fbpx
Image Alt

Blog

urslja-gora

Uršlja gora se lahko pohvali z najvišjo ležečo cerkvijo v Sloveniji

Je vrh v Karavankah, ki je visok 1699 metrov. Leži med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem. Razgled iz vrha Uršlje gore sega po vsej Koroški, vse do Kozjaka in vidimo tudi Kamniško Savinjske Alpe. Tik pred vrhom je postavljena cerkev svete Uršule, televizijski oddajnik in planinski dom, nad planinskim domom pa je spomenik pogumnim koroškim borcem, padlim med letoma 1918 in 1919. Zraven imena Uršlja gora, ima še ime Plešivec.

Televizijski oddajnik je bil postavljen leta 1962. Oddajanje signala pokriva Koroško in Štajersko regijo. Oddajnik pa ima še druge zveze, ki služijo reševalcem, gasilcem in policiji.

Na severni strani, tik pod vrhom Uršlje Gore je pečevje s steno (tu je tudi nekaj zahtevnih plezalnih poti), drugod pa je Uršlja gora porasla. Na manj strim južnih delih rastejo smreke, na severnem delu pa bukov gozd z smrekami, jelkami in javorji. Na pobočju Uršlje gore najdemo tudi redke alpske rastline, kot so rdeči zvonček, alpska zlatica in omejelistna zlatica.

Na Uršljo Goro lahko gremo iz več različnih izhodišč.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Boštjan Peterka, Cvetka Zavolovšek, Janko Ogriz, Lidija K. Vidmar, Sonja Kostevc, Stanko Mravljak, Urška Makovec

Poštarski dom pod Plešivcem – Uršlja gora

Do Poštarskega doma pridemo tako, da se najprej zapeljemo v Ravne na Koroškem od tam pa nadaljujemo proti naselju Kotlje. Cesti nato sledimo proti Slovenj Gradcu. Za cestnim prelazom, pa za avtobusno postajo nadaljujemo v smeri naselja Sele. Nadaljujemo po ozki cesti, ki vodi mimo cerkve svetega Roka. Po tej cesti nato pridemo do križišča, kjer nadaljujemo levo in prispemo do Poštarskega doma.

  • čez Kozarico (2 uri 30 minut)

Od doma nadaljujemo po cesti, ampak nas oznake kmalu usmerijo desno. Nato se 20 minut vzpenjamo po kolovozu, potem pa kolovoz zavije v levo in se začne spuščati. Kolovoz nas pripelje na gozdno cesto, ampak ga kmalu zapustimo in se usmerimo na pešpot levo navzgor. Spet kmalu pridemo na slabo cesto in gremo mimo kamnoloma. Nekaj korakov naprej pa nas oznake usmerijo v levo, na pešpot. Ta pot nas po 20 minutah pripelje do klopi pri spominski plošči. Naprej pri križu nadaljujemo levo, pri naslednjem razpotju pa zavijemo desno. Po tej poti pridemo na gozdno pot, ki pa jo po kratki hoji zapustimo, saj se v levem ovinku odcepi pešpot na Uršljo goro. Med potjo se nam začnejo odpirati vedno lepši razgledi. Nekaj korakov pred Domom na Uršlji Gori nas pot pripelje na cesto, ki ji sledimo do doma. Od tu nadaljujemo po poti proti oddajniku in se povzpnemo do križa, ki je na vrhu Uršlje Gore.

  • čez Kal (2 uri 45 minut)

