fbpx
Image Alt

Blog

tivoli

Park Tivoli je zeleno srce Ljubljane

Slovenci smo lahko zelo ponosni, da imamo tako lepo prestolnico. Ljubljana je namreč ena izmed najlepših prestolnic v Evropi, saj v njej najdemo mnoge kulturno zgodovinske spomenike, zanimivosti in tudi naravne lepote. Je pa tudi med najbolj varnimi, zato jo radi obiskujejo tudi tujci. Ne bi ga smelo biti Slovenca, ki ne bi vsaj enkrat obiskal Ljubljano in si pogledal vse te njene lepote. Da bi si pogledali vse, bi potrebovali kar več kot samo en dan. Sprehoditi se po mestnem jedru stare Ljubljane je pravi užitek, pogledati vse te hiše s prelepimi pročelji, med katerimi je vsekakor med najlepšimi Mestna hiša, palače, dvorce, mnoge prečudovite cerkve, se popeljati po pravljični, zeleni  Ljubljanici in občudovat umetniško dodelane številne ljubljanske mostove…Tromostovje, Čevljarski most, Zmajev most… vreči kovanec v kakšen vodnjak ali pa se povzpeti na Ljubljanski grad…Med zanimivosti in lepote Ljubljane pa štejemo tudi naravne znamenitosti, med katere štejemo Park Tivoli, Park Kodeljevo, Grajski park… Ljubljančanom ljubi Rožnik, Šišenski hrib…

Park Tivoli je največji in tudi najlepši park v Ljubljani. Park Tivoli se nahaja v samem mestnem jedru, pod Rožnikom in nasproti Grajskega parka, na katerem stoji Ljubljanski grad. Park Tivoli skupaj z Rožnikom in Šišenskim hribom tvori Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, ki obsega nekaj več kot 500 hektarjev zelene površine. Če boste v Ljubljani, si pojdite pogledat tudi park Tivoli, saj boste imeli tam veliko za pogledati.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Nina Bevc, Aleksander Praper, Anica Anič, Anica Stefanovič, Janez Urbanc, Mateja Mikec.

Park Tivoli je bil odprt v začetku devetnajstega stoletja, načrt zanj pa je naredil francoski inženir Blanchard. Dobrih sto let kasneje je park delno preuredil naš največji arhitekt Jože Plečnik, ki je skušal Ljubljano oblikovati po vzoru antičnih Aten. Zelo poseben je njegov slog z značilnimi klasičnimi oblikovnimi prvinami kot so stebri, stebriči, preklade…v njegovem posebnem stilu. Danes Plečnikovo Ljubljano uvrščajo med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja.

Poleg zgodovinskih in arhitekturnih lepot park Tivoli ponuja tudi številne sprehajalne poti in športno sprostitvene objekte, zato se v parku Tivoli lahko sprostimo, naužijemo lepot, se nadihamo »čistega« zraka, potelovadimo…

Mene so v parku Tivoli najbolj impresionirali prečudoviti drevoredi. V samem parku se nahajajo trije drevoredi, zasajeni s kostanji, najlepši med njimi pa je Jakopičev drevored, ki ga je tudi načrtoval naš najuspešnejši in najbolj poznan arhitekt Jože Plečnik. Kako sproščujoče se je sprehajati pod krošnjami teh mogočnih dreves, občudovati vedno lepo urejene cvetlične gredice, prelepe kipe, ki stojijo ob promenadi in fontane, na robovih katerih se večkrat mudijo ptički in veselo čivkajo. V Jakopičevem drevoredu, ki se nahaja v osrednjem delu parka Tivoli, je po Plečnikovih navodilih urejen tudi razstavni prostor fotografij velikega formata, ki so na ogled skozi celo leto.

