fbpx
Image Alt

Blog

kanin

Kanin je najvišje ležeče slovensko smučarsko središče

Kanin velja za najvišje ležeče slovensko smučarsko središče,  saj se nahaja na nadmorski višini 2.293 metrov v Julijskih Alpah. Hkrati je tudi največje slovensko smučišče, ki obsega kar sedemdeset hektarjev površine urejenih smučišč in se ponaša s skupno trideset kilometrov prelepih smučarskih prog.  Kanin ima smučarsko sezono dolgo skoraj pol leta in traja od decembra do maja. V primeru ugodnih snežnih razmer pa se lahko smučarska sezona še podaljša. Kanin leži na meji z Italijo in smučarji, ki smučajo na Kaninu, lahko s kombinirano smučarsko karto smučajo tudi po italijanskih smučiščih Sella Nevee.

Kanin ima smučarske proge, ki so primerne tako za otroke kot tudi za odrasle, za začetnike, za zahtevne smučarje, bodo pa na Kaninu uživali tudi deskarji. Vsako leto organizirajo tudi smučarske šole, za vse tiste, ki se želijo naučiti smučanja in tudi za tiste, ki želijo svoje smučarsko znanje še izpopolniti. Otroci, pa seveda tudi odrasli, lahko uživajo na urejenih sankališčih, kjer se vsak dan odvija tudi bogat animacijski program in tudi brezplačna šola smučanja za najmlajše. Dobro je vedeti tudi, da se otroci do 10 leta starosti na Kaninu lahko smučajo brezplačno.

Kanin nudi posebne užitke ljubiteljem turnega smučanja, ki lahko smučajo v vodenih turno smučarskih skupinah po pobočjih Kanina in na italijanski strani Sella Neveo. Vsako leto na Kaninu organizirajo smučarske izlete, ki so pravo doživetje za tiste, ki obožujejo smučanje izven urejenih smučarskih prog.

Kanin je pravi raj tudi za jadralne padalce, ki ob poletu lahko uživajo v prelepih razgledih po Julijskih Alpah. Tisti, ki še niste nikoli leteli z jadralnim padalom, lahko to storite z izkušenimi padalci športne agencije Avantura, ki ponujajo letenje v tandemu. Cena sicer ni nizka, giblje se tam nad 160,00 EUR, je pa doživetje enkratno.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Danijela Gržetnić, Darja Miholič, Domen Rudolf, Iztok Sinček, Jasmina Milutinovič Kemper, Ljubica Nevenka Šuligoj, Marko Škrinjarič, Rok Petrušič, Spela Škof, Viktorija Marolt.

Kanin ni samo zimsko letovišče, tudi poleti boste na Kaninu uživali v naravi in počeli mnogo stvari. Kanin poleti nudi nešteto možnosti za sprehode v naravi in pohode po okoliških gorah. Najbolj »enostavna« je pot do Prestreljeniškega okna, ki je veliko 10m x 7,5 m in se nahaja v gori Prestreljenik. Z kabinsko žičnico se zapeljete do postaje D na Kaninu. Potem greste po melišču v smeri Visokega Kanina. Na koncu melišča skrenete desno proti oknu, ki ga od tam že vidite. Do samega okna boste morali premagati nekaj jeklenic, vendar pot ni preveč zahtevna in tudi ne nevarna, saj je dobro zavarovana. Ves trud bo poplačan, ko boste z okna imeli prečudovite razglede na slovensko in na italijansko stran Alp.

Zanimiva je zgodba, ki govori o nastanku okna. In sicer, Sveta Marija in hudič sta se namenila k Sveti gori. Hudič se je podal po poti, ki se mu je zdela krajša, a je naletel na visoko steno Prestreljenika. Da bi bil na cilju prej kot Marija, je silovito treščil po steni in naredila se je ogromna luknja. Nato je pot nadaljeval čez Stol, Mijo in Matajur, a kljub vsemu ni prispel na cilj pred Marijo.

