fbpx
Image Alt

Blog

menina-planina

Menina planina je predalpska zakrasela planota

Menina planina je predalpska planota, ki se nahaja na nadmorski višini med 1200 in 1508 metrih. Na nadmorksi višini 1453 metrih pa najdemo Dom na Menini planini. Menina planina se nahaja v Kamniško Savinjskih Alpah. Nahaja pa se med dolino Drete, Tuhinjsko dolino, Motniško planino in prelazoma Črnivec in Lipa. Nahaja pa se tudi na meji z Dobrovljami. Najvišji vrh planote Menina planina pa je Vivodnik, ki je visok 1508 metrov. Na  Vivodniku najdemo razgledni stolp, iz katerega je lep rzlged na vso okolico. Ta razgledni stolp je 15 minut hoje od Doma na Menini planini.

Menina planina v zgodovini

Od leta 1941 so se na planoti Menine planine zadrževale partizanske enote. Okupator je tukaj požgal več hiš in postrelil več domačinov, nekateri pa so bili prisilno odpeljani v taborišča. Leta 1942 so se tukaj zadrževali Kamniško partizanski bataljon. Leta 1942 je bil na planoti ustanovljen novi Savinjski bataljon, ki je tukaj imel bazo. Leta 1943 so tukaj potekali težki boji Nemcev in med borci Kamniško- Savinjskega odreda. Zadnje in tudi velike borbe so tukaj bile leta 1945. Menina planina je bilo mesto za sprejem in skladiščenje opreme, ki je bila spuščena s padali od zaveznikov.

Poti:

Gornji Grad- Dom na Menini planini (čez Borovnico): 3 ure

Do izhodišča pridete tako, da greste iz Savinjske doline preko prelaza Črnivec. Od tukaj se zapeljete do Gornjega Gradi, kjer pa na parkirišču parkirate.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Erna Kos, Eva Osenjak, Lea Remic, Monika Kodrič.

Od tukaj pa nadaljujete ob glavni cesti proti Savinjski dolini. Ko pridete do križišča greste za oznakami Menina planina. Takoj za prvo hišo pa morate iti desno. Ko pridete na sosednjo ulico, zavijete levo. Nato hodite po kolovozu, ki gre v gozd in se spremeni v peš pot. Ko pridete na greben, ki je neizrazit se po njem vzepnjate vse do gozdne ceste. Potem boste pa prišli na to cesto in ji morate slediti v levo smer. Po cesti hodite samo 10 metrov, ker nato greste za oznakami, ki gredo levo. Po peš poti se nato vzpenjate in nas pripelje do razpotja, ki je neoznačeno in greste naravnost. Pot se položi malo višje in tudi dvakrat preči cesto in priključi se nato drugi poti iz istega izhodišča. Pot pa vas nato pripelje na Prak, ki se nahaja na nadmorski višini 1170 metrov. Pot pa vas nato pripelje do razpotja, kjer lahko zavijete levo ali desno. Desna pot je daljša za 15 minut. Če greste pa po levi pa se vzpenjate po gozdu in potem prečite pašno ograjo. Pridete pa tudi na razgledna travnata pobočja in jih prehodimo in se priključite gozdni cesti. Kar kmalu pa pridemo do Doma na Menini planini.

Pot je lahka in označena. Višinska razlika je 1017 metrov. Pozimi in poleti ni priporočene opreme.

Gornji Grad- Dom na Menini planini (mimo Semoprimožnika): 3 ure in 15 minut

Do izhodišča pridete tako, da greste iz Savinjske doline preko prelaza Črnivec. Od tukaj se zapeljete do Gornjega Gradi, kjer pa na parkirišču parkirate.

Od tukaj pa morate iti proti Savinjski dolini in na križišču greste desno. Za prvo hišo pa greste naravnost, čez Semiprimožnika. Pot gre nato po cesti in pridete do kapelice in na razpotje, kjer morate iti desno. Nato boste hodili po gozdni cesti in pridete do potočka. Cesta pa se nato spremeni v kolovoz in se začne vzpenjati. Ko pridete do razpotja morate iti desno. Seveda lahko greste tudi naravnost po položni cesti. Če greste desno, boste šli mimo kužnega znamenja. Po 20 minutah boste pa prišli na preval, kjer na razpotju zavijete desno. Priključi pa se nam tudi položna pot. Pot gre naravnost in vas pripelje do gozdne ceste, ki jo le prečite. Kar kmalu pa boste prišli do Semprimožnika. Za to kmetijo pridemo na cesto, kjer pa sledite oznakam za Dom na Menini planini. Pot vas nato vodi po gozdu in gre mimo oznake za 1000 metrov nadmorske višine. Pot gre mimo parkirišča številka 2 in tam morate prečiti cesto in greste na pot. Ta pot vas vodi do Usranega klanca in ko pridete do razpotja, greste naravnost. Kar hitro pa nato pridemo na Prag. Pot pa vas nato pripelje do razpotja, kjer lahko zavijete levo ali desno. Desna pot je daljša za 15 minut. Če greste pa po levi pa se vzpenjate po gozdu in potem prečite pašno ograjo. Pridete pa tudi na razgledna travnata pobočja in jih prehodimo in se priključite gozdni cesti. Kar kmalu pa pridemo do Doma na Menini planini.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Pot je lahka in pa tudi označena. Višinska razlika je 1017 metrov in prav tako ni priporočene opreme za poletje in zimo.

Svojo pot od doma pa lahko podaljšate na Vivodnik. Od doma morate idi za oznakami Vivodnik. Pot vas pripelje do travnatih pobočij, kjer pa vidimo table za Vivodnik. Tukaj sta spet dve možnosti za pot. Če gremo levo vas pot pripelje v gozd in ko pridete iz gozda, boste pred sabo zagledali razgledni stolp na Vivodniku. Kar hitro boste na vrhu. Pot si zaradi prejšnjega razpotja, ki sem ga omenila, lahko naredite krožno.

Drugače je poti na Dom na Menini planini več. Najkrajša je dolga 45 minut, najdaljša pa kar 5 ur in 10 minut. Vse poti so lahke, so pa nekatere neoznačene.

Dom na Menini planini

Do je odprt od junija in do konca septembra. Nahaja se na nadmorski višini 1453 metrov. Prva koča je bila postavljena leta 1898, ki so jo leta 1932 preuredili. Leta 1937 je ta koča pogorela. Leta 1959 so odprli nov dom, ki so ga prenovili leta 1970.  Danes je v domu 50 sedežev in možno je v domu tudi prenočiti. Od doma ni nekega razgleda, saj se nahaja na nižjem delu planote Menina Planina.

Menina planina je vredna obiska. Obiščite pa tudi Vivodnik in njegov razgledni stolp iz katerega je prečudovit razgled. Katero pot boste izbrali se odločite sami, jaz sem zgoraj opisala dve poti po kateri sem jaz šla. Jaz sem naredila krožno pot. S sabo si vzamite hrano in pijačo v nahrbtniku. Seveda ne pozabite na fotoapaat in pa planinsko obutev. Zdaj pa samo še srečno in uživajte na vrhu oziroma pri Domu na Menini planini. Menina planina je tudi za štirinožne prijatelje, če jih imate, jih ne pozabite vzeti s sabo. Pa srečno pot.

Objavi komentar

Follow us on