fbpx
Image Alt

Blog

Kolpa

Kolpa je mejna reka med Slovenijo in Hrvaško

V Sloveniji najdemo veliko lepih in čistih rek, kjer se lahko okopamo. Ene so toplejše, ene so pa mrzle. Veliko rek v Sloveniji je tudi onesnaženih ali pa ima veliko nevarnih vrtincev in se zato v njih ni priporočljivo kopati. V tistih mrzlih rekah, je malokdo pogumen, da zaplava, ampak vseeno se najdejo tisti najbolj pogumni.  Med tiste toplejše reke, kamor pa se vsakdo rad vrže, pa spada tudi reka Kolpa, kamor se zadnja leta ljudje vedno rajši gredo kopat oziroma ohladit. Med poletjem ima reka tudi do 28°C. več o reki Kolpi pa v nadaljevanju.

Kolpa je reka oziroma kar mejna reka med Slovenijo in Hrvaško. Dolga je 292 kilometra. Reka ima svoj izvir na Hrvaškem, bolj natančno v Gorskem kotarju, blizu vasi Razloge. Izvir Kolpe, se imenije tudi Kupeško jezero. Na koncu, pri Sisku, se Kolpa izlije v reko Savo. Reka ima na svoji poti veliko pritokov rek, ki pa so reka Čabranka, Lahinja, Odra, Kupčina, Kupica, Dobra, Korana, Glina, Trepča in pa reka Velika Utinja. Dolina Kolpe pa je podobna ponekod tudi kanjonu, drugače pa teče po ozki dolini. V dnu doline reke so vasi, ki so nastale že v 12. Stoletju, nekatere pa v 13. Stoletju, torej zelo daleč v zgodovini.

Del reke Kolpe spada tudi med območje Krajinskega parka Kolpa.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Alenka Berk, Darko Jakovac, Duši Matko, Uroš Novina.

Živalstvo ob in v reki Kolpi

Ob reki ima dom veliko redkih in ogroženih ptic, tako lahko samo pri eni vasi najdemo tudi 20 parov sivih čapelj. Seveda pa so še druge živalske vrste, ki živijo ali v reki ali ob reki. V reki najdemo tudi vidre in kar 39 vrst različnih rib.

Reka Kolpa nekoč

Nekoč so Kolpo imenovali Colapis, današnjo ime pa bi naj prišlo iz romanskega imena Colpe. Nekoč so na zgornjem toku reke delovali mlini, in to kar 86 mlinov. Mlini so mleli moko ali poganjali žago ali pa so na Kolpi ljudje  imeli kovačnico. Na spodnjem toku reke pa je bil nekoč, v 18. In 19. Stoletju pomemben ladijski promet. Z ladjami so vozili žito, les in gradbeni material.

Nekoč bi naj celo ob reki Kolpi živel vsem znani Peter Klepec. Ampak to je samo legenda, torej ne vemo če je to res ali ne.

Krajinski park Kolpa

Že zgoraj sem omenila ta Krajinski park, ki je bil razglašen leta 1998. Park poteka med Starim trgom in Dragoši. Glavna znamenitost parka je seveda reka Kolpa, ki je glavna tema tega članka. Zgoraj je dolina reke zelo ozka, razširi pa se pri Fučkovcih. Park ima veliko vrtač, košenic in pa sadovnjakov. Krajinski park ima 3 varstvena območja. Prvo območje so ravnice ob reki Kolpi, sama reka Kolpa in obrežna območja. Drugo območje so kmetijska in gozdna pobočja. Tretjo in tudi zadnjo območje Krajinskega parka pa obsega naselja in sadovnjake, ter tudi večje zaselke in nekatera vinogradniška območja.

V parku se nahajajo tudi naravni spomeniki, ki jih ni malo. Vseh ne bom naštevala, ker jih je res kar veliko.

Prenočišča ob reki Kolpi

Ker je Kolpa zelo priljubljena, še posebej poleti, je ob njej tudi veliko možnosti prenočišč. Tako lahko ob Kolpi ostanete več kot en dan, lahko pa ste tukaj namesto, da greste na dopust na morje.

Najprej je tukaj kamp Podzemelj. Je eden večjih kampov ob Kolpi in vam nudi bogato turistično ponudbo. Zraven šotorov so v kampu dobrodošli tudi vsi tisti z avtodomi in prikolicami. Za vse vajene udobja in razkošja, pa so tukaj tudi mobilne hišice. Kamp ima restavracijo, otroško igrišče, adrenalinski park, igrišče za odbojko na mivki, košarko, mini golf, badminton, mali nogomet, namizni tenis in nudijo tudi izposojo kajakov, čolnov, raftov in kanujov, ter tudi supov.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Naslednjo možno prenočišče je Big Berry Luxury Landscape Resort, ki velja za prvi slovenski luksuzni resort ob reki. Resort vam nudi 7 mobilnih hišk, kjer lahko prebivate oziroma prenočite. Vsaka hiška pa ima masažno kad. Vse hiške skupaj pa imajo mesto za žar, mesto za odbojko na mivki, telovadnico in pa igrišče za otroke. Resort vam nudi možnost najema koles in kanujev.

Posestvo Lovšin pa vam ponuja kampirni prostor ali pa lahko prespite na seniku, kar je po mojem mnenju lepo in čudovito doživetje. Za vse tiste, ki ljubite udobje, pa imajo tudi dva velika glamping šotora. Voda ob kampu je zelo plitva, zato se tisti , ki ne znate plavati ne rabite bati. Ponujajo tudi navadna ali električna kolesa, imajo pa tudi plezalno sten. Na izposojo so tudi kanuji, kajaki in supi.

Naslednji je kamp Krasinec, ki je majhen kamp. Kamp ima stranišča, umivalnice, pomivalnico in pa prostor za previjanje dojenčkov. V okviru kampa je tudi ena hiška za štiri osebe. Drugače pa ima kamp igrišče za odbojko.

Kot zadnjo prenočišče, tik ob reki Kolpi pa lahko izberete Kolpa resort glamping. Tukaj se nahajajo glamurozni šotori, lesene glamping hiške in naravni biološki bazen. Nekoč je na tem posestvu resorta stal grad Krasinec. Ta resort je še posebej za tiste, ki ste veliki ljubitelji narave, zato kar pojdite v njega, če ste to.

Zdaj v kakšnih velikih mestih v okolici se še zagotovo najde kaj, kjer lahko prenočite. Jaz sem vam naštela tista prenočišča, ki so tik ob reki Kolpi. So res večinoma kampi, ampak nekateri kampi vam nudijo tudi kaj bolj luksuznega, če niste tip človeka za kampiranje. Vsa prenočišča, ki sem jih naštela so ob reki Kolpi, tako da se lahko vedno kopate in, zato je to lahko vaš dopust, namesto da greste na morje.

Obiščite območja ob reki Kolpi. Poleti se lahko v njej tudi skopate in se tako osvežite. Kolpa je čista in pa topla reka, zato tudi ne bo problem se za kopat, tudi za tiste, ki ste najbolj zmrzljivi in se malo kje skopate. Uživajte ob Kolpi in ne pozabite na fotoaparat, saj boste zagotovo naredili kar nekaj čudovitih fotografij za vaš spomin. Ostanite ob Kolpi več dni in tako doživite več.

Objavi komentar

Follow us on