fbpx
Image Alt

Blog

idrija

Idrija je mesto z močno rudarsko tradicijo

Ob vsej tej tehnološki razvitosti, infrastrukturni povezanosti in napredku na vseh področjih, bi se najverjetneje zelo težko spomnili vsaj enega kraja, do katerega ne vodi avtocesta. A Idrija je prav primer takega kraja. Kljub temu, da moramo do nje priti po stari cesti, pa vseeno skriva cel kup različnih zanimivosti in znamenitosti, ki se jih splača iti ogledati.

Kako pa sploh lahko pridemo do Idrije? Izberemo lahko dve različni poti. Če izberemo prvo, lahko gremo po avtocesti do Logatca, nato mimo Logatca in naprej po regionalni cesti čez Kalce in mimo Hotedršice vse do Godoviča. Od tu nas cesta, dolga nekaj kratkih kilometrov, popelje do Idrije. Druga pot pa poteka po čisto nasprotni strani. Od Tolmina dalje se peljemo do Mostu na Soči. Od tu krenemo proti Postaji, nato proti Idriji pri Bači, zatem proti Slapu ob Idrijci, do Idrije nas od tu loči še nekaj krajev, ki so ob regionalni cesti. Ti kraji so Dolenja Trebuša, Stopnik, Reka, Straža, Travnik. Naslednji kraj je že Idrija.

Idrija je manjše oziroma srednje veliko mesto v Republiki Sloveniji in predstavlja sedež občine s taistim imenom. Prav tako velja za upravno središče Občine Idrija. Nahaja se na severozahodu Slovenije, na Primorskem, in sicer na samem stičišču predalpskega in dinarskega sveta. Prav zaradi tega je okolica Idrije zelo razgibana in ima slabe naravne možnosti, odročne lege in velja za izredno redko poseljeno pokrajino. Kljub temu pa je znano, da se je močnejše priseljevanje na tem območju pričelo z in zaradi odkritja živega srebra v idrijski kotlini. Prebivalci Idrije poznajo legendo o starem škafarju, ki je na tem območju povsem naključno odkril živo srebro. Odkritje slednjega je imelo velik pomen na razvoju gospodarstva, razvoja in poseljevanja. Rudnik v Idriji se je zelo hitro širil, pridobil si je močan status pomembnosti in zaslužen je za rast Idrije. Dandanes je odprt za obiskovalce le še Antonijev rov, eden izmed rovov, ki si ga lahko ogledamo.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Bogdan Krapež, Franjo Kravos, Ester Rupnik, Maja Frelih, Tinkara Č. Marc

Idrija leži v samem osrčju Idrijskega hribovja, v kotlini, skozi mesto pa teče reka, imenovana Idrijca, ki izvira v Vojskarski planoti, ki je Idriji relativno blizu. Kot že povedano, Idrija stoji na prehodu dveh različnih svetov. Zahvaljujoč temu ima danes Idrija ogromno različnih geoloških zanimivosti in posebnosti, veliko pa ima tudi lesnih in vodnih virov, ki so igrali v preteklosti zelo pomembno vlogo.

Tradicija rudarstva je v Idriji zelo močno prisotna. Medtem ko so moški šli v rove kopati živo srebro, so ženske ostajale doma in Idrijo v svet ponesle na področju ročnih spretnosti in kulinarike. Idrija namreč slovi po svetovno znani idrijski čipki, evropsko zaščiteni pa so tudi idrijski žlikrofi, glavna specialiteta Idrije. Kljub svoji majhnosti, je Idrija močno ime tako v evropskem kot tudi svetovnem prostoru, in sicer na več področjih.

