fbpx

Mojstrana je naselje v občini Kranjska gora

Mojstrana je naselje, ki se nahaja v občini Kranjska gora, bolj natančno pod cesto Jesenice- Kranjska gora. Ima 1098 prebivalcev in leži na nadmorski višini 661 metrov. Mojstrana se je razvila zaradi fužinarstva in nahajališča železove rude, ki se nahaja v sami bližini naselja Mojstrana. Razvoj pa je tudi zaradi cementarne, ki pa je propadla po prvi svetovni vojni. Danes pa se ljudje večinoma ukvarjajo z živinorejo in pašništvom v planinah. Ljudje na delo hodijo tudi v Jesenice. Pomemben del Mojstrane pa je turizem, ki je razširjen zaradi številnih bližnjih izhodišč za planinske poti in pa zaradi slapa Peričnika, ki je med turisti zelo priljubljen.

Mojstrana kaj vse si ogledati:

oglejte si cerkev svetega Klemena. Cerkev je prvič omenjena leta 1689. Najprej je tukaj stala romanska kapela, ki je bila ovalne oblike. Zadnja prezidava cerkve pa je bila v 19. stoletju. Notranjost cerkve pa si je možno ogledati le ob nedeljskih obredih.

Nato si še oglejte Triglavsko muzejsko zbirko. Nahaja se v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani. Razstavljenih je 450 različnih predmetov. Muzej ima tudi nekaj občasnih razstav. Zanimiv pa zna biti tudi orjaški vaški oreh, ki ima obseg kar 470 centimetrov. Ne pozabite na park Triglavski gaj. V parku najdemo tudi igrala za naše otroke, tako da bo obisk parka zanimiv tudi za njih.Mojstrana znana po še eni znamenitosti in sicer po Šmercovi hiši, ki je bila zgrajena leta 1778. Je tipična alpska kmečka hiša.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Diana Jug, Katja Klemenčič, Martina Jug, Mateja Saja, Matej Peternel, Monika Šlibar.

Nato sta pa tukaj v bližini Mojstrane tudi spodnji in zgornji slap Peričnik. Znamenitost spodnjega slapu je, da se lahko za slapom sprehodimo na drugo stran, saj je za slapom lepo speljana pot. Seveda moramo paziti da nam ne zdrsne, saj so skale oziroma kamni za slapom mokri in zato tudi spolzki. Spodnji slap je visok 52 metrov, zgornji pa le 16 metrov. Slap Peričnik je zelo obiskan in zelo priljubljen med turisti. Obiščite ga tudi vi, saj vas bo, tako spodnji in tudi zgornji slap očaral z svojo lepoto. Še bolj zanimivo bo če se sprehodite za spodnjim slapom. Oba slapa pa pozimi tudi zmrzneta in lahko rečem, da je spodnji pozimi vreden obiska, saj je še bolj čudovit, kot ko ni zamrznjen. Zgornjega še v zimskem času nisem obiskala, zato ne morem reči kakšen izgleda pozimi.

Zapeljite ali kar sprehodite pa se tudi v dolino Vrat. Sprehodite se lahko po prečudoviti peš poti, ki traja malo več kot 2 uri. Lahko pa se tja kar zapeljete, po cesti, ki vodi dalje od Slapu Peričnik. Dolina Vrat je izhodišče za številne planinske poti, tudi na naš najvišji vrh, ki je Triglav. V Dolini Vrat lahko vidimo severno steno Triglava. Dolina Vrat pa je ledeniškega nastanka. Dolina pa je od Severne stene Triglava in vse do Mojstrane. Skozi Dolino Vrat pa teče reka, ki se imenuje Triglavska Bistrica.  Iz doline Vrata in do Triglava so tri različne poti, ki so dolge 6 ur, 6 ur in 30 minut ter pa še ena pot, ki je dolga 6 ur in 10 minut. Vse poti pa so zelo zahtevne in označene.

Koča pri Peričniku- Slap Peričnik (spodnji slap: 10 minut, zgornji slap: 15 minut)

Do izhodišča pridemo tako, da gremo dol iz avtoceste na izvozu Hrušica. Nato gremo za oznakami Kranjska Gora in malo pred vasjo Dolja, pa gremo za oznakami Mojstrana. Nato pa moramo iti v smeri Dolina Vrat in se peljemo vse do parkirišča, ki se nahaja pri Koči pri Peričniku.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Od parkirišča pa gremo na peš pot, ki je na levi strani slapu. Pot se nato vzpenja čez gozd in nekje čez 10 minut pridemo do spodnjega slapa Peričnika.

Za zgornji slap pa nato od spodnjega nadaljujemo za smer zgornji slap. Na nekaterih delih te poti, do zgornjega slapu so nam v pomoč varovala. Samo 5 minut od spodnjega slapu pa prispemo do zgornjega slapu. Kot pa sem že rekla je spodnji slap višji, kot zgornji.

Višinska razlika do zgornjega slapu je 100 metrov, do spodnjega pa 50 metrov. Spodnji slap je na nadmorski višini 800 metrov, zgornji pa na 850 metrih. Čeprav je od spodnjega in do zgornjega slapu, na poti v pomoč varovala, je vseeno pot primerna za otroke, seveda če so varoval vajeni in se jih ne bodo ustrašili. Če ne pa, če tudi obiščete samo spodnji slap, bo to tudi prečudovito oziroma bo to čudovit izlet, zraven obiska Mojstrane.

Aljažev dom v Vratih

Dom je odprt od aprila in do konca septembra. Dom se nahaja na robu gozda in zgornjem delu Doline Vrata. Nahaja pa se na nadmorski višini 1015 metrov. Prvi dom oziroma bolj koča je tukaj stala leta 1896. Prav dom pa so nato naredili leta 1904. Ta dom pa je nato porušil plaz, 5 let pozneje. Nov dom pa so odprli leta 1910. Gospodarsko poslopje je dom dobil leta 1952. Notranjost doma pa so obnovili med leti 1976 in 1978.

Danes je v domu in pred domom vse skupaj 200 sedežev, zato bo vsak našel kotiček zase. V domu seveda lahko tudi prespimo, saj ima dom nekaj sob. Od doma pa je seveda najlepši razgled na severno steno Triglava. Je pa razgled še na nekatere druge vrhove.

Mojstrana je vredna obiska, še bolj pa vam priporočam obisk Doline Vrata in seveda obisk slapa Peričnika. Če pa hočete obiskati Triglav, pa je Dolina Vrat pravo izhodišče. Kot sem že omenila so iz doline, možne tri različno dolge poti na vrh Triglava. V Mojstrani ne pozabite obiskati muzeja, ki je zelo zanimiv. Seveda če nimate radi muzejev in pa zgodovine, vam muzej ne bo všeč, lahko pa se seveda motim. Zdaj pa samo še srečno in uživajte, Mojstrana vas že čaka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja