fbpx
Image Alt

Blog

ptujski-grad

Ptujski grad stoji na mestu, kjer so se včasih borili Panonci proti Rimljanom

Ptuj je eno izmed večjih mest v Sloveniji, ki ima bogato zgodovino. Leži na severovzhodu države, do tja pa se lahko pripeljete z avtom po cesti Ljubljana–Domžale–Trojane–Vransko–Slovenska Bistrica–Ptuj. Že, ko se pripeljete do tja, zagledate veličastno Dravo ter na eni strani grad, na drugi pa staro mestno jedro. Z njegovo bogato tradicijo mesto ponuja na ogled številne zanimivosti.

Ena izmed največjih atrakcij na Ptuju je Ptujski grad. Grič, na katerem danes stoji, naj bi bil poseljen že v kameni dobi. Okoli leta 1000 pred našim štetjem se je tukaj nahajalo utrjeno gradišče, saj so arheologi našli naselbinske plasti. Kasneje so tukaj živeli Kelti, za njimi pa so prišli Rimljani, ki so imeni na griču utrdbo, ki jim je služila za zatočišče. O tem pričajo staroslovenska grobišča. V 9. stoletju je obstajal tudi obrambni stolp salzburške cerkvene gospode.

Današnja utrdba je nastala v 11. stoletju, v lasti pa so jo imeli nadškofi, ki so grad naprej oddali gospodom Ptujskim. Ti so ustanovili dominikanski in minoritski samostan ter postavili romarsko cerkev na Ptujski gori, ki je še danes znana po Mariji, ki varuje na stotine ljudi s svojim plaščem.

V 13. stoletju je tukaj obstajala tudi kovnica denarja, ki sta jo ustanovila salzburški nadškof Eberhard II. in štajerski vojvoda Leopold VI.. Kovnica denarja je obstajala vse do leta 1230, ko je prenehala delovati.

Zadnji srednjeveški zapis gradu se pojavi leta 1487 iz popotnega dnevnika Paola Santonina, spremljevalca oglejskega vizitatorja. Ptujski grad je takrat opisal kot trden in nepremagljiv.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Gajšek, Darja Tivold, Dragica Žnidarec, Ivan Jobstl, Karmen Gavez, Marko Božnik, Mateja Kastrat, Mira Bratun, Moja Habe, Nives Bergant, Suzana Udovč.

V srednjem veku je imel grad pomembno vlogo, saj je bil središče fevdalne posesti salzburške cerkve v Podravju. Prav tako je imel dobro strateško lego. Fevdni lastniki so bili v tistem času gospodje Ptujski. Prvi izmed njih naj bi nosil ime Friderik I – Friderich de Bethowe, ki je vladal leta 1137. V 13. stoletju je bil grad tudi utrjen z obzidjem in dobil značilno tridelno zasnovo. Leta je 1438 rodbina Ptujskih izumrla in nasledili so jih gospodje Stubenbergi. V letih od 1480 do 1490 je bil grad v rokah ogrskega kralja Matije Korvina. Za njim je ozemlje gradu zasedeno. Zasedel ga je nemški cesar Maksimilijan, ki ga je imel v lasti vse do leta 1511, ko je bil grad zastavljen Lenartu Hodiškemu. Ni ga imel dolgo, saj ga je že leta 1555 predal v last cesarju Ferdinandu I., ki ga je imel v lasti do leta 1622, dokler ga ni kupila družina Eggenberg. 1634 je bil grad prodan družini Thaunhausen. Naprej so ga ti podelili zagrebškim jezuitom, ki so ga zaradi slabega finančnega stanja prodali generalu Walterju Ceslieju. Walter je grad nato prezidal, saj je nekoliko propadal od turških vpadov, ter ga spremenil v podeželsko rezidenco. Po njegovi smrti je padel v roke sorodnikov Dietrichstein, potem pa ga je 1873 kupila grofica Terezija Herberstein, ki je Ptujski grad rešila pred propadom ter ga obnovila. V njeni lasti je ostal vse do leta 1945, ko je bil nacionaliziran. Leta 1946 se je že uveljavljal kot muzej. Danes z njim upravlja Pokrajinski muzej Ptuj. Ptujski grad je bil prav tako leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena.

