fbpx
Image Alt

Blog

Svete Višarje

Svete Višarje, svetišče v osrčju gora

Potnika, ki se iz Slovenije in Avstrije bliža Kanalski dolini do Žabnic, z južne strani pozdravijo Svete Višarje, ki se svetlikajo kakor bel golobček na Višarskem vrhu, na 1766 metrov visoko. Moram povedati, da gre za pravi biser naravne lepote. Ni treba verjeti v boga, pa te ta prelepi kraj vseeno pritegne, da si ga enkrat ogledaš. Tudi mi smo večkrat že slišali za njega, ga občudovali od spodaj, letos pa se končno odločili, da se odpravimo na Svete Višarje, ker so res nekaj posebnega. S tega kraja je v lepem vremenu čudovit razgled na vse strani, najlepši pogled je na Mangart in Jalovec ter Kamniti lovec. Dolina se v poletnem in jesenskem času pogosto prebudi odeta v meglo, ki se po Kanalski dolini preliva kot morje. Nad Trbižem pa kuka iz megle politična tromeja, ki nas opozarja, da tukaj živijo štirje narodi, na vzhodu Slovenci, na severozahodu Nemci, na jugu Furlani in Italijani. Nad vsemi pa kraljuje višarska Marija, ki jo imenujemo Kraljica Evrope. Mogoče se vprašate, kaj je tam tako lepega in kaj se tam dogaja na Svetih Višarjah? Zgoraj vas pričaka čudovita cerkev, Marijino svetišče. Iz leta v leto se na Svete Višarje vrača vedno več romarjev, nekateri gredo gor po romarskih poteh, nekateri pa z žičnico.

Dr. Lambert Ehrlich je leta 1931 povedal, da je to edina meja v Evropi, ki narodov ne ločuje, ampak jih celo združuje. Danes je ta meja cela naša domovina. Slovenija mora postati meja, ki druži in povezuje jug s severom ter vzhod z zahodom. Mora ostati meja, ki druži kakor Višarje.

Čeprav se ta sveti kraj Svete Višarje nahajajo na meji z Italijo, vse poti nanj vodijo s italijanske strani. Je pa ta romarski kraj tudi na našo Slovenijo prelepa znamenitost, ki si jo moramo ogledati in se enkrat podati na to prekrasno pot. K Marijinemu svetišču je speljanih kar nekaj poti. Najdaljša je iz Trbiža, ki traja štiri ure, naslednja je Romarska pot in je bolj položna, speljana pa je iz Žabnic. Za mlini ob Višarskem potoku je pot, za katero boste potrebovali okoli tri ure. Ena pot poteka ob žičnici in je zelo strma, ni pa dolga, saj vrh dosežete že po dobrih dveh urah hoje. V dobrih dveh urah ste tudi lahko zgoraj iz Ovčje vasi, je pa tudi tukaj speljana vojaška cesta. Večina romarjev pa se odloči za najlažjo varianto, to je žičnica.

Ena najlepših in najbolj znanih poti, ki jo prehodi največ romarjev in drugih pohodnikov, vodi iz Žabnice, saj jo prehodimo nekje v 3 urah, seveda je odvisno, kolikokrat se vmes ustavimo ali počivamo. Je pa ta pot primerna za vsakogar, tudi za otroke, saj hodimo predvsem po makadamski cesti, kasneje pa tudi po gozdni poti.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ida Kristan Lebar, Jocika Petrušič, Mateja Teropšič, Mojca Končan, Petra Novak, Sonja Lipoglavšek, Tihana Šimić, Tomaž Celarec, Valentina Škerlj.

Dostop do Žabnice/Camporosso in Valcanale

Najprej se moramo pripeljati do Trbiža v Italiji. Do sem lahko pridemo preko mejnega prehoda Rateče ali Predel. V Trbižu se peljemo samo naravnost in gledamo za table Udine in Žabnice. Ko se bo Trbiž končal, bomo zagledali trgovino Eurospar, ampak pred trgovino bomo videli cesto na levo stran in napis ulice Via Lussari. Zavijemo v to ulico in po kakšnih 100 metrih bomo zagledali parkirišče na desni strani. Tukaj lahko pustite svoj avtomobil.

