fbpx
Image Alt

Blog

mariborski-otok

Mariborski otok, naravni otok na reki Dravi

Mariborski otok je, kot sem že v naslovu povedala naravni otok. Nahaja se na reki Dravi in je od leta 1951 zavarovan kot naravna znamenitost. Danes je Mariborski otok geomorfološki in botanični naravni spomenik. Tukaj lahko vidimo oziroma tukaj prebiva veliko živalskih vrst, je pa tukaj veliko ptic.

Kot Mariborski otok se ime uporablja od leta 1930, prej je imel drugačno ime.

Mariborski otok je nastal zaradi brzic na reki Dravi. Tukaj je reka Drava odlagala plavni material in nato je nastal današnji Mariborski otok. Nastal je ob koncu najmlajše ledene dobe.

Rastline na Mariborskem otoku

Na vzhodnem delu otoka lahko vidimo grme in drevesa gaber, hrast in pa bor. S tem pa da na zahodnem delu Mariborskega otoka rastejo gabri in pa bukve. Na otoku pa je na splošno 15 drevesnih in 20 grmovnih vrst rastlin.

KOPALIŠČE MARIBORSKI OTOK

Na Mariborskem otoku pa se nahaja tudi kopališče. Gradnja kopališča na Mariborskem otoku se je začela leta 1927, le tri leta pozneje pa so bazen tudi otvorili. V tistem času so na bazenu naredili veliko tekmovanj in nastopov, seveda plavalnih nastopov in tekmovanj. Eden izmed vodnih športov, ki je takrat bil prvič predstavljen Mariborčanom je bil vaterpolo. Takrat so bazene oziroma kopališče skrbno urejali in je bilo zato tudi zelo priljubljeno med tujci. Je pa bila zelo velika vstopnina in si takrat reveži obisk kopališča niso mogli privoščiti. Leta 2009 so kopališče lepše uredili v zunanjosti in pa znižali so tudi cene vstopnic. Dodali so tudi vodne animacije in naredili risalni kotiček za najmlajše.

Glede cene vstopnic, žal nisem našla nobenega cenika, ker ga komaj pripravljajo, drugače pa se bo našel na strani kopališča Mariborski otok.

Kaj početi v okolici?

Mariborski otok je čisto zraven Maribora, kjer pa je za početi oziroma si za ogledati kar nekaj stvari. Najprej pa na kratko nekaj o mestu Maribor. Maribor ima 105089 prebivalcev. Nahaja se na 274 metrih nadmorske višine. Leta 2000 je bil razglašen za Alpsko mesto leta, nato leta 2012 je bil Evropska prestolnica kulture in leta 2013 je Maribor bil razglašen za Evropsko prestolnico mladih.

-stara trta: je stara okrog 440 let. Najdemo jo na Lentu oziroma osrednjem delu Maribora. Leta 2004 je bila trta vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov, kot najstarejša trta.

-trije ribniki: trije ribniki se nahajajo v Mariborskem mestnem parku. V zgodovini so ribnike uporabljali za vodne rezervate, iz njih so napajali mestni obrambni jarek. Na prvem ribniku lahko vidite tudi prečudovit vodomet. Na drugem ribniku so naredili umetni otok, na katerem danes gnezdijo race in labodi. Zadnji oziroma tretji ribnik pa je najtoplejši od teh treh ribnikov in zato pozimi malo kdaj tudi zamrzne.

-Kalvarija: je 375 metrov visok hrib v Mariboru. Na Kalvariji lahko najdete cerkev svete Barbare. Na Kalvarijo vodi 455 stopnic. Kalvarija je zelo priljubljen hrib v Mariboru za obisk. Iz vrha je prečudovit razgled na celoten Maribor. Kalvarija pa se nahaja nad Biotehniško šolo Maribor.

-Piramida: je pa še en hrib, ta pa je visok 386 metrov. Gor ne vodijo stopnice, ampak lepo speljana pot. Na Piramidi je arheološko najdišče in pa kapelica. Na vrh Piramide pridemo nekje v 20 minutah. Je pa tukaj stal Mariborski grad, vse do leta 1784. Tudi iz Piramide je prelep razgled  na celoten Maribor.

-Mariborski park: se nahaja severno od starega dela Maribora. Park ima površino 54 hektarjev. Park je prelep za sprehod in pa za pomirjujoč počitek. V parku je tudi akvarij- terarij, otroško igrišče in paviljon. Park je nastal leta 1871. Za vstop v akvarij- terarij je potrebno plačati vstopnino, ki za odrasle znaša 5 EUR, za otroke od drugega in do 15. Leta je vstopnina 4 EUR. 4 EUR pa za vstop morajo plačati tudi študentje. Otroci do drugega leta starosti pa imajo prost vstop.

-Mariborski grad: v Mariborskem gradu se nahaja Pokrajinski muzej Maribor. Grad najdemo v starem mestnem jedru. Mariborski grad je opisan tudi v enem članku, tako da si lahko o gradu tam preberete veliko več.

-Stolnica svetega Janeza Krstnika: tukaj se nahaja sedež mariborske nadškofije. Cerkev oziroma stolnico najdemo na sredi Slomškovega trga. Stolnico pa so zgradili v 12. Stoletju. Ima pa 57 metrov visok zvonik.

-Kužno znamenje: znamenje najdemo na Glavnem trgu. Postavljeno je bilo za konec kuge, ki je razhajala v 17. Stoletju. Kuga je takrat pobila veliko prebivalcev. Znamenje so postavili leta 1681. To znamenje, ki ga lahko vidite danes, je samo kopija originala.

Zraven zgoraj vseh omenjenih znamenitost si pa oglejte še Glavni trg, Slomškov trg, Grajski trg, Trg svobode, Trg generala Maistra, Trg Leona Štuklja, Najstarejšo hišo v Mariboru in še več. Sprehodite se po Mariboru in  boste sami videli, kaj vse še mesto Maribor skriva.

Obiščite tudi Mariborsko Pohorje. Mariborsko Pohorje je pozimi zelo priljubljeno med smučarji, v ostalih letnih časih pa je priljubljena točka med pohodniki. Na Mariborskem Pohorju pa lahko najdete tudi adrenalinski park.  Iz Mariborskega Pohorja vam ponujajo tudi spust s poletnimi sanmi, kar bo zelo všeč tudi vašim otrokom. Mariborsko Pohorje pa ponuja tudi Kolesarski park, za vse ljubitelje gorskega kolesarjenja. Kolesarski park ima pet prog, ki so skupaj dolge 12 kilometrov.

Za vse tiste, ki pa vam Adrenalinski park na Mariborskem Pohorju ni všeč, pa lahko obiščete adrenalinski park Betnava. Vstopnina za odrasle je 16 EUR, za šolske otroke 15 EUR in za predšolske otroke je vstopnina 6 EUR. Kdor hoče doživeti adrenalin, mu obisk tega adrenalinskega parka res priporočam. Sama sem ta park obiskala, zato govorim iz lastnih izkušenj. Če bo kdaj možnost, ga bom zagotovo obiskala še enkrat.

Obisk Mariborskega otoka vam priporočam. Zraven pa še raziščite samo mesto Maribor. Če pa imate čas še pa lahko greste na Mariborsko pohorje.

Objavi komentar

Follow us on