fbpx
Image Alt

Blog

slemenova-spica

Slemenova špica je gora, ki ti polepša dan z razgledi

Marsikdo je že slišal za prelaz Vršič nad Kranjsko goro. Mogoče ste že kdaj bili na prelazu in ste videli koliko avtomobilov je tam parkiranih, koliko pohodnikov se nekam odpravlja ali vrača. Če ste se malo okoli ozrli ste videli samo visoke vrhove in si rekli ti vrhovi pa niso za mene ali mojo družino. Ker nismo še toliko podkovani za take vrhove. Ampak resnica ni taka, kot je na prvi pogled videti. Se najdejo tudi vrhovi za vso družino, tudi za malo starejše. Ko prilezete na en čudovit vrh, ste res poplačani z čudovitim razgledom, tu si pomislite da se lahko dan konča kako je lepo. In o katerem vrhu govorim, to je Slemenova špica. Tukaj res najdete svoj mir, narava pa vam res ponuja lepote, ki jih malo kje najdete.

Slemenova špica je gora, ki je visoka 1911 metrov in če se odpravimo na njo iz prelaza Vršič prehodimo samo 300 metrov višinske razlike, kar pomeni da smo res hitro lahko zgoraj, saj pot traja nekje 1 uro in pol. Zato je res Slemenova špica primerna za vse ljudi, tudi za družine z otroci, da se podajo v naravo in otrokom prikažejo gore od blizu.

Slemenova  špica je izrazito dvolična gora. Ko se ji bližamo iz Vršiča, je prijazna vzpetina, ki mehča sicer resno okolico ostenij Nad Šitom glave in Male Mojstrovke. Do nje se sprehodimo, obdani z dosti teže dostopno gorsko kuliso. Njena zahodna stran je popolno nasprotje takšni gorski idili. Skalnata in prepadna napoveduje mogočno obzidje mojstrovk, Travnika, Šit in Jalovca, ki skoraj nepredušno zapira dolino Tamarja. Prestopi s te strani so seveda težji. Izkoristijo sicer naravne prehode čez divje strmali in se tako izognejo večjim težavam. A tako pot mimo Črne vode kot pot čez Grlo zahtevata nekoliko pozornost in previdnosti. S katere koli strani že se namenimo na vrh, pod njim nas vedno pričakajo mehke trave, posejane z jezerci ter, če nam je vreme naklonjeno. Tisti znameniti pogled na Jalovec.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ditka Pungeršek, Iztok Sinček, Maja Štravs, Maja Kastrat, Meta Mesec, Milena Drašček Perše, Nives Bergant, Petra Pretnar, Simona Štravs, Uroš Kosmač, Vida Marolt.

Območje Slemena pod severnimi stenami Mojstrovk je eden tistih krajev, za katere po fotografijah kar ne moremo verjeti, da resnično obstajajo. Gore se nam z njega kažejo v tako pravljično slikoviti podobi, da enostavno moramo tja in se prepričati na lastne oči. Nedvomna osrednja točka razgleda je idealna podoba Jalovca, ki se dviguje nad zatrepom doline Planica kot obrušen dragulj. Levo stran doline zapira strnjeni zid severni ostenij Mojstrovk, Travnika in Šit, desno pa le malo manj veličastna veriga ponc. Na nasprotni strani ni nič bolj dolgočasno, škrlatna Škrlatica se kaže kot osrednja gora skalnatega kraljestva okoli Martuljekove skupine. Neposredno okoli nas pa so macesnov gaj, mehke, cvetoče trave, redko ruševje in celo jezerca, bolje rečeno mlake, okrog katerih se pogosto pasejo ovce. Boljše postavitve za izdelavo idealne gorske fotografije si ne bi mogli misliti.

Slemenova špica, najvišja točka planote Sleme, je enostavno dosegljiva s prelaza Vršič. Obisk priporočam vsem, tudi tistim, ki si za gore lahko privoščijo le nekaj ur. Seveda pa se podajte na to razgledišče v lepem vremenu.

