fbpx
Image Alt

Blog

Kriška gora

Kriška gora je dostopna v vseh letnih časih

Kriška gora ni samo priljubljen vrh med domačini, ampak velja za priljubljeno destinacijo za ljubitelje hribov iz vseh koncev Slovenije. In kot pravi že naslov, vsak, ki enkrat osvoji Kriško goro, jo bo tudi drugič. Tudi sam sem eden izmed njih, pa čeprav sem ljubitelj hoje po kamenju in skalah, se Kriška gora večkrat letno pojavi na mojem dnevnem redu odhodov v hribe.

Kriška gora leži na skrajnem zahodu Kamniških alp, opazimo jo lahko že zelo zgodaj, ko se peljemo proti Gorenjski. Prepoznamo jo po njenem golem vrhu, ki se nahaja zahodno od Storžiča. Najbolj znana je prebivalcem mesta Tržič, ki so njeno lepoto prepoznali že pred mnogimi leti. Verjetno vam bo vsak malo starejši tamkajšnji ljubitelj gora znal citirati ljudsko pesem, ki opisuje lepote omenjene gore. Prav zaradi lepot(razgleda iz vrha), lahke dostopnosti je Kriška gora morda najbolj priljubljena točka domačinov, čeprav je mesto tudi s številnimi drugimi gorami.

Kriška gora ponuja možnosti za vse vrste pohodnikov. Poti so po večini označene in nezahtevne za hojo, izhodiščnih točk pa je veliko. Zaradi tega si vsak posameznik glede na svoje želje in sposobnosti lahko prilagodi dolžino poti. Po označenih poteh se dolžina vzpona giblje predvidoma od 1h 30min do 2h30min. Vse poti so zelo lepo urejene in dobro utrjene. Zaradi priljubljenosti gore, je ta zelo dostopna tudi pozimi, ker številni obiskovalci Kriške gore dnevno obiščejo vrh ne glede kakšno je vreme. Večina poti poteka po gozdu, zato v zimskem času tudi ni velike nevarnosti plazov, opozorilne table zaznamo le na tako imenovani Ovčji poti, ki nekaj časa poteka po strmem travnatem pobočju, kjer je tudi največja morebitna nevarnost plazu.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Vida Ambrož, Aleksandra Jereb, Tomo Šavs, Peter Markič, Irena Leskovar, Dejan Vukotič, Špela Kurnik, Janina Oman

Ko sem se zadnjič odpravil na pot, sem se na Kriško goro podal iz samega mesta Tržič. Pot je zelo lepo urejena, vendar je priporočljiva tistim bolje pripravljenim pohodnikom. Že v samem mestnem jedru tik ob avtobusni postaji zaznamo prvo oznako za pot na Kriško goro, kjer piše predviden čas hoje 2h30min. Podamo se po kamnitih stopnicah in pridemo do cerkve pri sv. Juriju, kjer je tudi možno pustiti svoj avto. Nato se podamo na gozdno pot, ki se zelo kmalu začne strmo vzpenjati. Po približno 45minutah strmega vzpona po severozahodnem pobočju gore pridemo do čudovite razgledne točke na mestno jedro mesta Tržič. Ob razgledni točki je tudi klop, kjer si lahko za trenutek odpočijemo, saj smo premagali že doberšen del višinske razlike. Od tu naprej pot kmalu zavije na drugo stran grebena, kjer se nam odpre čudovit pogled na Kranjsko polje, v daljavi proti zahodu pa prvič zazremo v Triglav in druge vrhove v Julijskih alpah. Pot se tako nadaljuje po južni strani grebena in se počasi dviga proti vrhu. Nekaj časa se hodi po povsem odprtem pobočju, še nekajkrat pa pot zavije rahlo v gozd. Malo pod vrhom se pot iz Tržiča združi s Strmo potjo iz Gozda, kjer moramo slediti oznakam in se odpraviti proti vrhu, do katerega nas loči še približno 15 minut. Sama gora nima izrazitega vrha, vendar je to ravno pobočje, ki je povsem golo. Zaradi golote vrha se nam ponovno odpre odličen razgled na sosednje in daljne hribe.  Vpisno knjigo najdemo v koči, v kateri je vedno prijetno, živahno, predvsem pa zanjo skrbi pozitivna ekipa, ki uživa v delu.

