fbpx
Image Alt

Blog

Kriški podi

Kriški podi z razgledom na dolino Trente

Kriški podi ležijo na 2050 metrih nad morjem, na vrhu vzpetine pa najdemo Pogačnikov dom. Ta leži na zelo lepi razgledni točki nad dolino Trente. Pri domu je prelep razgled proti Planji, Razorju, Križu, Stenarju, Pihavec, Bovški Gamsovec, Krn, Jalovec, Mangart. To pomeni, da z enega kraja vidimo skoraj celotne Julijske Alp. Na Kriških podih je krasen pogled. Kriški podi pa so znani tudi po treh Kriških jezerih, najbolj znano je Spodnje Kriško jezero, ki leži na višini 1880 metrov nad morjem, Srednje Kriško jezero leži na 1939 metrih in Zgornje Kriško jezero leži na 2154 metrih. Tu je čudovita narava, vredna spoštovanja, vse okoli pa je škrapljasti svet. Pot na Kriške pode je visokogorska tura, zato moramo biti dobro telesno pripravljeni. Ko se potepamo na Kriške pode, bomo med potjo opazili pravi botanični vrt alpskega cvetja, tu bomo opazili kar precej planik, ki so zaščitene rože. Na Kriške pode vodijo štiri poti, dve od teh pa poznam bolj temeljito. Kriški podi so bili naš cilj že dvakrat, zagotovo pa se bomo tja še vrnili.

Kriške pode tudi zelo lepo vidimo iz doline Trente ter iz Zadnjice. Sami Kriški podi pa so tudi lepo izhodišče za višje ture.

Pogačnikov dom (Kriški podi)

Dom so odprli že leta 1951, poimenovali pa so ga po Jožetu Pogačniku, ki se je ponesrečil, ko je šel na otvoritev doma in isti dan umrl. Nazadnje so dom obnovili leta 2004, so pa ga vmes parkrat še obnavljali. Do doma iz Zadnjice pelje tudi tovorna žičnica, da se dom lahko oskrbuje s hrano in pijačo. V samem domu je 45 sedežev, nekaj jih je tudi zunaj, imajo 5 sob s 37 posteljami, na treh skupnih ležiščih pa 22 postelj, imajo tudi WC ter umivalnico. Sam prostor ogrevajo s pečjo, imajo pa tudi zimsko sobo, ki je opremljena z ležišči in odejami. Dom je odprt od začetka junija in tam do konca septembra.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Jana Lemut, Andreja Zalašček, Petra Novak, Maja Čebelca, Mateja Janžekovič, Mojca Švab, Olga Tul, Rok Vovk, Saša Podpečan