Opis poti

Od parkirišča se napotite naprej po cesti mimo hiš. Kaj kmalu boste od zadnje hiše naprej na levi strani opazili kipec svete Marije, kar vas bo takoj spomnilo, da se odpravljate na romarsko pot na Svete Višarje. Pot nas pelje naprej  po cesti, kjer nas lep čas, ob poti, spremlja potoček. In če bomo dovolj pozorni na ta potoček, bomo lahko opazili tudi majhno slapišče. Zagledali bomo tudi križev pot, kjer bodo le-ti postavljeni kot ene kapelice na njej pa bo naslikan na kamnitih ploščah Jezus. Vsaka kapela je tudi označena s številkami, če imate s sabo otroke, se je priporočljivo ustaviti na vsaki postaji in pogledati ter razložiti, kaj se je dogajalo v zgodovini. Pot poteka po makadamu, ponekod pa boste zagledali tudi poti v gozd, ampak vedite, da se takrat lahko izognete kateri od teh postaj. Te poti raje uporabljajte, ko se boste vračali nazaj. Pri VIII. postaji boste prišli pod žičnico in bodite pozorni, saj gre ena cesta levo. Lahko se usmerite na to cesto, ki vas popelje v gozd in vas po gozdu pripelje neposredno na Svete Višarje. Lahko pa greste tudi ravno in boste naprej prišli na čudovito planino Svete Višarje.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tukaj na planini se nahaja koča, kjer se tudi lahko malo okrepčate in nadihate svežega zraka. Če boste imeli srečo, vas bosta tudi obiskala dva oslička, ki sta res prisrčna, in pravo doživetje za mlajše pohodnike. Če ste šli po poti in ste na planini, se naprej napotite po cesti naprej na desno. Cesta tukaj postane kar malo strma, ampak lepo počasi se da tudi to prehoditi. Spet vas bo zgoraj počakala kapela in tukaj nadaljujete spet po desni strani po smučišču. Od tukaj nimate več dosti do vrha. Ko še to malenkost prehodite, pridete kot do enega križišča, tukaj je spet na vašem, ali greste naprej po cesti ali pa kar po poteh, ki so speljane naravnost gor. Vsaka vas pripelje do vrha Svetih Višarij, do cerkvice, ki je vaš cilj. Ko boste prišli na vrh, boste res videli in doživeli veliko lepega. Kot prvo vas bo navdušil razgled, naslednje pa bo cerkev. Ne si čudovite cerkve ogledati le od zunaj, vstopite v njo in se temu primerno obnašajte. V cerkvi je polno romarjev in tudi drugih pohodnikov, ki molijo, zato bodite tiho in občudujte to lepoto. Ob cerkvi, lahko bi rekli ob ulici, boste tudi opazili, da prodajajo spominke, razglednice, v glavnem, tukaj lahko marsikaj kupite in komu kaj podarite za spomin. Tudi okrepčevalnica je tukaj, tako da ne boste ostali žejni in lačni. Če ste utrujeni, se lahko dol spustite s sedežnico, ampak do svojega avtomobila boste morali nekaj prehoditi, zato je najlepše, da se nazaj v dolino vrnete kar peš. Če ste prej prišli gor čez planino, lahko greste sedaj nazaj po drugi poti. Vrnite se nazaj dol na tisto križišče in tam boste videli ob smučišču, kjer ste prišli gor, ob gozdu ograjo in pot. Obrnite se dol proti smučišču, ki ste prišli gor in na levi strani boste opazili to ograjo. Ne bojte se, ne boste se izgubili. Pot vas bo varno pripeljala nazaj do svojega avtomobila.

S sabo imejte kakšno malico, dovolj veliko količino vode, obutev naj bo primerna za pohodništvo in seveda drobec kondicije. Med potjo pa uživajte.

Na pozabite na romarsko pot na Svete Višarje, kjer vas iz doline že pozdravlja bel golobček na vrhu. Pot je speljana po križevih poteh, kar je še posebej navdihujoče. Na vrhu vas pričaka čudovita cerkev ter prekrasni razgledi.

Objavi komentar

Follow us on