fbpx
Image Alt

Blog

izvir-krke

Izvir Krke je znan po televizijski nadaljevanki Reka ljubezni

V Sloveniji imamo kar nekaj zanimivih rek in izvirov. Ena zelo lepa in zanimiva reka je tudi v Dinarskem svetu, v južnem delu Slovenije. To je reka Krka, katere še posebej zanimiv je njen izvir. Reka Krka izvira v vasi Krka v bližini Ivančne Gorice. Reka Krka je kraška reka, ki je dolga 94 kilometrov in je najdaljša reka. Izvira na višini 268 metrih nadmorske višine, izliva pa se v reko Savo na višini 139 metrov. Blizu izvira Krke se nahaja tudi Krška jama, ker tudi voda priteče na površje na samem vhodu v jamo. Izvir Krke je v jami, samo ogled ni možen, ker zato rabimo vodiča in plačamo vstopnino. Sami vsekakor ne hodite na ogled. Leta 1996 so jamo javno odprli za ogled. Splača se jo ogledati, saj je Krška jama široka nekje 30 metrov in dolga 200 metrov. Na koncu jame oziroma dvorane, kot se imenujejo prostori pa se nahaja jezero. V jami je raziskanih kar 490 metrov rovov. Po tleh v jamo je grušč in veliki balvani. Tudi tukaj živi človeška ribica ter še 31 jamskih vodnih živali in sedem kopenskih živali. O jami in njenem življenju je pisal tudi Josip Jurčič v knjigi Jurij Kozjak. Če si ogledamo jamo, izvemo precej o njeni zgodovini in nastanku jame, na skalah pa nam bo vodič pokazal tudi podobe o sfingi, pes, slon, angelček ipd. Če si hočemo ogledat izvir Krke, si bomo pogledali desni pritok, ki se nahaja nad jamo. Vidimo ga, kot majhno jezerce. Do izvira Krke se lahko sprehodimo po označenih poteh iz Muljave ali pa od izvira Poltarice.

Izhodišča

Muljava; če se peljemo iz Ljubljane po Dolenjski avtocesti, gremo na izvoz Ivančna Gorica. V Ivančni Gorici pa se držimo oznak za Žužemberk. V vasi Muljava pa bomo opazili oznake za domačijo Josipa Jurčiča. Parkiramo takoj za križiščem na parkirišču, tukaj bomo tudi opazili table za Jurčičevo pot. Najprej hodimo po vasi in prišli bomo tudi do Jurčičeve domačije. Nato še vedno bo pot potekala po cesti, nakar nas bo popeljala v gozd. Opazili bomo tudi table za Krko in Krško jamo. Samo sledimo tablam, večinoma časa hodimo po cestah in vaseh, včasih nas poti vodijo čez travnike. Pot je lepo označena, zato samo sledimo oznakam in tablam. Malo pred izvirom nas pričaka tudi informativna tabla, kjer si lahko preberemo o reki Krki in Krški jami. Od tu nimamo več daleč do izvira Krke. Do sem bomo potrebovali kakšno uro prijetne hoje.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dragica Žnidarec, Katja Soršak, Jana Erzar

Izvir Poltarica; spet se moramo prvo pripeljati v Ivančno Gorico in se peljati proti Žužemberku. Ampak se čez čas držimo ceste za Krko, v vasi pa bomo opazili table za izvir Krke. Od tu se peljemo še malo naprej do izvira Poltarice, kjer je tudi parkirišče. Od tu dalje gremo peš mimo izvira in nato prek mostička dalje po cesti. Tudi tukaj je pot lepo označena in po dobrih 10 minutah bomo prišli do izvira Krke.

Krka ter izvir Krke pa je zadnjo leto zelo obiskana destinacija, saj je tukaj snemana serija Reka ljubezni, ki smo jo lahko ogledamo po televiziji. Prav zaradi serije Reka ljubezni, je izvir Krke, kot turistična destinacija, ponovno zaživela, saj jo v seriji večkrat omenijo kot zanimivo destinacijo.

Ker pa nam izvir Krke ne vzame dosti časa, imamo na razpolago še kar nekaj znamenitosti, ki jih lahko obiščemo. Lahko si pogledamo tudi izvir Poltarice, tudi tukaj je jama, ampak ni dostopna in odprta za obiskovalce, v Krki je tudi krasna baročna cerkev sv. Kozme Damijana, ki je tukaj že od leta 1757. Ljubitelji mlinov si lahko ogledate Javornikov mlin, v turističnem društvu lahko vprašate, če si lahko ogledate kmetijo Zabukovec ter Mišmaš pekarno, ki je tudi ena od številnih zanimivosti. V vasi Gabrovčec je zelo zanimiv tudi vodnjak, ki je vreden ogleda. Ko pa ste že enkrat tukaj, pa si še ogledate še domačijo Josipa jurčiča. Tako, da ne rabite takoj hiteti domov, ampak se malo sprehodite po vasi Krka ter ob reki Krka. Mogoče boste tudi kje našli kakšen kotiček ob reki in uživali v razgledih.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Na Krki pa se vsako leto tudi dogaja tradicionalni spust s kanuji in kajaki, po Jurčičevi poti pa poteka pohod, ki se ga udeleži kar precej pohodnikov.

Na reki Krki v zgornjem delu, je nekoč delovalo polno žag ter mlinov, ker je bil to vir energije. Bilo je kar 24 mlinov, ki so redno delovali, mleli so ajdo, ječmen in proso. Delovalo je tudi 14 žag ter 5 kovačij. Ampak po drugi svetovni vojni je začelo vse počasi propadati. Lahko se še kje opazi kakšen zapuščen mlin. Deluje pa samo Štupnikov mlin, Dimčev mlin, Jožmanov mlin. Tudi ena žaga še deluje, vendar ne več na vodni pogon.

Danes je izvir Krke priljubljena turistična destinacija, predvsem za slovensce. Tu najdemo kar nekaj turističnih kmetij, pri katerih lahko kupimo pristne domače izdelke. Če pa si želite prenočiti v hotelu, moramo obiskati večja mesta na Dolenjskem. Se pa najde kar nekaj restavracij, da si lahko napolnimo želodce in potešimo žejo. Zato, če se potikate kaj po Dolenjski, se ustavite tudi v vasi Krka in obiščite izvir Krke.

Objavi komentar

Follow us on