fbpx
Image Alt

Blog

Log pod Mangartom

Log pod Mangartom je razpotegnjeno obmejno naselje

Mangart je beseda, ki se marsikomu v glavi sliši precej znana, a je nekako ne ve umestiti na pravo mesto. Seveda vsak pravi pohodnik natanko ve, kje se ta slovenski mogotec nahaja, a za tiste, ki jih to ne zanima toliko, je že nekoliko težje določiti njegovo lokacijo. Bolj malo pa je seveda takih, ki jim Log pod Mangartom zvezni vsaj malce znano. To je en tistih prelepih pozabljenih krajev, ki nas lahko povsem navduši s svojo lepoto.

Preden pa začnemo z govorom o Logu pod Mangartom, se najverjetneje splača povedati tudi nekaj besed o Mangartu. Njegova nadmorska višina znaša 2679 metrov in velja za četrti najvišji vrh Slovenije, nahaja pa se v pogorju Julijskih Alp. Njegov vrh je bil prvič dosežen že leta 1794. Mangart je poseben zaradi svoje zgradbe, ki mu omogoča, da na svojih pobočjih gosti rastline, ki rastejo le na tem območju. Plazeča sretena, islandska potočarka in črni pelin so le primeri le-teh. na Mangart lahko pridemo po več poteh; slovenski in italijanski, na vrh pa lahko tudi priplezamo po zloglasni Severni steni.

Log pod Mangartom je naselje, ki se nahaja na Primorskem, natančneje v Goriški regiji. Spada pod občino Bovec in nudi dom kar 128 prebivalcem. Nahaja se na nadmorski višini 643, 7 metrov in zavzema površino kar 40, 545 kvadratnih kilometrov.

Italijani Log pod Mangartom imenujejo Bretto di Sotto. Gre namreč za (zelo razpotegnjeno) obmejno naselje Posoških Julijskih Alp, mogočni Mangart, po katerem naselje nosi svoje ime, pa se nahaja tako v mejah Slovenije, kot tudi na ozemlju Furlanije oziroma Italije. Naselje sestavljata dva gručasta dela, ki se imenujeta Spodnji ter Gorenji Log, poleg teh dveh pa Log pod Mangartom dopolnjujejo tudi zaselki Pustina, Možnica in pa Loška Koritnica.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Domen Rudolf, Jasmina Milutinovič Kemper, Leon Brojan, Ljubica Nevenka Šuligoj, Mojca Stupica, Silva Tomažič, Suzana Helbl.

Loška Koritnica je ledeniško preoblikovana dolina, po kateri reče reka Koritnica. Ta je med Spodnjim Logom in Možnico izdolbla red globoka korita. Koritnica je reka, na kateri so zgrajeni dve (manjši) hidroelektrarni. Zgornja letos praznuje devetdeseti rojstni dan. Do nje so po ceveh speljali Mangartski potok. Spodnja hidroelektrarna pa je bila zgrajena še pred zgornjo, in sicer leta 1911. postavljena je bila zaradi rudnika, ki se nahaja v Rablju.

Log pod Mangartom je bolj ali manj poseljen s hišami, ki so bovškega tipa; torej vrhhlevne in z zelo visokimi strehami. Sicer pa so dandanes večino teh preuredili v počitniške hiše. Log pod Mangartom je namreč idealen za tiste, ki jih privlačita narava in mir. Nekoč je naselje pravzaprav veljalo za zelo pomembno, razvitih so imeli kar nekaj obrti, dandanes pa se vse bolj posveča turizmu in turistom. Včasih so tamkajšnji prebivalci živeli od vzdrževanja cest, pluženja snega in pripreganja ter rudnika svinca in cinka v Rablju. Z rudo so se poskušali ukvarjati tudi v Logu pod Mangartom, vendar tu ni bilo dovolj rude in je zato vse skupaj propadlo. Dandanes se domačini bolj ali manj ukvarjajo z živinorejo, najbolj priljubljene so krave in pa drobnica, pasejo pa le še na Mangartski planini. Na svojih površinah pa pridelujejo predvsem krompir in fižol, pa tudi repo, korenje ter nekaj sadja. Na pobočjih najdemo predvsem bukev gaber in pa smreko.

