fbpx
Image Alt

Blog

Završnica – čudovit gorski raj

Završnica je kraj in istoimenska dolina v občini Žirovnica, ki se razprostira pod najvišjim vrhom Karavank – Stolom. Skozi dolino Završnice teče potok Završnica, ki je to dolin izoblikoval. Završnica je s svojo lego v objemu gora odlično izhodišče za mnoge vrhove, zahtevnejše in manj zahtevne. Če boste obiskali Završnico, vam priporočam še obisk Soteske Vintgar pri Bledu, če tam še niste bili. Kako je v Soteski Vintgar si lahko preberete na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/blejski-vintgar/.

Kako do Završnice?

Do Završnice bomo najlažje prišli, če avtocesto zapustimo pri izvozu Lesce- Bled. Pri prvem krožišču izberemo prvi izvor za Vrbo, in pot nadaljujemo naravnost. Po nekaj kilometrih prispemo do križišča v Žirovnici, tam nadaljujemo naravnost, in takoj po tem ko prečkamo viadukt, zavijemo ostro desno. Po nekaj metrih zavijemo levo in nadaljujemo pot naravnost, se držim glavne ceste in prispemo v dolino Završnice.

Peljemo se toliko časa, da ne pridemo do jezera, kjer je urejeno veliko, zaenkrat še, brezplačno parkirišče. Z avtom se sicer lahko peljemo še naprej po cesti, če želimo priti globlje v dolino, a cesta se kmalu spremeni iz asfaltirane v makadamsko.

Jezero

Završnica je pravi naravni raj, saj je tam ogromno možnosti za aktivnosti v naravi skozi celo leto in za celo družino. Najbolj znano je akumulacijsko jezero Završnica, ki sicer ni dovoljeno za kopanje, a je vseeno pravi biser doline. Ljudje zelo radi obiskujejo Završnico prav zaradi jezera, saj okoli njega pelje prijetna sprehajalna pot, po kateri je sprehod pravi užitek. Vmes bo ob toplih sončnih dneh prijal postanek na »polotoku«, kjer boste lahko posedeli ali pa kar poležali v prijetnem ambientu.

zavrsnica

Slapova

Ob obisku Završnice se lahko sprehodite še do dveh slapov, ki sta v neposredni bližini. Prvi se imenuje slap Hudič babo pere, do tam pa je od parkirišča približno 20 minut hoje. Približno 50 metrov od parkirišča naprej boste videli tablo za slap, tam zavijete levo iz ceste. Pot se nadaljuje v hrib, a že kaj kmalu boste dosegli slap.

Drugi slap se imenuje Slap pod Kurico, do njega pa ravno tako pot od parkirišča nadaljujete po cesti kakšen kilometer, nato pa pri tabli zavijete levo. Pot je podobna kot do slapu Hudič babo pere, le da boste do tega potrebovali približno 35 minut hoje. Slap pod Kurico je večji, oba pa se najbolj izplača obiskati zgodaj spomladi ali pa po obdobju, ko je več padavin, saj je takrat več vode in sta slapova bistveno lepša.

Zanimiva Titova vas

Titova vas je obnovljen partizanski tabor iz 2. svetovne vojne. Do Titove vasi lahko pridete peš po cesti, nadaljujete pot od parkirišča naprej, in po nekaj kilometrih lahkega vzpenjanja, vas bo tabla usmerila desno v gozd. Po zanimivi razgibani gozdni poti boste kmalu prišli do cilja. Obisk Titove vasi je za osnovnošolce zanimiv in hkrati poučen izlet, saj bodo lahko urili svoje znanje zgodovine.

zavrsnica

Skrita Turška jama

Še ena hitro dostopna zanimivost je nad Završniškim jezerom. To je Turška jama, katera je nudila skrivališče otrokom in ženskam med turškimi vpadi. Do nje boste hodili približno 40 minut po ozki in malce strmi gozdni potki. Mogoče je vstopiti tudi v samo jamo.

Ajdna

Ajdna je priljubljen vrh nad Završnico, saj za hojo ne potrebujemo prav veliko časa in je lahko dostopna. Ajdna je na nadmorski višini 1046 metrov, do nje boste hodili približno eno uro in 20 minut. Na Ajdni si boste lahko ogledali arheološko najdišče iz poznoantičnih časov.

Valvasorjev dom

Valvasor je najbolj obiskan vrh v občini Žirovnica, ki se nahaja na nadmorski višini 1181 metrov, od parkirišča boste do vrha hodili približno eno uro in 10 minut. Na vrhu je tudi Valvasorjev dom, ki je poznan po dobri gostinski ponudbi. Na oba vrhova lahko dostopate po bolj položni, a daljši poti po cesti, ali pa po krajši in bolj strmi poti, ki jo domačini imenujejo bližnjica.

zavrsnica

Stol

Najbolj poznan vrh, ki se dviguje nad dolino Završnico, je Stol. Stol je tudi najvišji vrh Karavank, s svojimi 2236 metri nadmorske višine. Za pot na Stol boste potrebovali približno 3 ure in pol od jezera, lahko pa si pot skrajšate, tako da se peljete z avtom do Valvasorjevega doma. Na Stol lahko dostopamo iz različnih smeri, prav tako pa lahko s Stola nadaljujemo pot na druge vrhove kot so Vrtača in Vajnež.

Dom pri Izviru Završnice

Iz doline Završnice lahko nadaljujete pot do izvira Završnice, kjer se nahaja dom, ki nudi tudi gostinsko ponudbo. Razgled pri domu je enkraten, občudovali boste lahko okoliške hribe, in del Gorenjske z Blejskim jezerom. Do doma pri izviru Završnice boste potrebovali približno 2 uri in 50 minut, pot pa ni zahtevna.

Po vseh dogodivščinah in aktivnostih, ki jih lahko doživite v Završnici, pa ne smete na poti nazaj pozabiti obiskati Lovski dom, ki se nahaja kakšen kilometer pred jezerom, na levi strani, če se peljete v smeri jezera. V Lovskem domu imajo pestro kulinarično ponudbo, največja zanimivost pa je medved, katerega lahko vidite v živo.

Objavi komentar

Follow us on