fbpx
Image Alt

Blog

kokrsko-sedlo

Kokrsko sedlo pohodnikom ponuja prenočitev v Cojzovi koči

Kokrsko sedlo je gorska postojanka na 1793 metrih nadmorske višine, ki jo najdemo v Kamniško-Savinjskih alpah. Na Kokrskem sedlu se nahaja Cojzova koča. Na jugo sedla vidimo Kalško goro, na severu Grintovec, ki je najvišji vrh Kamniško-Savinjskih alp, na severu pa opazimo Jezersko Kočno.

Cojzova koča

Prva koča je bila na Kokrskem sedlu postavljena leta 1897, ko so jo zgradili Kranjsko nemško in avstrijsko planinsko društvo. Takrat je koča imela le 2 sobi in 2 spalnici. Leta 1966 so kočo zelo razširili in obnovili.

Danes je v koči 81 sedežev, vse skupaj 105 postelj v 17 različnih sobah. V koči še najdemo stranišče, kopalnico, gostinski prostor, tekočo vodo, Wi-Fi ter knjižnico. Koča je odprta med junijem in septembrom. V njej se je možno tudi jesti in piti, tako da ne potrebujemo s sabo nositi veliko hrane in pijače, razen če v koči nočemo zapravljati. V koči ponujajo planinske jedi na žlico, kot so jota, ričet, golaž, kislo zelje s pečenico,… Pred kočo je veliko klopc za sedeti, tako da se za vsakega od planincev najde prostor, kjer lahko uživa v razgledih in gorskem zraku. Oskrbniki koče so zelo prijazni in nam radi postrežejo. V domu lahko kupimo majice.

Iz Kokrskega sedla je možno pot podaljšati na nekaj lepih Slovenskih vrhov, kot so Kalška gora, Bivak pod Grintovcem, Kalški greben,Štruca, Dolgi hrbet, Kokrska Kočna, Skuta, Jezerska Kočna in lahko se povzpnemo na Grintovec.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Dejan Novak, Jana Glavan, Rok Petrušič, Matej Zajc, Nejc Počervina, Špela Kurnik, Tamara Čop, Vida Ambrož

Na Kokrsko sedlo vodijo planinske poti.

Dom v Kamniški Bistrici – Cojzova koča (3 ure in 15 minut)

Do izhodišča pridemo tako, da se zapeljemo v Kamnik. Od tam cesti sledimo za dolino Kamniške Bistrice. Ko pridemo do doma v Bistrici, moramo po tu parkirati. Nekoč smo se lahko še peljali dalje in tako naš izlet skrajšali za eno uro. Naj povdarim, da se še ljudje vseeno vozijo do tovorne žičnice. Sami se odločite. Jaz bom pot opisala od doma, če pa se boste peljali z avtom, pa gremo peš tako ali tako po cesti in lahko sledite poti z avtom spodaj opisani poti iz doma v Kamniški bistrici. V tem primeru boste pri tovorni žičnici parkirali. Parkirišče je zastojn.

Opis poti

Od doma moramo nadaljevati vse do križišča, kjer gremo samo naravnost. Cesta, ki se nato vleče pa nas po eni uri pripelje do tovorne žičnice, kjer bi lahko parkirali, če nam to pri domu v Kamniški Bistrici, ne bi prepovedal znak. Oziroma če smo zapeljali do sem, se tukaj tudi naša pot začne, ki smo jo z avtom skrajšali za dobro uro. Pot od te tovorne žičnice je najprej zložna in gremo v smeri Kokrskega sedla. Pot nas vodi mimo grmičevja in nas pripelje v gozd, kjer se strmo vzpenja. Po gozdu se kar en lep čas sprehajamo. Ko gozd postaja redkejši se nam odprejo razgledi na nekaj okoliških vrhov. Pot se nato še kar vzpenja in nas pripelje do nezahtevnih jeklenic, kjer ni prepada in nevarnosti. Ta del prehodi vsak brez problema, jeklenice so nam samo v pomoč. Po jeklenicah nas čaka klopca, na kateri lahko kaj prigriznemo ali pojemo kakšen sendvič in spijemno nekaj vode ter si naberemo energijo za našo nadaljno pot. Pot gre nato nazaj v gozd in se začne obračati v desno. V gozdu je pot lepo shojena in ni težavna. Nato pridemo iz gozda in prečimo ne tako zelo izrazit graben in prečimo za plaz nevarna območja. Pot nato zavije v levo in se spet začne vzpenjati. Pot nas vodi skozi gruščje in poteka med Kalško goro in Malim vrhom, ki je na desni. Tu se pred nami tudi že prikazuje Kokrsko sedlo. Kmalu nas pot pripelje na vsa bolj lepša in razgledna pobočja, kjer razgledi segajo na vse strani. Kmalu pa tudi dosežemo Kokrsko sedlo. Ves ta trud do sem bo poplačan, ko bomo videli prekrasne razgled. Kokrsko sedlo je travnato in vsepovsod najdemo prostor zase.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ta pot ni zahtevna in je primerna tudi za otroke.  Mogoče je zaradi kar nekaj vzponov bolj primerna za tiste z veliko kondcicije.  Po tej poti lahko gremo tudi pozimi, ampak se priporoča uporaba cepina in derez. Višinska razlika med vrhom in izhodiščem je 893 metrov.

