fbpx

Korita Mlinarice, korita v prečudoviti dolini Soče

Korita Mlinarice se nahajajo v dolini reke Soče in so široka 1 meter, ter visoka 100 metrov. Reka Mlinarica se pa izlije v reko Sočo, skorajda neopazno.

Odmaknjena visokogorska krnica Mlinarica leži med Prisojnikom in Razorjem. S svojimi snežišči napaja potok Mlinarico.

Potok Mlinarica ima velik padec, saj je na primer na 700 metrih dolžine 300 metrov padca. Potok je izdolbel Korita Mlinarice. V spodnjem delu korit najdemo 8 metrov visok slap, nad njim pa sta dva polkrožna erozijska lonca ali imenovana tudi draslji. V notranjem delu, ki ga ne moremo raziskati brez opreme, je še več slapov, skočnikov in tolmunov.

Korita Mlinarice so leta 1990 razglasili za naravno znamenitost. Športne aktivnosti v koritih niso dovoljene.

Korita Mlinarice

Kako bi naj Korita Mlinarice nastala?

V starih časih bi Trentarski župnik naj imel svete bukve. Ko jih je nekega dne zaupal v varstvu svojemu cerkovniku in se je ta napil, mu je bukve izmaknil oziroma ukradel nek hudobec. Hudobec se je zapodil v beg in pri siloviti hitrosti je udaril v skalo ter obnemogel. Iz te počene skale pa je nato pritekla voda iz potoka Mlinarice.

Korita Mlinarice dostop:

Do Korit Mlinarice lahko pridemo po Soški poti. Do njih je pa samo 5 minut hoje iz Zgornje Trente. Do tega izhodišča pa pridemo tako, da parkiramo le nekaj 100 metrov za oznako 49. Srpetina Vršiške ceste. Parkirišče ni v senci.

Od parkirišča gremo po potki, najprej čez viseči most in tam gremo po desni potki, čez nekaj minut pa pridemo do Korit Mlinarice, oziroma samo do vstopa do Korit, saj do korit ne moremo, ker je pot zaprta, zaradi padajočega kamenja.

Korita Mlinarice

Potok Mlinarica:

Je dolg 1300 metrov in izvira na nadmorski višini 1850 metrov. V reko Sočo se izteka na nadmorski višini 771 metrov.

Trenta

V Trenti se nahajajo Korita Mlinarice. Vas se nahaja v občini Bovec, na nadmorski višini 624 metrov. Dolina Trente pa je ledeniškega nastanka in se začne med Svinjakom in Javorškom, ter začne pod dolino Bavškega Grintavca.

Tukaj si lahko ogledamo Zapotoške slapove, ki se nahajajo v Zadnji Trenti.

Nato je tukaj tudi prelep Izvir reke Soče. Do sem pridemo tako, da pri 49. Srpetini Vršiške ceste zavijemo za oznakami za izvir. Parkiramo pri Koči pri Izviru Soče, ter gremo 20 minut peš do izvira. Na nogah imejte pohodne čevlje, saj so skale zelo spolzke. Do izvira naj gremo samo tisti, ki so navajeni jeklenic po gorah.

Ob cesti na Vršič je tudi spomenik Juliusu Kugyju, ki je bil postalvjen leta 1953. Kip je naredil Jakob Savinšek.

Korita Mlinarice

Obiščite tudi botanični vrt, Alpinetum Julijana, ki je bil ustanovljen leta 1926. Najlepši je vrt spomladi. V njem je nekje 600 različnih alpskih rastlin. Nahaja se na 800 metrih nadmorske višine. Pred vhodom v vrt je tudi trgovina s spominki, za vse tiste, ki si želite kupiti kakšen spominek iz teh prečudovitih krajev.

V bližini botaničnega vrta, pa si še lahko ogledamo spominsko ploščo pomembnim gorskim vodnikom, leseno in Tožbarjevo znamenje in pa slap za botaničnim vrtom.  Spominsko ploščo so odkrili leta 1957.

V Zaselku pri Cerkvi si oglejmo cerkev in spoznajmo fužinarstvo in železarstvo v teh krajih. Cerkev je bila postavljena leta 1690. Notranjost cerkve so poslikali leta 1945. Rudarski rovi so še danes vidni nad Gornjo Trento in v Zapodnu. Prva fužina pri cerkvi je bila postalvjena leta 1576. Fužine so dokončno zaprli leta 1778. Prvič je zaprte fužine obiskal Baltazar Hacquet in jih tudi natančno popisal. Obiskal jih je le eno leto po zaprtju.

Potem je zanimivo tudi vojaško pokopališče. Pokopališče je iz prve svetovne vojne in je na njem pokopanih nekje 200 avstro- ogrskih vojakov in ruskih vojnih ujetnikov, ki so umrli med gradnjo Vršiške ceste.

Oglejmo si tudi dolino Zadnjice, kjer sta tudi dva slapova. Dolino obkroža nekaj visokih alspkih gora, kot so Triglav, Pihavec, Bovški Gamsovec in še in še. Dolina je tudi priljubljeno izhodišče za Slovenske vrhove.

V Trenti je tudi informacijsko središče Triglavskega narodnega parka, v njem pa je tudi muzej vreden ogleda. V muzeju lahko vidimo črno kuhinjo, različno orodje in pripomočke, ki so jih uporabljali za vsakdanjo življenje. V muzeju je tudi zgodovina alpinizma in slike ter tudi literatura povezana z alpinizmom nekoč. V muzeju pa si lahko preberete tudi pravljico o Zlatorogu in nekaj drugih pripovedk.

Sprehodite se tudi po Soški poti. Celotna Soška pot poteka od izvira Soče in do Bovca. Pot je označena s stebrički in 16 informativnimi tablami. Do Bovca je pot dolga 20 kilometrov.

Če se od vasi Trenta peljete dalje, pa si v drugih vaseh lahko ogledate še korita Soče, se zapeljete z gondolo na Kanin in še veliko več.

Trenta ima tudi nekaj apartmajev in pa dva kampa. Vsako leto ko obiščem te kraje jaz spim v Kampu Trenta. To je prvi kamp, če se pripeljete iz Vršiške ceste. Kamp je lepo urejen in se nahaja zraven reke Soče.

Korita Mlinarice

Šport in rekreacija v Posočju

Posočje nam ponuja veliko različnih športnih aktivnosti, zato mislim da bi se v teh krajih za vsakega našlo nekaj za početi. Lahko izberemo med pohodništvom, kolesarjenjem, športnim plezanjem, jamarstvom, ribolovom, jadralnim padalstvom, kopanje ter pozimi sankanje, smučanje ali tek na smučeh. Za ribolov morate imeti dovolilnico, ribarite pa lahko v reki Soči, Nadiži, Tolminki, Idrijci, Koritnici in še nekaj rek je na voljo.

Obiščite Korita Mlinarice saj so prečudovita. Lahko se do njih sprehodite po Soški poti ali pa greste do njih samo 5 minut. Odločitev je vaša. Ker pa pot do njih ni dolga, še obiščite kakšno drugo znamenitost v Trenti in bližnji okolici. Korita Mlinarice že čakajo na vaš obisk. Pa srečno.

Foto: Erik Smrekar, Jasmina Milutinovič, Klavdija Kostanjevec, Petra Novak.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja