fbpx
Image Alt

Blog

slap-pericnik

Slap Peričnik je osupljiv poleti in pozimi

Slap Peričnik je čudovit in edinstven slap. Ni samo eden najlepših slapov v Sloveniji, je tudi zelo dostopen. Edinstven je v tem, da se pod njim lahko sprehodimo.

Slap Peričnik se nahaja v dolini Vrat, nedaleč od Mojstrane.

Mojstrana je vas med Jesenicami in Kranjsko Goro. Do nje se zapeljemo, če malo pred vasjo Dovje sledimo odcepu na levo. Mojstrana je znan turistični kraj, v katerem je vredno obiskati planinski muzej. Stalna razstava nas aktivno popelje po zgodovini slovenskega planinstva, prikaže varno pot v gorah, svojevrstno doživetje pa ponuja bivak s prikazom nevihte v gorah.  

V Planinskem muzeju je tudi turistična pisarna, kjer lahko dobimo informacije o bivanju, izletih in znamenitosti v bližini, na voljo so nam prospekti in spominki. Pred planinskim muzejem pa lahko nevihte v gorah še intenzivneje občutimo v prostoru doživetji – v bivaku na prostem. Ljubitelje adrenalina pa nad Mojstrano očarata dve ferati, zavarovani poti po ostenju Grančišča.

V Mojstrani se prične Dolina Vrat, ki se konča pod Triglavsko severno steno. Dolina Vrat je največja ledeniška dolina na severni strani Julijcev in je dolga 10 km. Po njej teče Triglavska Bistrica, ta se v Mojstrani izlije v Savo Dolinko.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Ana Fon, Tomi Komic, Miro Zalokar, Andreja Urbanec, Blaž Vogelnik, Boris Vrabec, Jani Kolman

Do slapa Peričnik se lahko odpeljemo po cesti iz Mojstrane po dolini Vrat. Cesta je deloma asfaltirana, deloma makadamska, in nas pelje po gozdičku ob Triglavski Bistrici. Po približno 4 km lahko brezplačno parkiramo ob Koči pri Peričniku.

Do slapa Peričnik se lahko iz Mojstrane sprehodimo tudi peš. Pot nas najprej pelje po isti cesti, po kateri se peljemo tudi z avtom. Cesta je v začetku asfaltna, pri elektrarni pa postane makadamska in po njej hodimo vse do razcepa blizu potočka. Tam se obrnemo levo navzgor in kmalu pridemo do manjšega, a lepega jezerca Kreda. Jezerce je nastalo v jami, kjer so nekoč kopali kredo za cement. Pot nadaljujemo proti Rosu. Od tam lahko pot nadaljujemo po cesti ali pa po slikoviti Poti Triglavske Bistrice.

V poletnih mesecih do slapa Peričnik dvakrat na dan vozi tudi atraktiven turistični avtobus. Ta vozi od Kranjske Gore do slapa Peričnik na eni strani in Planice na drugi. Za celodnevno karto odštejemo 12 eur, za mlajše od 14 let pa je prevoz brezplačen.

Slap Peričnik sta pravzaprav dva slapova, od katerih je bolj znan večji spodnji slap, ki pada 52 metrov v globino. Zgornji slap je visok le 16 metrov in leži tik nad spodnjim. Je pravzaprav pomanjšana kopija spodnjega in tudi pod njim se lahko sprehodimo.

Spodnji slap Peričnik lahko občudujemo že s ceste, saj je lepo viden. Povzpnemo se lahko čisto do njega, možen pa je tudi sprehod pod slapom. Do njega lahko pridemo po levi ali desni strani potoka.