Pot se je zame na tem mestu končala, za tiste, ki si želijo še več, je Kriška gora lahko le vmesna postojanka, saj nas pot lahko vodi naprej do zelo priljubljenega visokogorskega vrha Storžiča. Pot po vrhu grebena nas najprej vodi do Tolstega vrha, sledi Poljana iz katere se podamo na sam vrh Storžiča. Pot je zelo zahtevna in dolgotrajna, saj oznake pravijo, da pot traja 3h 45minut. Zaradi tega bi sam priporočal pot v dveh dnevih, saj koča na Kriški gori ponuja tudi ležišča, ekipa pa pripravlaj izjemno okusne in dnevno sveže jedi.

 Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Prav zaradi odlične hrane, je Kriška gora zelo priljubljen družinski izlet. Če ste vsaj malo kondicijsko pripravljeni in radi dobro jeste, potem morate svoje bližnje peljati na Kriško goro. Za lep družinski izlet je primerna Lažja pot, kjer se z avtom pripeljemo do počivališča pri cerkvi v kraju Gozd. Pot je primerna za vse vrste pohodnikov, saj je zelo lepo urejena, ves čas poteka po gozdu, tako da nam tudi v toplih poletnih dneh ni prevroče. Pot poteka v spiralah in praktično na vsakem ovinku je postavljena klopc, kjer se človek lahko usede in odpočije. Pot je tudi odlično markirana, zanjo pa boste porabili predvidoma 1h 30min. Koča na vrhu je v poletni sezoni odprta vse dni v tednu, pozimi pa ob praznikih in koncu tedna. Ob predhodni najavi pri oskrbniku koče, katerega kontakt najdete na njihovi spletni strani, pa kočo za vas odprejo tudi, ko je predvidoma zaprta (mora biti dovolj velika skupina ljudi).

Planinsko društvo Križe na Kriški gori organizira tudi posebno akcijo »Junaki Kriške gore«. To je ideja, ki je zaživela leta 1992, za junaka pa je ob prireditvi konec leta okronan vsak, ki se v knjigo na vrhu vpiše vsaj tolikokrat kot je nedelj v letu. Ideja je nastala, saj so hoteli s tem vzpodbuditi ljudi k gibanju v naravi. Vsak, ki izpolni zastavljen cilj na prireditvi prejme praktično nagrado, tisti najbolj zagriženi z največ vzponi pa so nagrajeni še dodatno.

Prav poseben čar hoji na Kriško goro in sedenju na vrhu dajejo jadralni padalci. Tik pod vrhom je namreč zaletna rampa za jadralne padalce, ki ob lepem vremenu preplavijo nebo nad Križami. Čeprav je v okolici še nekaj izhodišč za padalce, je ta na Kriški gori daleč najbolj priljubljen. Panorama in občutek, da se odrineš iz naročja Storžiča in želiš poleteti proti Triglavu je za padalce čudovit, zaradi prisojne lege pa se ustvari tudi čudovit vzgon, ki padalcem omogoča, da so v zraku tudi več ur. V poletnih dneh se vam tako lahko zgodi, da boste v zraku zagledali tudi več kot 20 padalcev naenkrat.

S svojo raznolikostjo tako Kriška gora privablja najbolj različne pohodnike. Primerna je tako za družine, ker pot ni zahtevna. Zaradi lahke dostopnosti se nanjo posamezniki podajo vsak dan, pot pa je lahko dovolj dolga in zahtevna tudi za tiste najbolj zahtevne pohodnike, ki pa Kriško goro uporabijo le kot vmesno postojanko za dobro kosilo.

Objavi komentar

Follow us on