Ptujski grad je bil včasih bogato opremljen, dokler ga niso med vojnama izropali. Poleg ropov pa so bile posledice, da je izginilo veliko umetnin, tudi nove gospodarske zahteve. Gospoda je bila primorana v prodajo umetnin, ki so jih večinoma prodali v Avstrijo. Danes si na gradu še vedno lahko ogledate zbirko starih glasbil, ki so jih imeli že ptujski mestni godbeniki, arheološke najdbe, zbirko orožja, grajske sobe, v katerih so živeli graščaki in njihovo veličastno pohištvo ter tradicionalne ptujske maske in like s Ptujskega in Dravskega polja, Haloz in Slovenskih goric. V pritličju si lahko ogledate tudi nagrobnik Friderika I., ki je vzidan v grajsko pritličje.

Ptujski grad vabi na ogled od 15. oktobra do 30. aprila vsak dan od 9.00–17.00, od 1. maja do 14. oktobra pa vsak dan od 9.00–18.00. Ob sobotah in nedeljah v juliju in avgustu obratuje od 9.00–20.00. 24. decembra in 31. decembra pa obratuje le do 12. ure. Notranjosti gradu si ne boste mogli ogledati na novo leto, veliko noč, ob dnevu spomina na mrtve ter za božič.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Vstopnina:

– odrasli: 6 €

– upokojenci: 5 €

– mladina (osnovna in srednja šola, študenti): 3 €

– družine: 12 €

Prost vstop v Ptujski grad:

-obiskovalci z izkaznico SMD, SAD, SED, SKD, SUZD, člani ICOM-a

-predšolski otroci

-gostje muzeja, kamor štejejo: humanitarne organizacije, osebe s posebnimi potrebami, novinarji z izkaznico PRESS in raziskovalci

Nekaj dni v letu pa Ptujski grad ponuja prost vstop za vse obiskovalce:

– 8. februarja, ko praznujemo Prešernov dan

– 15. maja, ko praznujemo svetovni dan družin

– 18. maja, na svetovni dan muzejev

– 3 soboto v juniju, ko se odvija Poletna muzejska noč

– 3. decembra, ko praznujemo Ta veseli dan kulture

Ptuj je mesto, kjer so panonske rimske legije potrdile Vezpazijana za cesarja. Ptujski grad še danes velja za osrednji kompleks mesta. Leži na griču, ki dosega 264 m nadmorske višine, bolj natančno pa leži na obronku Slovenskih goric nad levim bregom Drave. Z gradu se odpira razgled na Ptuj z okolico in Ptujsko jezero. Na Ptuj se vam ni treba odpraviti zgolj na ogled gradu, vendar si lahko pogledate še druge številne znamenitost, ki se nahajajo v nekdanjem srednjeveškem mestu. Poleg Ptujskega gradu si lahko ogledate še Dominikanski samostan Ptuj, Ptujsko jezero, grad Turnišče, Cerkev sv. Jurija, Mestni stolp … Na dotične datume pa se lahko udeležite tudi tradicionalnih letnih sejmov:

  • Jurjev sejem, ki poteka 23. aprila
  • Ožbaltov sejem, ki se odvija 6. avgusta
  • Katrinin sejem, ki poteka 25. novembra

Vsi sejmi se nahajajo v starem mestnem jedru. Ptuj in z njim Ptujski grad predstavlja odličen enodnevni izlet, ki si ga lahko privoščite v pomladnem, poletnem ali pa jesenskem času. Veličastna Drava vas prevzame, če se po Ptuju sprehajate v večernih urah, ko je reka obsijana s soncem. Staro mestno jedro predstavlja svojevrsten utrip, splača pa se poskusiti tudi kakšno njihovo tradicionalno jed kot je prleška gibanica in bučna juha.

Objavi komentar

Follow us on