fbpx
Image Alt

Blog

prekmurje

Prekmurje, mistična pokrajina na skrajnem severovzhodu Slovenije

Prekmurje je pokrajina v Sloveniji, ki se nahaja na skrajnem severovzhodu naše domovine in meji na severu na sosednjo Avstrijo, na vzhodu na Madžarsko in na jugo vzhodu na Hrvaško, na zahodu pa jo objema Mura, mistična reka, ki ločuje Prekmurje od Prlekije. Mura izvira v Nizkih Turah v Avstriji in iz alpske reke v Sloveniji preide v nižinsko reko z mnogimi vijugami, rečnimi rokavi, prodišči in poplavnimi območji…

Prekmurje ni samo ravninsko Ravensko in Dolinsko,  ki se razprostirata v nižinskem svetu, kamor je nekoč segalo Panonsko morje, ampak Prekmurje na severu obsega tudi gričevnat svet Goričkega.

Prekmurje je ena redkih pokrajin v Sloveniji, kjer ni industrije in tudi ne preveč intenzivnega kmetijstva, kljub dobrim pogojem za slednje. Zato je Prekmurje svet, kjer je ohranjena pristna, neokrnjena narava, ki pa je bogata z naravnimi in kulturno zgodovinskimi lepotami, ki vabijo, da jih obiščete in raziščete…vabijo pa tudi Prekmurci, ki veljajo za izredno gostoljubne in prijetne ljudi in nenazadnje vabijo prekmurske tipične jedi in vina Goričkega…

Kdor se odpravi v Prekmurje, bo imel kaj videti…Do Prekmurja pridete, če na avtocesti Ljubljana – Maribor sledite oznakam za Mursko Soboto, Lendavo in Madžarsko in ko prečkate Muro, ste že v Prekmurju.

Ena znanih prekmurskih znamenitosti je nedvomno Grad na Goričkem. Štejemo ga med največje, če ne za kar največji grad v Sloveniji. Njegova posebnost, poleg tega, da je res ogromen, je, da ima 365 soban – za vsak dan v letu eno sobo. Več o gradu Grad si lahko preberete na spletni strani https://www.lepote-slovenije.si/grad-grad/.

Z gradom Grad je povezana še ena zanimivost in sicer ta, da naj bi grad stal na vrhu ugaslega ognjenika, ki naj bi zadnjič bruhal pred okoli tremi milijoni let. Tam danes stoji tudi doživljajski park Vulkanija, kjer boste izvedeli vse o vulkanih, lavi, izbruhih in boste vulkanski izbruh lahko celo doživeli. Najmlajše bosta skozi »vulkanske« zgodbe popeljala zanimiva lika krtek Orlek in čarovnica Eza. Park je za obiskovalce odprt vsak dan, razen ponedeljka in sicer od novembra do marca od 10.00 do 16.00 ure, od aprila do oktobra pa od 10.00 do 18.00 ure. Cena vstopnice za uro in pol trajajoč ogled stane za odrasle 10,00 Eur, za otroke od 6-15 let 7,00 Eur, če vas je več, pa se splača kupiti družinsko karto, ki stane 25,00 Eur.

Poleg gradu Grad na Goričkem, Prekmurje ponuja še več zanimivih gradov. Omenimo naj grad v Murski Soboti, ki je središče Prekmurja. Murskosoboški grad izhaja iz 16. stoletja, pred njim pa je na istem mestu, tako pravijo, stal belmudski grad, ki pa se v pisnih virih omenja že v 13. stoletju. Danes je grad čudovito obnovljen, v njem pa se nahaja Pokrajinski muzej Murska Sobota, s čudovitimi arheološkimi, etnografskimi in kulturno zgodovinskimi zbirkami, ki si jih je vredno ogledati.

V fazi obnove je tudi grad Beltinci, v Beltincih, ki je največje naselje Dolinskega v Prekmurju. Kot rečeno, se grad še obnavlja, v že obnovljenem delu gradu pa se nahaja poročna dvorana, dvorana za razne prireditve in razstave in pa grajska restavracija.

