fbpx
Image Alt

Blog

pustolovski-park-bled

Pustolovski park Bled je kraj, kjer tudi pustolovci pridejo na svoj račun

Poti so nas že večkrat vodile na Bled, bodisi do jezera, bodisi do otočka, ali pa celo v znameniti Vintgar, tokrat pa na račun pridejo pustolovci, saj se danes odpravimo v Pustolovski park Bled.

Pustolovski park Bled se nahaja na vrhu hriba Straža nad Blejskim jezerom, pod do parkirišča Straže je pa zelo dobro označena, čeprav se med vožnjo večkrat vprašamo, če te ozke ceste res peljejo do tja, kamor želimo priti. A smerokazi se ne motijo, zato hitro pridemo do velikega brezplačnega parkirišča, kjer pustimo svoje jeklene konjičke in se odpravimo do sedežnice, saj se pustolovski park Bled nahaja na vrhu hriba in do tja je, seveda, nekako potrebno priti. Tisti, ki na vrh želijo priti peš, jim je na voljo dobro označena pot, ostali pa si lahko privoščijo umirjeno vožnjo s sedežnico. Ta umirjena vožnja pa se nazaj grede lahko hitro spremeni v zabavno dogodivščino, saj kdor želi, lahko z vrha hriba pride tako s sedežnico kot tudi sankami, saj je do vznožja zapeljano sankališče. Cena za vožnjo s sedežnico do vrha in sankanjem nazaj do začetka poti, med 31. marcem in 15. julijem za otroke od 6 do 14 let znaša 5 EUR med, za odrasle 8 EUR in za otroke, ki so mlajši od 6 let, je vožnja brezplačna, med sezono, ki traja od 16. junija do 16. septembra, pa otroci med 6 in 14 let plačajo 6 EUR in odrasli 9 EUR. Kdor si želi privoščiti dve vožnji, je cena za otroke izven sezone 8 EUR in za odrasle 12 EUR, med sezono pa 10 oziroma 16 EUR. Če bi vedela, kako zabavna je vožnja s sanmi, bi si že ob začetku kupila dve vožnji. No, za prihodnjič vem.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: David Pregelj, Klavdija Kostanjevec, Vilma Peternel.

In smo končno prišli do vrha in do pustolovskega parka. Ob vhodu na desni strani v leseni koči se vsi, ki se želijo odpraviti v pustolovski park Bled, registrirajo (podpišejo izjavo, da se v park odpravljajo na lastno odgovornost), plačajo vstopnino, nato pa se odpravijo nekaj metrov naprej, kjer vsak obiskovalec dobi svoj varnostni pas. Pasovi morajo biti vedno dobro zapeti, kako se je pa v parku in na drevesih potrebno obnašati, pa še pred samim vhodom v park razloži eden od vodnikov, ki se ves čas nahajajo v parku in dajejo navodila ter skrbijo za varnost. Ko obiskovalci torej po navodilih vodnika naredijo prve »korake« po testni progi, se končno lahko odpravijo v pustolovski park Bled.