Izhodišče; Prelaz Vršič najlažje in najhitrejše dostopno. Na Vršič pridemo tako, da moramo najprej se pripeljat v Kranjsko goro in nato nadeljevat po serpetinasti cesti do prelaza Vršič. Poiščemo prostor za naš avtomobil. Tukaj tudi pobirajo parkirnino. Ker tukaj ni dreves bo naš avtomobil ostal kar na soncu.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Opis poti; na Vršiču poiščemo table Slemenova špica, ki nas vodijo na Mojstrovko in Sleme. Napotimo se prvo na malo bolj slabšo pot nakar postane bolj vidna. Ko bomo prišli do tavečje skale, kjer je napisana in označena pot levo za Mojstrovko, gremo mi desno za Slemenovo špico. Mi se tukaj vzpenjamo ob vznožju Šitne glave, nakar hitro pridemo do majnšega prelaza Vratica na višino 1807 metrov. Tukaj bomo tudi opazili table, nakar se odpravimo naprej po desni poti, ker leva pot nas vodi na Mojstovko po Hanzovi poti. Vratca se nahajajo med Mojstrovko in Robičjem, ter so najvišja točka Vršiča. Pot je zelo lepa in prijetna, nakar se tudi malo spusti in nas pripelje nad dolino Tamar. Po lepi in prijetni označeni poti bomo hitro prikorakali do teh omejenih jezerc oziroma mlak. In tukaj boste sedaj res videli da je tu raj na zemlji. Na drevesu boste tudi opazili vpisno skrinjico. Prav na vrh Slemenove špice vas vodi pot mimo vpisne skrinjice. Osvojena Slemenova špica oziroma njen vrh, si vzemite čas, naj se vam ne mudi nazaj. Ostanite tukaj, odahnite si od napornega tedna ter si zares napolnite baterije. Tukaj si pa boste res spočili, naužili svežega zraka, lepot, razgledov in še bi se dalo naštevat.

Slemenova špica ponuja še eno pot,če se napotite iz doline Tamar. Ta pot je tudi lahka, ampak je malo daljša. Za to pot bomo potrebovali nekje 2 uri in 30 minut. Res pa je da je od vsakega odvisno koliko krat se kje ustavi.

Izhodišče; najprej se moramo pripeljat v Kranjsko goro in nadaljevati do Planice. Cesta je lepo označena, tako da se ne moremo igubit. Parkiramo na parkarišču pri letalnicah.

Opis poti; od letalnic se napotimo po cesti naprej vse do doline Tamar. Tam si lahko tudi privoščimo krajši postanek, lahko kaj pojemo ali spijemo, saj je tukaj dom. Tukaj bomo tudi opazili planinske table, in poiščemo pot ki nas vodi na Slemenovo špico. Markirana pot nas bo pripeljala do lepega veličastnega slapa Črne vode. Lahko se mu prebližamo ali pa ga samo občudujemo iz poti. Nadaljujemo kar po označeni poti naprej, nakar nas prispemo v gozd, ampak samo za kratek čas. Nakar bomo prispeli na melišče in višje še bomo opazili studenček. Prijetna nadaljna pot nas bo tudi pripeljala na sedelce Slatnica, kjer nadaljujemo levo. Hitro pridemo do jezerc in do vrha Slemenove špice.

Ko se odpravimo na Slemenovo špico se le primerno opremite. Ne se podat v adidaskah ali sandalih. Obujte se v pohodne čevlje, s sabo si kar vzamite nekaj tekočine, ker poleti je tukaj kar vroče. Lahko si date v nahrbtnik tudi kakšno malico ali kašno sadje. Čeprav poti niso dolge, je fajn da nekaj zgoraj pojeste. Ker ko boste na slemenovi špici se vam ne bo mudilo nazaj. Pa ne pozabite doma fotoaparata ali telefona, ker tukaj boste re lahko naredili čudovite fotografije za spomin. Pa varno hojo na Slemenovo špico.

Objavi komentar

Follow us on