Omenimo naj še prečudovit grad Rakičan, ki se nahaja v vasi Rakičan, ne daleč stran od Murske Sobote. Tam boste na svoj račun prišli ljubitelji konj, saj ima v gradu sedež Konjeniški center, kjer vas v tečajih jahanja naučijo jahanja, možno je terensko jahanje, terapevtsko jahanje, prirejajo pa tudi razna tekmovanja konj. Poleg Konjeniškega centra se v gradu Rakičan nahaja tudi Raziskovalno izobraževalno središče, ki organizira razna izobraževanja, zanimive dogodke, delavnice, tabore in čudovite grajske počitnice za otroke, obogatene z raznimi zanimivimi, izredno privlačnimi programi.

Poleg gradov  je Prekmurje posejano s številnimi zanimivimi sakralnimi objekti. Meni najljubša je cerkev Gospodovega vnebohoda ali kakor ji rečejo »Bela golobica«, ki se nahaja v vasi Bogojina in velja za eno najlepših arhitekturnih del najbolj znanega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Zunanjost cerkve je fascinantna – bela fasada in zvonik, ob starem glavnem vhodu, ki je zanimive valjaste oblike z »Plečnikovimi« arhitekturnimi oblikami, na vrhu pa se nahaja razgledna terasa. Posebno in čudovito!

Izredno zanimiva in posebna je tudi »Rotunda«, kapela v vasici Selo. Je okrogle oblike, grajena iz ročno izdelane opeke, notranjost pa je poslikana s čudovitimi freskami. Ogledate si jo lahko med aprilom in novembrom, vsak dan, razen ponedeljka med 9.00 in 17.00 uro. Vstopnina znaša za odrasle 2,00 eur, za otroke pa 1,00 eur.

Posebna je tudi cerkev Marijinega vnebovzetja v Turnišču, stara že več kot 900 let. Posebna je že na zunaj, saj je stari cerkvi prizidana nova cerkev, ki stoji vzporedno stari, skupno pa imata vmesno steno. V notranjosti pa se nahaja izredno redek primer poslikave Marije s plaščem, ki naj bi simbolizirala Marijino varstvo vseh, ki poromajo k njej, pod njen plašč.

Poleg naštetih si lahko v Prekmurju pogledate še izredno lepe, posebne in zanimive cerkve v Beltincih, Odrancih, Martjancih, Murski Soboti…

Poleg kulturno zgodovinskih objektov pa Prekmurje ponuja tudi druge zanimivosti. Ena je prav gotovo reka Mura, ki teče po obrobju Prekmurja, in ob kateri se nahajajo čudoviti kotički. Otok ljubezni, naravni otoček na reki Muri, v vasi Ižakovci in v njegovi neposredni bližini plavajoči mlin na Muri, edini tovrstni v Sloveniji. Tam je ohranjen še tudi eden redkih, še delujočih brodov na Muri, s katerim se lahko peljete z enega brega reke Mure na drugega.

Če prisegate na zdravilne učinke narave, se zapeljite še do Bukovniškega jezera, kjer se nahaja 26 zdravilnih točk, ki imajo dokazano zdravilne učinke na vaše telo. Več o Bukovniškem jezeru si preberite na spletni strani:  https://www.lepote-slovenije.si/bukovnisko-jezero/.

Zagotovo pa Prekmurje ne boste zapustili, ne da bi se ustavili v kakšni tipični prekmurski gostilni in si privoščili vsaj eno izmed mnogih prekmurskih jedi. Izbira je velika, od vsem znanega bograča, prekmurske gibanice, raznih zlevank, preprostih in izredno okusnih prekmurskih sladic. Privoščite si retaš ( prekmurski zavitek) ali bosman( prekmurska pogača). Značilne so tudi prekmurske jedi z bučnim oljem, od potic, kruha, šarklja z bučnim oljem…danes se dobi celo sladoled z bučnim oljem.

Meni je od vseh teh prekmurskih dobrot najbolj ostal v spominu pajani kruj z zaseko – nad žerjavico opečen kruh, ki smo si ga sproti mazali z zaseko, bogato s česnom…čudovito.

Skratka, Prekmurje je ena čudovita pokrajina v Sloveniji. Če bi si radi ogledali vse kar ponuja, en dan ne bo dovolj. Pa nič ne de, saj Prekmurje nudi tudi več možnosti za prenočitev, na kmečkem turizmu, v preprostih »prekmurskih« apartmajih, …tudi hotel vam je na voljo.

Pa še to – Prekmurje je pravi raj za kolesarje – kilometri ravninskih kolesarskih poti, brez napornih vzponov, kaj bi si še lahko želeli več?!

Objavi komentar

Follow us on