Od doma nadaljujemo kar po cesti, ki nas kmalu pripelje na travnike in nas vodi mimo zadnjih hiš v vasi. Cesta se spremeni v kolovoz in pridemo do razpotja, kjer nadaljujemo levo, na spuščajoči kolovoz. Kolovoz se spremeni v pešpot in nato prečimo slabšo cesto. Nato pridemo do travnika, kjer nadaljujemo po njegovi desni strani in opazimo potko, ki gre v gozd. Ta potka nas pripelje do gozdne ceste, kjer pa nadaljujemo na desno. Cesti ne sledimo dolgo, saj nas smerokazi usmerijo desno na kolovoz, ki mu sledimo do mesta, kjer se pešpot odcepi na desno. Prečimo cesto in nadaljujemo po kolovozu, ki se spremeni v pešpot. Pot se spet spremeni v kolovoz in nas pripelje na gozdno cesto, kjer se usmerimo v desno in pridemo do mesta, kjer zavijemo na pešpot. Na razpotju gremo samo naravnost. Po tej poti pridemo na gozdno pot, ki pa jo po kratki hoji zapustimo, saj se v levem ovinku odcepi pešpot na Uršljo goro. Med potjo se nam začnejo odpirati vedno lepši razgledi. Nekaj korakov pred Domom na Uršlji Gori nas pot pripelje na cesto, ki ji sledimo do doma. Od tu nadaljujemo po poti proti oddajniku in se povzpnemo do križa, ki je na vrhu Uršlje Gore.

Koča na Naravskih ledeninah – Uršlja gora (1 ura 45 minut)

Iz Slovenj Gradca se zapeljemo proti Kotljam. Tam v križišču nadaljujemo naravnost. Po cerkvi nas cesta po 1 kilometru vožnje pripelje do cerkve, kjer zavijemo levo. Cesta nas pripelje na rob gozda, kjer pa nadaljujemo desno. V vseh križiščih nadaljujemo proti Naravskim Ledinam, tam pa parkiramo na enem od parkirišč.

 Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Od te koče nadaljujemo po cesti, dokler nas oznake ne usmerijo levo na pešpot. Po 10 minutah hoje pridemo do parkirišča, kjer zavije rahlo v levo. Pridemo do travnika, katerega prečimo. Po prečenju nadaljuje pot v gozd in nas pripelje do razgledne jase. Pot nadaljuje v gozd, na razpotju do katerega pridemo pa nadaljujemo naravnost. Po strmini pridemo na razgledna pobočja. Pred vrhom pa se pot razcepi na dva dela. Ena vodi direkt na vrh, druga pa se umakne nekoliko v desno. Na razcepu, pri znamenju pa nadaljujemo v levo. Kmalu pridemo na vrh Uršlje Gore.

Ivarčko jezero – Uršlja gora

Iz Raven na Koroškem nadaljujemo proti Kotljem. Od tu dalje pa sledimo oznakam za Ivarčko jezero in tam parkiramo.

  • železarska pot (2 uri 45 minut)

Od parkirišča gremo do krožnega križišča in oznake nas usmerijo na cesto v gozd. Nekaj časa hodimo pod sedežnico, vse do mostu, kjer pa takoj ko ga prečimo zavijemo desno. Po 15 minutah na razcepu nadaljujemo naravnost. Ko pridemo iz gozda gremo pod kmetijo, vse do partizanskega spomenika, kjer pa zavijemo desno. Preden gre ta cesta v gozd, nas oznake za Uršljo Goro usmerijo levo. Med potjo večkrat prečimo gozdne ceste. Nadaljujemo mimo izvira Uršljice po lepo shojeni poti vse do vrha Uršlje Gore.

  • grofovska pot (2 uri 50 minut)

Od parkirišča gremo do krožnega križišča in oznake nas usmerijo na cesto v gozd. Nekaj časa hodimo pod sedežnico, vse do mostu, kjer pa takoj ko ga prečimo zavijemo desno. Po 15 minutah na razcepu nadaljujemo levo. Pot nas vodi pot kmetijo in nas pripelje do spomenika NOB, kjer pa nadaljujemo levo. Po 500 metrih pa na razpotju nadaljujemo desno. Prečimo kolovoz, ampak mi nadlajujemo po gozdni cesti, dokler ne pridemo na široki kolovoz in mu sledimo v desno. Kolovozu sledimo vedno v desno. Ko se kolovoz konča, sledimo strmi poti, ki pa se hitro položi. Gremo mimo studenčka in na razpotju nadaljujemo desno. Kmalu pridemo na makadamsko cesto, ki ji sledimo v desno. V prvem levem ovinku pa opazimo oznake, ki nas usmerijo na potko. Tej potki sledimo do Doma na Uršlji Gori. Od tu nadaljujemo po poti proti oddajniku in se povzpnemo do križa, ki je na vrhu Uršlje Gore.

