fbpx
Image Alt

Blog

idejezaizlet

7 idej za izlet v tem mesecu

Ker prihajajo počitnice in vroči poletni dnevi, se radi podajamo na različne izlete in kraje. Velikokrat smo v dvomih, ker ne vemo kam se odpraviti. Ker Slovenija ni velika država, se lahko podamo na kateri koli konec in si ogledamo različne znamenitosti ali lepote naše dežele. Na izlet se lahko podamo sami ali z družino, saj je narava tista, ki nas navdušuje s svojimi lepotami. V nadaljevanju si preberite 7 nasvetov in idej za izlet po Sloveniji, ki pa so primerni za celotno družino. Zagotavljamo, da boste navdušeni, zato ne pozabite fotoaparata!

  1. Kokrsko sedlo

Kokrsko sedlo leži v Kamniško-Savinjskih Alpah, na višini 1793 metrih nad morjem. Na eni strani je dolina Kokre na drugi pa Kamniška Bistrica. Na Kokrskem sedlu je tudi Cojzova koča, da si lahko napolnimo trebuščke. Koča ima ime po Žigi Zoisu in njegovem bratu. Na sedlu so zelo krasni pogledi na Kokrsko, Skuto, Jezersko Kočno, seveda najlepši pa je pogled na Grintavec. Do Kokrskega sedla vodijo štiri poti, ampak najlepša in najlažja za vso družino je iz Konca, ki se nahaja malce naprej od Kamniške Bistrice. Ko pridete v Kamniško Bistrico se peljite samo naprej po cesti, ki postane makedamska do parkirišča, ki je spodnja postaja žičnice. Do vrha boste potrebovali okrog 2 uri in 30 minut. Nekaj časa hodite po gozdu, nakar pridete na kamnita pobočja, kjer se vam bodo odpirali lepi pogledi. Več podrobnih informacij najdete na https://www.lepote-slovenije.si/kokrsko-sedlo/.

  1. Martuljški slapovi

Pod goro Špik v Julijskih Alpah, se nahajata dva čudovita slapova in sicer Spodnji in Zgornji Martuljški Slap. Ko se peljete proti Kranjski Gori v vasi Gozd Martuljek poiščemo parkirišče in se podamo na našo pot. Pot je dolga nekje 2 uri in je zelo prijetna saj večinoma poteka po gozdu. Poiščimo smerokaze za slapova in se držimo markacij. Najprej se se ob reki sprehodimo po prijetni soteski. Že tukaj bomo zelo navdušeni nad samo sotesko. Hitro pridemo do prvega slapa, ki je čudovit in vreden občudovanja. Nato se držimo tabel in se kar lep čas sprehajamo po gozdu, da pridemo še do Zgornjega Martuljškega slapa. Lahko ga občudujemo od spodaj, med drugim se lahko povzpnemo pod slap. Vsekakor pa vas bodo Martuljški slapovi dodobra osvežili! Podrobnejši opis poti in slike si preberite na https://www.lepote-slovenije.si/martuljski-slapovi/.

  1. Viševnik

Viševnik je najlažje dostopna gora nad Pokljuko, saj v slabih 2 urah dosežemo vrh, ki je visok 2050 metrov. Na vrhu Viševnika imamo čudovit pogled na Triglav, opazimo ga neposredno pred seboj. Čudovita narava in fantastični razgledi so res ena boljših stvari, ki jih doživite na Viševniku. Ker je enostavno dostopen, ga lahko obišče cela družina. Pred vzponom, je na Rudnem polju blizu vojašnice na Pokljuki, veliko parkirišče, kjer pustimo avtomobil. Pot je lepo označena in ni težavna, v nahrbtnik pa je pametno spakirati zadostno količino vode in hrane ter že se lahko podamo na prijetno pot. Če se boste odpravili na Viševnik, si preberite podrobnejše informacije na https://www.lepote-slovenije.si/visevnik/.