Tako kot v vseh okoliških krajih, so tudi v Logu pod Mangartom v starih časih jedli predvsem skuto, sir, polento in ostale podobne jedi. Primer tega se lepo vidi v filmih o Kekcu, ki so bili posneti relativno blizu tem krajem.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Ko že govorimo o Logu pod Mangartom, se splača omeniti tudi predor Štoln, ki je dolg kar 4,5 kilometra. Izvrtali so ga leta 1903, namenjen pa je bil odvodu vode iz rudnika svinca v Rablju. Predor se nahaja med obema gručama hiš. Med prvo svetovno vojno so v njen zgradili tudi električno železnico, preko katere so se rudarji lahko prevažali na delo.

Tisti, ki jih predori in rudarstvo ne zanima toliko, si lahko ogledajo župnijsko cerkev svetega Štefana, ki je bila zgrajena nekje v osemnajstem stoletju in ima zelo razkošno in bogato opremljeno notranjost. Ivan Grohar je poslikal strop z različnimi poslikavami. Log pod Mangartom ima še eno cerkev, ki se jo res splača ogledati. nahaja se ob pokopališču in se imenuje cerkev lurške Matere božje. Poleg omenjenega pokopališča se nahaja tudi vojaško pokopališče, kjer so pokopane žrtve prve svetovne vojne, tu pa lahko najdemo tudi spomenik padlim borcem, ki je delo nekega češkega kiparja.

Tisti, ki radi zahajajo v muzeje, si lahko v Logu pod Mangartom ogledajo Trentarsko muzejsko zbirko. Seveda je najbolje, če se na spletu pozanimamo o urniku, da ne bi bilo slabe volje.

Poleg reke Koritnice, ima Log pod Mangartom tudi potok, ki se imenuje Monica. V ledeniški dolini, ki nosi enako ime, je potok izdolbel slikovita korita in naravne mostove.  Prav tako pa teče z Loške stene tudi potok Fratarica, ki pa je ustvaril visoko stopnjo, visoko okrog 120 metrov, preko katere pada slap Veliki Drsnik. Blizu tega najdemo tudi slap Parabola. Slapova sta točki, kjer prav gotovo ne smemo pozabiti fotoaparata doma.

A kljub temu, da je Log pod Mangartom kraj, ki je prava  paša za oči in za telo predstavlja obilnosti spokojne miline, se nahaja na potresno ogroženem področju. Pred dvajsetimi leti ga je močno prizadel potres, dve leti kasneje pa se je na naselje spustil zemeljski plaz. Uničil je kar nekaj stavb in popolnoma spremenil okolico. A to se je zgodilo že zdavnaj in Log si je že opomogel od tega.

Log pod Mangartom je izvrstna izbira za kake poletne ali pomladne počitnice, saj je takrat narava prečudovita, na nas pa bo gotovo imela blagodejni sproščujoči učinek, saj vsakomur kdaj pa kdaj prija, da se spočije od vsakodnevne naglice in sivih mest, ter da svojim očem priložnost, da se napijejo čudovite zelene barve narave.

V Logu najdemo tudi kar nekaj prenočišč, kjer se lahko nastanimo. Rezervacija v naprej seveda nikomur in nikdar ne škodi. Dobra ideja pa je tudi dvodnevni izlet, med katerim se lahko povzpnemo na Mangart ali pa kateri drugi vrh Julijskih Alp, ki se ponosno kažejo za naseljem. Možnosti je seveda neskončno, vendar je od vsakega posebej odvisno, katero bo izbral. Konec koncev, nimamo vsi radi gora in narave.

Objavi komentar

Follow us on