fbpx
Image Alt

Blog

tromostovje

Tromostovje je kompleks treh mostov v Ljubljani, ki prečkajo reko Ljubljanico

Ljudje smo različni, nekateri se raje sprehajamo po naravi, nekateri raje raziskujejo večja mesta. Se pa najdejo tudi takšni, ki imajo oboje radi. Kateri so doma v večjih mestih, se raje podajo v naravo, saj se naveličajo mesta in asfalta. Ampak včasih pa je fajn it v kakšno mesto in ga si ogledat ter spoznat kaj nam vse ponuja. Naša Slovenija ima kar nekaj večjih mest, ki so zelo lepa nam ponujajo marsikaj. Tudi danes se bomo potepali po mestu in spoznavali znamenitosti. In kam se bi napotili? Kaj če bi obiskali našo prelepo Ljubljano in spoznali eno Ljubljansko znamenitost. Spoznali bomo Tromostovje v Ljubljani, ki je ena od znamenitosti naše prestolnice. Marsikdo je bil že v Ljubljani in se sprehajal po mestu, ampak mogoče vsi si ne predstavljate kje je Tromostovje, saj je kar nekaj mostov čez Ljubljanico. Zato pa bomo danes bolj podrobno opisali to prekrasno znamenitost Ljubljane.

Že ime Tromostovje nam pove, da je to kompleks treh mostov, ki so speljani čez reko Ljubljanico v samem mestu. Nahajajo se blizu Prešernovega trga pod Grajskim gričem. Danes lahko prečkamo te mostove samo peš ali pa s kolesom, za avte je danes tukaj prepovedan prevoz. Tromostovje ima zelo dolgo zgodovino, kar se iz stoletja v stoletje zelo spreminja ampak ohranja svojo lepoto v Ljubljani.

Zgodovina Tromostovja; v prvih listinah iz leta 1280 je omenjen na istem mestu lesen most. Takrat je bil to prvi in edini most, ki je bil prehod čez Ljubljanico. Že takrat je most povezoval levi breg in Mestni trg. Takrat je tukaj potekala ozka ulica. Ampak leta 1657 je most uničil požar. Zgradili so hitro novi most in spet je bil leseni. Sedaj so ga tudi malo nagradili, saj so ob straneh tudi naredili prodajne barake.. ampak ta leseni most je postal vedno bolj nevaren, zato so leta 1842 zgradili novi kamniti most, ki so ga poimenovali Špitalski most. Leta 1895 je bil v Ljubljani velik potres, ampak je most takrat ostal nepoškodovan. Morali pa so obnoviti mesto, ostalo pa še jim je nekaj denarja da so lahko povečali kapaciteto mosta, zaradi nove tranvanjske proge. Ampak dela so se vseeno zavlekla vse do prve svetovne vojne. Nekje 10 let po vojni se je za dela zavzel Jože Plečnik in se odločil, da mosta ne bo podrl ampak za pešce zgradil poleg tega mosta še dva mosta. Plečnik je vse lepo uredil, uredil ograje na mostovih, ter tudi poimenoval te tri mostove v Tromostovje. Ograje na mostovih so kamnite in ima stebričke. Teh stebričkov naj bi bilo 642, včasih prav opaziš turiste, da tudi te stebričke preštevajo. Čez srednji most je nekoč potekala tramvajska proga, potekala pa je tudi avtobusna mestna proga. Tramvaj je vozil čez ta most vse do leta 1958, proge so bili speljane po celotni Ljubljani. Ampak leta 2007 so popolnoma zaprli promet čez most in danes se lahko tukaj samo še sprehajamo peš ali s kolesom. Nekoč so mostovi imeli kovinsko ograjo, danes pa je kamnita ograja in na ograji so svetilke.

Tromostovje

Iz stranskih dveh mostov se lahko po stopnicah podate na teraso ob reki in občudujete Ljubljanico. Na teh dveh terasah so tudi topoli, kar še dajejo krošnje čudovit dodatek mostu. Na desni strani mostu oziroma bregu najdemo trgovinice, kjer lahko kupimo različna darila ter Tržnice. Na levi strani pa najdemo kiosk. Ko se sprehodimo čez Tromostovje pridemo tudi direkt na Prešernov trg, kjer je tudi spomenik posvečen Francetu Prešernu. Iz Tromostovja nas tudi vodi pot na Ljubljanski grad, saj smo v nekaj minutah peš že na gradu. Če smo že enkrat na Tromostovju v Ljubljani, imamo v bližini vse. V bližini najdemo tržnico, razne trgovinice z darili, TIC Ljubljana glavnem turistom ne manjka nič. Imajo vse na enem mestu, ter še vse poti iz Tromostovja vodijo v metni vrvež ter znamenitosti, ki jih še ponuja Ljubljana. Tromostovje je res pravi biser ter znamenitost Ljubljane. Ko posedate na Prešernovem trgu in si ogledujete spomenik, pogledate čez most in vidite tudi Ljubljanski grad. Podate se kar prek Tromostovja ter lepo počasi naredite en izlet tudi na grad. To vse lahko opravite v enem dnevu, sploh ne rabite avta. Lepo peš in sproti opazujete Ljubljano. Kaj pa vam vse ponuja Ljubljanski grad pa je najboljše, da si preberete na tej povezavi, ki je vse lepo opisano https://www.lepote-slovenije.si/ljubljanski-grad/

Ampak Ljubljana je znana po mostovih, saj so odsev zgodovine. Poleg znanega Tromostovja, ki je najlepši še je tu Zmajski most, ki je tudi zelo znan v Ljubljani. Čez ta most se lahko tudi zapeljemo z avtom, če se že enkrat vozimo po Ljubljani. Ampak mi smo sedaj peš v mestu in lahko gremo kar peš čez njega. Ne moremo ga zgrešit, saj nas na začetku mosta pričaka zmaj na vseh štirih vogalih. Zmajski most je bil zgrajen leta 1901. A to niso vsi mostovi v Ljubljani, če se že enkrat tukaj sprehajamo. Podamo se lahko tudi čez Trnovski in Čevljarski most. Ne smemo pa pozabit na najbolj obiskani most poleg Tromostovja. To je tudi Mesarski most, samo ime nam res nič ne pomeni, ampak ko se boste po njem sprehodili boste opazili, da tukaj lahko obesite svojo ključavnico ljubezni. Zato ne pozabite doma ključavnice s kakšnim imenom ali posvetilom, ko se odpravljate v Ljubljano, da jo boste lahko priklenili na Mesarskem mostu. Most je čist blizu Tromostovja, tako, da ga ne morete zgrešit, povezuje pa tudi Ljubljansko tržnico. Je pa tudi samo za pešce in kolesarje.

Če pa se še potikate pri Tromostovju ne morete zgrešit prekrasne  živobarvne cerkve. Stoji skoraj čist na Prešernovem trgu. Kar oglejte si to čudovito frančiškansko cerkev – Marijinega vnebovzetja.

Celotna Ljubljana je zelo lepa in si jo je fajn ogledat. Ponuja nam precej znamenitosti ter lepot. Sigurno se za vsakega nekaj najde, da si bo ogledat v Ljubljani. Zato ne spreglejte tega članka in si več o Ljubljani preberite tukaj https://www.lepote-slovenije.si/ljubljana/

Ko se odpravljate v našo prelepo Ljubljano, morate obiskat njeno znamenitost, to je Tromostovje. Ko se boste čez mostove sprehajali boste ugotovili, da je res pravi biser Ljubljane in da je Plečnik res naredil nekaj čudovitega mestu Ljubljana.

Objavi komentar

Follow us on