Poti na Kriške pode

Zadnjica – Kriški podi: pot traja nekje 4 ure. Najprej se zapeljemo v Kranjsko Goro in se peljemo čez Vršič proti Trenti. Pri 50. serpentini vršiške ceste bomo na levi strano opazili tablo za Zadnjico. Zapeljemo se v Zadnjico in parkiramo na označenem parkirišču. Od tu dalje pa so Kriški podi nedosegljivi z avtomobilom, zato se morate odpraviti peš. S parkirišča se odpravimo najprej po cesti mimo hiš in čez čas pridemo do tabel. Usmerimo se po poti na levo cesto, ki vodi na Pogačnikov dom na Kriških podih. Pot se bo kar precej časa vzpenjala po gozdu. Ko bomo se vzpenjali po gozdu, bomo tudi med potjo opazili kapelico, višje pa bomo tudi prišli do klopi. Tu si lahko malo odpočijemo in tudi kaj damo v usta, da bomo imeli energijo za našo pot. Sedaj bomo hitro prišli ven iz gozda v kamniti svet, tukaj pa se nam bodo tudi odprli pogledi daleč naokoli. Vzpenjali se bomo po meliščih in prišli tudi do studenčka s pitno vodo. Tukaj se lahko osvežimo z mrzlo vodo in si napolnimo plastenke. Voda je pitna, ne bojte se, da bi zboleli. Ni boljše vode kot iz teh izvirov. Malo nad izvirom bodimo pozorni na neoznačeno pot na desno. Pot je lepo uhojena, vodi pa na Spodnje Kriško jezero. Vzemite si čas in ga obiščite, ne bo vam žal. Jezero je dolgo 120 metrov, široko 90 metrov ter globoko 9 metrov. Je najtoplejše Kriško jezero, zato sem poleti že videla, da se v jezeru ljudje kopajo. Ko si ob jezeru na travi in občuduješ okoliške vrhove, misliš, da si prišel v raj na Zemlji. Tukaj bodite pazljivi, našli boste lepe planike tukaj jih kar precej v šopkih cveti. Ne jih trgati, ampak jih opazujte z očmi in jih raje poslikajte za spomin. Če boste imeli srečo, vas bo k jezeru prišel obiskat tudi kakšen kozorog. Z jezera se vrnemo nazaj na pot in gremo po poti na Kriške pode. Pot do doma nas vodi mimo manjših ruševin in hitro bomo prišli do Pogačnikovega doma na Kriških podih. Pred kočo si poiščemo primeren prostor, kjer si bomo spočili od res naporne hoje. V domu si lahko naročimo kaj za pojesti ali prinesemo svojo hrano. Pri koči bomo opazili tudi Srednje Kriško jezero, ampak do njega se moramo spustiti. Najlepše ga je opazovati od doma. Do zgornjega jezera pa najbolje, da vprašate za pot v koči. Mi ga še nismo obiskali, tako da ne poznam natančne poti. Ko bomo zunaj sedeli, bomo res navdušeni nad pogledi v okoliške gore in lepo bomo videli Trento. V domu lahko tudi prespite, pa se naslednji dan vrnete v dolino ali pa nadaljujete pot na okoliške vrhove. Nazaj pa je najboljše, da greste po isti poti, kot ste prišli, da pridete do svojega avtomobila.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Aljažev dom v Vratih – Kriški podi: ta pot je malo daljša, traja nekje 4 ure in pol, seveda odvisno od vsakega pohodnika. Ko se peljemo iz Jesenic proti Kranjski Gori, bomo v vasi Dovje opazili tablo za dolino Vrat. Sledimo tablam za Vrata in se peljemo do velikega parkirišča. Naložimo si nahrbtnik na ramo in se odpravimo na pot na Kriške pode. S parkirišča gremo po cesti, ki nas pripelje do Aljaževega doma v Vratih. Tu bomo tudi opazili polno tabel in se usmerimo po poti, ki je označena za Pogačnikov dom na Kriških podih. Pot gre en čas po gozdu, ko pa stopimo iz gozda, bomo zagledali znameniti klin, ki je posvečen padlim partizanom gornikom. Najprej se bomo vzpenjali po gozdu, nato pa pridemo na razgledno jaso. Ampak samo kratek čas, ker pot nas spet popelje v gozd. Ob poti bomo opazili studenček, ampak poleti rad usahne. Spet bomo prišli na travnata pobočja, nakar pa nas bo pot vodila po gručastih poteh. Tu moramo biti zelo previdni. Ko bomo prišli na kakšna razpotja, moramo vedno gledati table za Pogačnikov dom (Kriški podi). Sedaj bomo tudi začeli hoditi po visokogorskih poteh. Ko se bomo vse bolj približevali Kriškim podom, bomo tudi opazili pod nami Spodnje Kriško jezero. Tu bomo hodili nad jezerom in ga opazovali. Od tu dalje nimamo več daleč do Kriških podov. Ko pridemo do doma, si privoščimo počitek, ker moramo še priti nazaj po isti poti do avtomobila.

S Kriških podov lahko še podaljšamo poti na druge vrhove: na Planjo 1 uro in pol, Razor 2 uri, Križ 1 uro in pol, Stenar 2 uri, Luknjo 3 ure, Triglav 7 ur, Škrlatico 5 ur.

Ker Kriški podi ležijo v visokogorju, moramo biti tudi tako opremljeni. Obuti moramo biti v pohodniške čevlje, tu ne hodite v supergah. V nahrbtniku moramo imete dovolj tekočine, ne se zanašati, da bo med potjo voda. Na tako dolgi poti je dobro, da imamo hrano tudi s sabo, vsaj kakšen sendvič, sadje, kakšna energijska ploščica. V nahrbtnik spadajo tudi prva pomoč, rezervna oblačila ter anorak. Poleti je v visokogorju tudi zelo vroče, zato je primerno, da imamo tudi pokrivalo na glavi in ne pozabite zaščitne kreme. Imeti pa morate kar nekaj kondicije, da se spustite na Kriške pode. Tudi pohodne palice vam prav pridejo.

Kot sem že omenila, so Kriški podi za kondicijsko dobro opremljene. Ni primerna pot za majhne otroke, ker ne bodo mogli premagati tako dolge poti. Moja dva otroka sta bila stara 9 in 10 let, ko sta prvič obiskala Kriške pode. Pot sta prehodila iz Zadnjice brez problema.

Naj bodo Kriški podi vaš naslednji cilj, ne bo vam žal, ker so zgoraj prečudoviti pogledi na okoliške gore ter na dolino Trente. Med potjo boste deležni botaničnega vrta alpskega cvetja ter srečali tudi kakšnega kozoroga, pa da ne pozabim na Spodnje Kriško jezero, ki je tudi prečudovito.

Komentarji

 • Alenka Kosmač
  13. oktobra, 2019

  Lepo opisana pot. Mi vglavnem hodimo na izlete s kužkim. Ali je ta pot primerna za pse?

  Hvala za odgovor
  lp Alenka

  Odgovori

Objavi komentar

Follow us on