  • čez Kozji hrbet (3 ure)

Iz parkirišča gremo do spodnje postaje sedežnice, mimo krožnega krožišča. Na drugi strani smučišča je cesta, ki nas pripelje do zaselka hiš. V krožišču do katerega pridemo nadaljujemo levo. Spet pridemo do križišča in spomenika NOB, kjer pa nadaljujemo naravnost. Višje cesta nadaljuje v desno in prečimo most. Nekaj metrov čez most pa nadaljujemo v levo po poti, ki se čez čas vrne na cesto. Po cesti hodimo tako dolgo dokler se ne položi, takrat pa zavijemo levo in prečimo most. Poti sledimo do asfaltne ceste in tej cesti do križišča, kjer zavijemo v desno. Na naslednjem odcepu nadaljujemo naravnost vse do tabel, kjer pa nadaljujemo levo. Prečimo gozdno cesto in nadaljujemo po poti. Višje prečimo še en kolovoz in pridemo do razpotja kjer nadaljujemo v smeri Uršlje Gore. Tej poti nato sledimo vse do vrha.

Zapornica pod malim vrhom – Uršlja gora (50 minut)

Iz Slovenj Gradca se zapeljemo v Kotlje. Tam v glavnem križišču nadaljujemo naravnost. Po cerkvi nas cesta po 1 kilometru vožnje pripelje do križišča pri cerkvi, kjer zavijemo levo. Cesta nas pripelje na rob gozda, kjer pa nadaljujemo desno. V vseh križiščih nadaljujemo v smeri Naravskih Ledin. Od tam nadaljujemo naravnost, v križiščih, ki sledita, pa zavijemo levo. Cesti sledimo do zapornice in tam parkiramo.

Od parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti vse do doma pod Uršljo Goro. Od tu nadaljujemo po poti proti oddajniku in se povzpnemo do križa, ki je na vrhu Uršlje Gore.

Ciganija – Uršlja gora

Od Črne na Koroškem se vozimo proti Šoštanju in Velenju. 100 m pred prelazom Spodnje Sleme nas oznake usmerijo levo na makadamsko cesto, ki ji sledimo 1,5 km do križišča, na katerem parkiramo.

  • zimska pot (2 uri 30 minut)

V križišču gremo desno in ji sledimo do križišča pri kmetiji Križan. Tu nadaljujemo naravnost po pešpoti. Pešpoti sledimo mimo kapelice in pridemo do ceste, ki jo le prečimo. Pot nas pripelje do razpotja in nadaljujemo v desno. Nato pridemo na kolovoz, ki nas pripelje do ceste. Po cesti prispemo do doma in tu nadaljujemo pot proti oddajniku in se povzpnemo na vrh Uršlje gore.

  • običajna pot (2 uri 15 minut)

V križišču gremo desno in ji sledimo do križišča pri kmetiji Križan. Tu nadaljujemo naravnost po pešpoti. Pešpoti sledimo mimo kapelice in pridemo do ceste, ki jo le prečimo. Pot nas privede do razpotja in nadaljujemo v levo. Po poti pridemo do ceste, kjer zavijemo levo in ji sledimo le nekaj korakov. Nato nas markacije usmerijo v desno na pešpot. Na naslednjem razpotju nadaljujemo naravnost in se po njej povzpnemo do doma. Od planinskega doma nadaljujemo porti oddajniku in se tako povzpnemo na vrh.

Na Uršljo Goro se lahko povzpnemo v vseh letnih časih, pozimi se priporoča uporaba derez. Je lep izlet za vso družino, tudi z malimi otroci med vikendom ali med prazniki. V domu pod Uršljo Goro si lahko privoščite tudi pojedino. Obisk priporočam vsem, ki si želite lep razgled na vse strani.

Objavi komentar

Follow us on