Poleg drevoredov park Tivoli bogatita tudi dva dvorca in sicer Cekinov grad in grad Tivoli. Cekinov grad je pozno baročni grad, ki stoji na mestu, kjer je v 17. stoletju stal dvor. Lastili so si ga različni lastniki, bogati meščani iz družin Stear, Ravnikar, Marn…Danes se v gradu nahaja Muzej novejše zgodovine Slovenije, v katerem je predstavljena dediščina novejše zgodovine Slovenije, od začetka 20. stoletja dalje. Na ogled so predmeti, arhivsko knjižnično gradivo, likovna dela, fotografije…ki prikazujejo utrinke iz časa I. in II. svetovne vojne na naših tleh, socializma in nastanka nove slovenske države. Muzej je odprt vsak dan, razen ponedeljka in praznikov, med 10.00 in 18.00 uro. Vstopnina znaša za odrasle 3,50 EUR, za ostale pa 2,50 EUR, predšolski otroci imajo prost vstop. Omenim naj še, da je vsako 1. nedeljo v mesecu vstop v Muzej prost. Če si boste v Ljubljani ogledali še druge gradove, boste za karto odšteli 11,00 EUR odrasli, 5,50 EUR otroci in si s karto, ki velja 3 dni, ogledali Ljubljanski grad, grad Fužine in Cekinov ter Tivolski grad.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tivolski grad je še en grad, ki se nahaja na območju parka Tivoli. Stoji ob vznožju Rožnika in danes je v njem mednarodni grafični likovni center. Prvotna stavba na mestu, kjer danes stoji grad Tivoli, se omenja že v 13. stoletju. V začetku 17. stoletja je stavbo dal preurediti škof Tomaž Hren in je bila namenjena preživljanju prostega časa jezuitov. Kasneje se je na gradu menjalo več lastnikov , med katerimi so bili tudi Franc Jožef I. , habsburški maršal Radetzki…Za gradom Tivoli stoji še Švicerija, prečudovita stavba, grajena v značilnem alpskem slogu. Od samega začetka, zgrajena je bila leta 1835, je bila Švicerija gostišče, hotel, kjer so je odvijalo kulturno in družabno življenje. Tudi danes ima še vedno enako vlogo in omogoča kulturne in družabne dogodke v samem središču mesta, a hkrati v naravnem, mirnem okolju parka Tivoli.

Poleg naštetih zgodovinskih stavb pa park Tivoli ponuja še druge vsebine.  V njem se nahaja ribnik, kjer lahko ribari cela družina. V njem boste lahko ujeli krapa, linja, klena in še nekaj vrst rib. Poleg ribnika se nahaja Čolnarna, kjer se boste lahko posladkali, otroci pa bodo uživali v zunanjem igrišču ali notranjem prostoru za igro.

Ne daleč stran od ribnika se nahaja rastlinjak, ki je pod upravo Botaničnega vrta Ljubljana. V njem si boste lahko ogledali stalno razstavo tropskih rastlin, med katerimi bo zagotovo zanimivo videti, kako izgleda poprovec, iz katerega dobimo poper; kakavovec, iz katerega pridelujejo kakav, najpomembnejšo sestavino čokolade;  vanilija , ananas… V rastlinjaku je na ogled tudi zbirka kaktusov vseh vrst, prelepe orhideje…zunaj pa boste lahko občudovali, poleg ostalega, tudi gredice, zasajene z vrtnicami vseh vrst in barv… Rastlinjak je odprt od torka do nedelje, med 9.00 – 12.00 uro in med 15.00-18.00 uro. Vstop v rastlinjak je prost.   

Park Tivoli je poleg sproščanja telesa in duha, namenjen tudi rekreaciji. Poleg neskončnih sprehodov po čudovitem parku, boste lahko v parku Tivoli  kotalkali, igrali mini golf, na urejenih igriščih igrali tenis, košarko… V športni dvorani Tivoli se nahaja pokrito kopališče, s tremi bazeni, moderno urejen fitnes, savne, balinišče, igrišče za mali nogomet…v športni dvorani Tivoli lahko v zimskem času tudi drsate na prostem, na nekaj več kot 4.000 m2 površine. Skratka, najde se oblika rekreacije za vsakogar.

Park Tivoli je zaradi vsega, kar ponuja, nedvomno top destinacija Ljubljančanov in pa tudi drugih obiskovalcev Ljubljane, saj s svojimi bogatimi vsebinami omogoča aktivno preživljanje prostega časa, hkrati pa tudi uživanje in sproščanje ob raziskovanju in ogledovanju kulturnih in  zgodovinskih spomenikov in lepot. 

 

Objavi komentar

Follow us on