S Prestreljeniškega okna lahko pot nadaljujete na sam vrh Prestreljenika, vendar je ta pot zelo zahtevna. Je sicer dobro urejena in varovana z jeklenicami, a je mestoma zelo strma in prepadna, zato se tisti, ki niste vajeni takšnih vzponov raje ne podajte na to pot. Na vrhu Prestreljenika vas čaka še ena zanimivost in sicer se tam nahaja zanimiva vpisna točka v obliki Aljaževega stolpa.

Tisti bolj izkušeni se lahko podate tudi na Visoki Kanin, ki je z 2587 metri nadmorske višine, najvišji vrh Kaninskega pogorja in hkrati mejna gora med Slovenijo in Italijo.  Poleg Visokega Kanina se v Kaninskem pogorju nahaja še nekaj vrhov, ki so višji od 2.000 metrov nadmorske višine in sicer Rombon, Velika Črnelska špica, Mali Kanin, Velika Baba.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Kaninsko pogorje je tako v Sloveniji kot tudi v tujini poznano po globokih podzemnih jamah. Druga najgloblja jama v Sloveniji je Renetovo brezno, ki je globoko nekaj več kot 1.300 metrov in se nahaja pod Visokim Kaninom.

Poleg pohodništva in planinarjenja vam Kanin ponuja tudi kolesarjenje in nore spuste z gorskimi kolesi po pobočjih daleč, daleč… vse do doline, celo do Bovca.

Na vrhu Kanina se nahaja tudi najvišje ležeča restavracija v Sloveniji in sicer restavracija Prestreljenik. Tam vam bo prijazno osebje postreglo z okusno hrano – toplim golažem, joto, ričetom… in pijačo, vi pa boste uživali v čudovitih razgledih po julijskih vrhovih. Restavracija je postavljena na točki, od koder vam pogled seže vse do Jadranskega morja. Če boste uživali na kaninski smučarski plaži kot pravijo prostoru pred restavracijo, ne pozabite sončnih očal in pa kreme za sončenje, saj je tu sonce tudi pozimi zelo močno.

Do Kanina pridete iz Kranjske gore, preko Vršiča. Če pa prihajate s primorskega konca pa se peljete po čudoviti dolini reke Soče, skozi Tolmin, Kobarid do Bovca. V Bovcu imate na razpolago lepo število  prenočišč v zasebnih sobah, apartmajih, na turističnih kmetijah. Tisti bolj avanturistični pa lahko postavite svoj šotor ali prikolico v Kampu Liza. Če nimate svojega lastnega šotora, vam ga tam dajo v najem. Ali pa bivate v glamping hiški, to je mala, lesena hiška, ki nudi danes vse bolj priljubljen način kampiranja.

Če boste Kanin obiskali poleti, si pojdite pogledat še čudovit , največji in najveličastnejši slap v Sloveniji in celo v Evropi, slap Boka. Slap Boka je namreč širok kar 18 metrov. Vodotok Boka izvira v Kaninskem pogorju, nekaj časa teče po podzemlju in se nato čez široko polico spušča kot slap Boka v višini čez 100 metrov. Velja tudi za najbolj vodnat slap pri nas. Kot potok se potem po kakšnem kilometru izliva v reko Sočo. Do njega dostopate, če v Bovcu zapeljete proti Žagi, parkirate avto na parkirišču pri Penzionu Boka. Po cesti pot nadaljujete peš do mostu, od koder je že viden veličasten slap Boka. Nato vas po levi strani mostu speljana pot vodi do razgledišča. Pot ni preveč zahtevna, je pa mestoma izpostavljena, blizu prepada, zato pazljivo, če imate s seboj otroke. Po petinštiridesetih minutah zmerne hoje boste prispeli do razgledišča, od koder imate čudovit pogled na slap in pa tudi na celotno bovško kotlino.

Obisk Kanina pozimi, v snežni beli pokrajini ali poleti, v naravni zeleni, vam ponuja možnosti za čudovito preživet dan v krasni naravi Slovenije.

Objavi komentar

Follow us on