Idrija ima tudi svoj Geopark, ki vsebuje izjemno naravno dediščino. Prav zaradi te so ga dosodili v ene izmed najbolj zanimivih parkov v Evropi, njegov obseg pa je enak obsegu celotne Idrije. Poleg tega pa je Idrija prišla tudi do naziva Alpsko mesto leta 2011, postala pa je tudi Evropska destinacija odličnosti za leto 2011. Največ slave pa ji seveda prinaša rudnik živega srebra, ki je po velikosti takoj za španskim Almadenom. Oba rudnika sta tudi na UNESCOVEM seznamu svetovne dediščine. Realno gledano, Idrija danes ne bi obstajala, če ne bi bilo prav tega rudnika. Po legendi, so rudarji v spomin škafarju, ki je odkril rudo, na mestu, kjer jo je odkril, postavili kapelico, kasneje pa tudi cerkev. Priseljevali so se predvsem rudarji iz Nemčije, Italije in Češke, prvo pomembno odkritje pa je bila živosrebrna žila. Da je bilo to nekaj res pomembnega priča praznik Občine Idrije, ki se ga praznuje na dan, ko goduje sveti Ahac, ki je tudi zavetnik rudarjev. Kasneje so zgradili tudi grad Gewerkenegg, ki je služil za domovanje uprave in pa tudi skladiščenje živega srebra.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

A poleg izredno zanimivega Antonijevega rova, ima Idrija še ogromno ostalih zanimivosti. Ena izmed teh je že prej omenjen grad Gewerkenegg, ki je bil zgrajen nekje v 16. stoletju zgrajen za potrebe rudnika, danes pa predstavlja muzej, ki je bil dobrih dvajset let nazaj razglašen za najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine. Poleg tega si je izredno zanimivo pogledati še nekdanjo ljudsko šolo, ki velja za eno največjih šolskih stavb na Slovenskem. V šoli danes deluje čipkarska šola, imajo pa tudi svojo stalno razstavo. Poleg te, je pomembna šolska stavba tudi današnja gimnazija Jurija Vege, ki je bila včasih prva slovenska realka.

Idrija slovi tudi zaradi kamšti, zgrajene leta 1790. Gre za največje leseno pogonsko vodno kolo v vsej Evropi. Začasa delovanja rudnika je kolo poganjalo črpalko, ki je črpala vodo iz rudnika. In tu je dokaz, da se v Idriji vse vrti okrog rudarstva. In ko smo ravno pri stvareh, ki se vrtijo okrog rudarstva, če smo že v Idriji, si lahko ogledamo še rudarsko hišo, ki predstavlja okolje, v katerem so nekoč živele rudarske družine.

Idrija je idealna destinacija za izlet za tiste, ki se jim rudarstvo zdi zelo zanimivo in fascinantno. A navdušila bo tudi vse tiste, ki so nekoliko bolj navdušeni nad kulinariko in kulturo. Idrija ima kar nekaj zanimivih stavb, muzejev, ki se jih zares splača iti pogledati, Antonijev rov pa je navdušil še vsakega obiskovalca, saj je poln lutk rudarjev, ki predstavljajo takratno stanje v rovu. Toplo se priporoča tudi nakup kakega prtička ali česa podobnega, saj je Idrija zibelka čipkarstva, Idrijska čipka pa velja za eno najlepših, a tudi za eno najtežjih in najzahtevnejših veščin. V Idriji se odvija tudi festival idrijske čipke. Ob vsem gledanju znamenitosti pa zna tudi v želodcu zakruliti. Prav zato je nekaj najboljšega, da za konec izleta zaidemo v kako izmed lokalnih gostišč, si naročimo žlikrofe in uživamo v edinstvenem okusu, ki nas prav gotovo ne bo pustil ravnodušnih.

Idrija ima še eno stavbo, ki je večini ljudem veliko bolj poznana od čipke, žlikrofov in rudarstva. Idrija najverjetneje najbolj slovi po psihiatrični bolnišnici, ki se nahaja na vrhu enega izmed hribov. Bila bi škoda, da Idrijo prepoznamo le po bolnišnici, zato je najbolje, da gremo v mesto samo in se navdušimo tako s kulinariko in čipko kot tudi rudarstvom in ogledom Antonijevega rova.

Objavi komentar

Follow us on