Viševnik

Foto: Petra Avbelj

  1. Slap Savica

Če se boste v poletnih mesecih potepali blizu Bohinja, si morate obvezno pogledat slap Savica. Nahaja se po Komarčo in je najbolj obiskani slap v teh krajih. Do slapu se morate sprehoditi dobrih 20 minut in prej plačate majhno vstopnino. Plačljivo je tudi parkirišče. Slap Savica je visok 78 metrov in je razdeljen na dva pramena, spodaj pa je čudovit tolmun. V neposredno bližino slapa obiskovalci ne morejo dostopati, je pa okoli njega ograja, ki je hkrati tudi lepa razgledna točka. Pri slapu ni vroče, saj voda prijetno prhlja. Več podrobnosti o slapu Savica pa najdete na https://www.lepote-slovenije.si/slap-savica/.

  1. Slap Peričnik

Slap Peričnik je malce poseben slap, saj si ga lahko obiskovalci ogledajo tako s sprednje, kot z zadnje strani, pod njih se lahko celo sprehodijo! Najdete ga tako, da ko se peljete iz Jesenic proti Kranjski Gori, zavijte v dolino Vrat. Tam vas čakata čudovita dva slapova Peričnik, spodnji in zgornji. Prvi spodnji slap je visok 52 metrov, zgornji pa 16 metrov. Ko se boste sprehodili po označeni poti po gozdu do prvega slapa, boste navdušeni nad njim. Opazili boste tudi pot, ki vodi do slapu. Če ste dobro obuti, se kar odpravite za slap, saj tega ne morete doživeti  nikjer. Zavedajte se, da boste malo mokri, saj vas slap kar osveži, ko se sprehajate okoli njega. Otroci bodo tukaj prav navdušeni. Fotografije in podrobnejši opis poti se nahaja na https://www.lepote-slovenije.si/slap-pericnik/.

slap Peričnik

  1. Vršič

Nad Kranjsko Goro se vije serpetinasta cesta na naš najvišji prelaz Vršič. Vršič je visok 1611 metrov in nanj vodi 13 kilometrov dolga vijugasta cesta. Najlažje ga je osvojiti z avtom, lahko pa si naredite pohodniški plan in se nanj odpravite kar peš po označeni poti. Vršič loči Primorsko in Gorenjsko, na eni strani je čudovita Trenta na drugi strani pa Kranjska gora. Če pa radi kolesarite, pustite avto v Kranjski gori in se na Vršič odpravite s kolesom. V dveh urah se s kolesom lepo počasi prikolesari na Vršič. Na poti imate kar nekaj čudovitih koč, dve pa vas tudi čakata na vrhu. Na Vršiču ste vedno deležni krasnih razgledov na visokogorje, vsekakor pa se lahko tudi malo sprehodite in raziščite okolico. Ne pozabite si ogledat znamenito Ajdovsko deklico, ki jo najdete v skalah. Več o poti na Vršič izveste na https://www.lepote-slovenije.si/vrsic/.

  1. Velenjsko jezero

Ker pa se v poletnih mesecih tudi radi ohladimo v kakšnem jezeru, je najbolj primerno Velenjsko jezero. Nahaja se v Velenju in spada med najbolj čista jezera v Sloveniji. Ob jezeru se nahaja prav prijetna plaža, ki nudi vse kar je potrebno za brezskrbno poletno Gostom so na voljo sanitarije, plaža, travnik za igro, blizu pa je tudi čolnarna, kjer so na voljo različna plovila. Lastniki psov, lahko svoje hišne ljubljenčke mirne volje vzamejo kar s sabo, saj imajo posebno prirejeno plažo za kužke. Vendar pozor, za psi je potrebno tudi počistit. Uživajte v kopanju na Velenjski plaži in si preberite še ostale informacije na https://www.lepote-slovenije.si/velenjsko-jezero/.

Za vse ljubitelje narave se najde prava destinacija za izlet, bodisi v gorah ali ob jezeru. Za več idej pa si oglejte našo spletno stran.

Objavi komentar

Follow us on