Kot se za pustolovski park Bled spodobi, se pustolovci odpravijo na svojo pot po najvišjih vrhovih dreves, vendar je ta park nekaj posebnega, saj je primeren že za otroke od četrtega leta dalje. Pod vseh plezalnih poti, ki jih je v pustolovskem parku Bled 5, je za otroke od 4. leta dalje primerna rumena pot, ki je malo več kot en meter nad tlemi. Sledi oranžna pot, ki je namenjena za otroke od 6 do 12 let, obsega 16 postaj, otroci pa morajo biti večji kot 140cm in morajo skozi postajo v spremstvu staršev (kar velja tudi za rumeno progo). Po oranžni poti je naslednja na seznamu zelena pot, ki obsega 12 postaj in je primerna za osebe, starejše od 11 let, pri tem pa morajo biti večji kot 160cm. Po ogrevanju na prvih treh poteh, sledi modra proga, ki obsega 15 postaj in je že malo bolj zahtevna, najbolj zahtevna med vsemi je pa vsekakor rdeča pot, ki obsega 11 postaj, a le te zahtevajo veliko energije in poguma. Pustolovski park Bled je, če seštejemo vse poti, sestavljen iz 81 plezalnih elementov, ki ponujajo zabavo in vznemirjanje tako za otroke kot odrasle osebe. Poti si obiskovalci lahko izbirajo samostojno, kar pomeni, da kdor želi, lahko gre na rdečo pot petkrat, na ostale pa niti enkrat ali pa gre le zeleno in modro.  Ker živimo v moderni, digitalni dobi, kjer nas tehnološki izzivi dobesedno omejujejo, je izlet v naravo še kako dobrodošel, hkrati pa lahko pridemo do spoznanja, kje so naše meje in česar vse smo sposobni. Ko človek stoji na drevesu sredi poti in je pred njim še vsaj pet elementov, se vpraša, kaj mu je tega treba in bi najraje splezal z drevesa, ampak ko pride celo pot do konca, je občutek neverjeten.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

V parku je poskrbljeno tudi za varnost, saj je celoten park zgrajen in skladen z EU-standardi, ki zagotavlja 100% varnost vseh svojih obiskovalcev, prav tako pa za varnost skrbijo vodniki, ki so hkrati tudi inštruktorji, ki so neprestano pred vhodom v pustolovski park Bled kot tudi v samem parku. Budno spremljajo gibe vseh obiskovalcev, dajejo nasvete in pomagajo, če mogoče koga le premaga strah in si želi zapustiti proge.

Pustolovski park Bled je odprt od 31. marca do 21. oktobra, vendar ne vse dni v tednu (vse dni v tednu je odprt od 23. junija do 2. septembra, ostali čas pa je odprt ob sobotah, nedeljah in praznikih). Prav tako je v glavni sezoni odprt od 10:00 oziroma 11:00 pa do 19:00 oziroma 20:00, ostali čas pa od 11:00 pa do 17:00 oziroma 18:00. Zadnji vstop v Pustolovski park Bled je možen dve uri pred zaprtjem. V kolikor se boste v park odpravili v večji skupini nad 25 oseb, priporočam najavo, kajti po dogovoru se v park lahko vstopi tudi prej. To velja predvsem za šolske skupine, katerih programi so vedno strokovno vodeni ali v primeru team-building-programov za zaposlene.

Skupine imajo prilagojene cene, ki so objavljene na uradni spletni strani parka, za ostale pa velja sledeči cenik: za otroke do 10 let je potrebno odšteti 10 EUR, za otroke do 14 let 18 EUR in za odrasle 22 EUR.

Za konec še nekaj nasvetov. Priporočena so lahka oblačila in športna obutev, nikakor pa ne s sabo jemati torb, kajti pustiti jih boste morali na vhodu. Prav tako ena odrasla oseba lahko spremlja največ tri otroke, otroci, mlajši od 16 let, pa v park brez spremstva staršev ne smejo. Če imate strah pred višino, mogoče park ni prava izbira za vas, je pa vsekakor vredna vožnja z vzpenjačo na hrib, kjer je čudoviti razgled na jezero in Triglavski narodni park. Ko sem bila nazadnje tam, je bilo v parki več družin kot posameznikov, hkrati pa je ena skupina pustolovski park izkoristila za praznovanje rojstnega dne. Ni slaba ideja, a ne?

Če povzamem, je obisk pustolovskega parka Bled res nekaj posebnega. Ne le to, da se s sedežnico peljemo do tja, tam premagamo svoje strahove in uživamo v čudovitem razgledu na jezero, temveč da se na koncu spustimo s sankami sred poletja na nepozabno vožnjo, ki zopet prebudi otroka v nas. Priporočam!

 

Objavi komentar

Follow us on