletja in bidermajersko stoječo uro z datumi in luninimi menami. Vsi prostori so urejeni prijetno in udobno, s številnimi historističnimi sedežnimi garniturami s prvotnim oblazinjenjem in z ornamentiranimi pečmi. Nekaj posebnega je soba v egipčanskem slogu iz začetka 20. stoletja. Družinski portreti, stare fotografije in grafike krasijo stene sob. Vidimo lahko, da so se takratni prebivalci gradu Snežnik zabavali s klavirjem, biljardom in gledališkim kotičkom. V gradu se je skozi leta nabralo precej lovskih trofej. Ena od teh je nagačeni medved, ki je v gradu že več kot sto let. V spodnji veži si lahko ogledamo vzidane rimske nagrobnike. Na steni je tudi velik bakrorezni zemljevid dežele Kranjske iz leta 1744. Posebno dragocenost ima tudi usnjeni antependij, podoltarna svetniška podoba svete Marjete iz 17. stoletja iz cerkve v sosednji Šmarati. V gradu je tudi knjižnica, ki obsega 1000 knjig, predvsem iz obdobja protestantizma. Med njimi je vredno omeniti izvirni ponatis Lutrove Biblije iz leta 1735. Prostori v predzidju služijo občasnim razstavam, v pritličju pa je poročna dvorana. Zunaj pod gankom visi čoln drevak, s kakršnim so se domačini vozili po poplavljenih travnikih.

V gradu je tudi muzejska trgovina z domačimi izdelki in spominki iz Loške doline ter s publikacijami in spominki Narodnega muzeja Slovenije in drugih slovenskih muzejev.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Očarljiva zunanjost gradu in prelepa okolica

Grad Snežnik obdajata velik park z drevoredi in jasami ter izvirska voda ribnika, polna rac mlakaric, klenov in potočnih postrvi. Če se sprehajamo po okolici gradu, lahko na eni izmed jas opazimo kip boginje lova Diane. Pozimi se nad zaledenele travnike spustijo skrivnostne meglice, poleti bližina vode in bujnih gozdov poskrbi za prijeten hlad; grad Snežnik nas resnično očara v vseh letnih časih. Mimo gradu vodita evropska pešpot E6 in Krpanova pohodniška pot. Pokrajina je pravi raj za kolesarjenje in ježo. Nedaleč od gradu si lahko ogledamo Križno jamo. V neposredni bližini gradu je tudi Lovski in polharski muzej.

Grad Snežnik stoji na obronkih obsežnih jelovo-bukovih gozdov in je odlično izhodišče za izlete po skrivnostnem kraškem svetu. V smeri proti jugu se gozdovi širijo vse do gore Snežnik ob hrvaški meji (1796 m), po kateri se grad imenuje. Proti vzhodu pa se ti gozdovi skupaj s kočevskimi gozdovi zlivajo v enega zadnjih velikih evropskih gozdnih kompleksov. Čudovito naravno okolje nudi dom raznovrstnim rastlinam in živalim, od katerih je vredno omeniti medvede, divje prašiče, volkove, rise, ptice, malo divjad, srnjad in jelenjad.

Kako do gradu Snežnik?

Iz Ljubljane (69 km) ali Postojne (43 km) pridete do gradu Snežnik po avtocesti A1 (E61, E70), izvoz Unec, skozi Rakek, Cerknico in Stari trg pri Ložu. Kažipoti za grad Snežnik so ob avtocesti, na Bloški polici, v Pudobu in Kozariščah. Če se proti gradu Snežnik odpravite iz Ilirske Bistrice, peljete 50 km po makadamski cesti skozi gozdove preko Sviščakov.

Urnik ogledov in druge koristne informacije

V poletnem času – od 1. aprila do 30. septembra – je grad Snežnik odprt za oglede vsak dan od 10. do 18. ure, vsako polno uro. Ogled gradu traja približno 40 minut in je mogoč samo z grajskim vodnikom. Organizirane skupine nad 10 oseb se morajo predhodno najaviti. V času porok je ogled gradu moten, za organizirane skupine pa neizvedljiv.

Po zimskem urniku, ki velja od 1. oktobra do 31. marca, so ogledi vsak dan razen ob ponedeljkih, od 10. do 16. ure, prav tako vsako polno uro. V zimskem času so ponedeljki rezervirani za predhodno najavljene organizirane skupine nad 10 oseb. Grad je zaprt le tri dni v letu: prvega novembra, za božič in prvega januarja. 

Cena vstopnice je za odrasle 5 €, za upokojence, študente in dijake (z dokazili) ter osnovnošolce 3 €, družinska vstopnica (starša in njuni otroci do 18. leta) pa znaša 12 €. Za organizirane skupine nad 10 oseb je cena vstopnice za odrasle 4 €, za upokojence, študente, dijake (z dokazili) in osnovnošolce pa 2,50 €.

Prost vstop imajo novinarji, predšolski otroci, invalidi, člani Slovenskega muzejskega društva in ICOM (z dokazili).

Prepovedan je vstop s psi in vnos velikih torb, fotografiranje in snemanje v gradu ni dovoljeno.

Vabljeni!

Obisk gradu Snežnik je posebno doživetje v katerem koli letnem času. Očarata nas tako prelepa narava v njegovi okolici kot njegovi pravljična zunanja in bogata notranja podoba. Vsako poletje ob gradu poteka kulturni festival Plavajoči grad (Floating Castle), na katerem se predstavijo različni umetniki s celega sveta. Grad Snežnik torej ponuja obilo priložnosti za obisk in zanimivo kulturno doživetje.

Objavi komentar

Follow us on