Pot do slapa Peričnik je pred več kot 100 leti s pomočniki uredil znameniti Jakob Aljaž. Ker je bila pot v zadnjih letih že v slabšem stanju, so jo v letu 2017 temeljito obnovili. Po levi strani nas pot najprej vodi do spodnjega slapa. Za vzpon naj bomo primerno pohodno obuti, saj je steza do njega strma, pod slapom pa je teren spolzek zaradi pršenja vode. Po desni strani pa je pot slikovita speljana čez mostičke na razgledni mostiček pod vznožje slapa. Vstopnine za ogled ni.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Slap Peričnik je nastal v ledeniški dobi. V predzadnji ledeni dobi se je ledenik poglobil in razširil dolino Vrat in tako rekoč spodjedel stransko dolino, po kateri je nekoč tekel Peričnik. Po umiku ledenika je zato pričel padati, kot slap v dolino. Tedanji slap Peričnik je bil mnogo večji kot današnji. Današnji slap pa je nastal v zadnji ledeni dobi. Njegova podoba se je v vsem tem času spreminjala, saj je stena čez katero teče, konglomeratna in zato razpada. In iz enega slapa sta nastala dva: zgornji in spodnji Peričnik. Spodnji Peričnik je večkrat menjal strugo z leve na desno, kar je lepo videti tudi po žlebovih, ki so ostali v steni.

Pogled na slap Peričnik je mogočen, saj smo mu čisto blizu, da voda prši na nas. Posebno doživetje pa je sprehod pod slapom, saj so redki slapovi, pod katerimi si to lahko privoščimo. V Sloveniji pa je kot tak edinstven.

Do spodnjega slapa se lahko vzpnejo tudi otroci, kljub temu pa bodimo z njimi pod slapom previdni, da jim ne zdrsne na mokrem terenu. Od spodnjega do zgornjega slapa je steza strmejša in zahtevnejša, zato ga obišče manj ljudi. Prav tako ogled zgornjega slapa zaradi zahtevnosti ni priporočljiv za manjše otroke.

Kljub zahtevnosti pa je pot do zgornjega slapa zanimiva, saj so na delu poti v skalo vklesane strme stopnice, ki jih je najbrž v steno vklesal Jakob Aljaž s pomočniki. Ta je bil nad Peričnikom tako očaran, da je na njegovo željo Fran Saleški Finžgar napisal pesem, Jakob Aljaž pa jo je uglasbil in jo leta 1900 uvrstil v Slovensko pesmarico. Ena od kitic poje takole: 

slap Peričnik - pesem

Po povratku z ogleda slapu se lahko okrepčamo v Koči pri Peričniku, ki jo oskrbujejo s turistične kmetije v Mojstrani. V toplejših mesecih je odprta vsak dan, pozimi pa le ob vikendih v mesecu decembru.

Od slapa Peričnik se lahko zapeljemo še približno 6 km do Aljaževega doma na koncu doline Vrat. Parkiramo na urejenem parkirišču 200 metrov pred domom, kjer je v poletnih mesecih potrebno plačati parkirnino.  

Aljažev dom je odprt od aprila do septembra. Pijača in hrana se še posebej priležeta ob pogledu na severno steno Triglava, poleg pa se mirno pasejo krave. Ob domu stoji tudi manjša kapelica, posebej zanimiva pa je večja skala ob robu jase, na katero vodijo klini in je doživetje za malo večje otroke. Nanjo se je namreč možno povzpeti. Kratek sprehod v smeri severne stene pa nas pripelje do velikega klina – spomeniku vsem žrtvam gora.

Posebno spektakularen pa je obisk slapa Peričnik pozimi. Tedaj s stene obeh slapov kot kapniki visi na stotine dolgih ledenih sveč in pogled nanje je osupljiv. Zaradi padajočih sveč pa je potrebno biti ob obisku posebej previden.

Pozimi, decembra, si lahko v soseski Mlačca nedaleč od Mojstrane ogledamo tudi žive jaslice, ki jih tam pripravljajo od leta 2011. Tedaj tam ustvarijo pravo ledeno kraljestvo, saj so v led okovane ne le stene, temveč tudi drevesa in brvi.

Slap Peričnik je torej vredno obiskati poleti in pozimi. Vsak obisk nam namreč prikaže mogočen slap v drugačni preobleki, vredni ogleda.

Komentarji

Objavi komentar

Follow us on