Na Kokrsko sedlo še vodijo tri druge poti.

Dve poti nas popeljeta na sedlo iz Suhodolnika. Od tukaj nam ena pot, imenovana čez Taško vzame 2 uri in 30 minut in je zahtevna. Pozimi še je po tej poti zraven cepina in derez priporočljiva uporaba čelade. Pot nas tu vodi čez nekaj lestev in drugih delov zavarovanih poti. Višinska razlika, ki jo prehodimo čez to pot je 892 metrov. Pot je za otroke primerna, tako za večje in tudi manjše. Tistih par stopničk in zavarovanega dela poti vas naj ne bo strah, Saj nam je to vse le v pomoč

Druga pot prav tako iz Suhodolnika, se imenuje stara pot. Pot je delno zahtevna  in traja 2 uri in 45 minut. Višinska razlika, ki jo prehodimo je prav tako 892 metrov, kot pot čez Taško. Pri tej poti je prav tako v zimskem času priporočljiva oprema cepin, dereze in čelada. Tudi ta pot je primerna za otroke.

In še zadnja pot, katero lahko prehodimo, da pridemo na Kokrsko sedlo je iz Žagane peči. Pot je delno zahtevna in naj povdarim tudi neoznačena. Pot, ki ima od izhodišča in do Kokrskega sedla 981 višinske razlike, nas v 4 urah pripelje na sedlo. Čez to pot je ne samo pozimi, ampak tudi v drugih letnih časih, priporočljiva uporaba čelade. V zimskem času še zraven čelade potrebujemo cepin in dereze. Ta pot je za manjše neprimerna, saj tu otroci rabijo že nekaj izkušenj v visokogorju. Saj sami veste kakšni so vaši otroci in kolikšno znanje imajo o gorah.

Sami si izberite pot, po kateri boste osvojili Kokrsko sedlo. Pri odločanju, katero pot boste prehodili se ocenite, kako izkušeni ste in koliko kondicije imaste, da ne bo med potjo kaj narobe.

Ob vznožju Kokrskega sedla najdemo dom V kamniški Bistrici, izvir Kamniške bistrice in reko Kamniška bistrica, v kateri se lahko v poletnih dnevih ob povratku tudi osvežimo, kar bo nam zelo prijalo. V bližini doma v Kamniški bistrici je speljana pot do spomenikov padlih planincev pri nas in v tujini.

V nahrbtnik si ne pozabite dati zadostne količine vode in hrane. Ne pozabite na primerno planinsko obutev in pohodne palice, če jih uporabljate. Ker je v poletnem času lahko vroče, si na glavo ne pozabimo povezniti kape ali klobučka in redno se mažimo s sončno kremo. S sabo ne pozabite vzeti tudi fotoaparata, da boste kaj poslikali in tako naredili spomine na ta dan. Kokrsko sedlo je zelo priljubljena postojanka pohodnikov, saj poti niso nekaj zelo težke in že v slabih dveh urah in pol smo lahko zgoraj.

Pot pod noge in gremo na Kokrsko sedlo.

Objavi komentar

Follow us on