fbpx
Image Alt

Blog

Podčetrtek

Podčetrtek je najbolj znan po Termah Olimia in Aqualuni

Podčetrtek je naselje, ki se nahaja ob vstopu v Kozjanski park, ki je bil ustanovljen z namenom ohraniti pristno naravo, avtohtone rastlinske in živalske vrste in kulturne in zgodovinske znamenitosti na obsežnem območju Kozjanskega . Ob besedi Podčetrtek pa se zagotovo najprej spomnimo na Terme Olimia oziroma Terme Podčetrtek ali kakor so jim rekli ob začetku »Atomske toplice«. Ime Atomske toplice so dobile zato, ker so nastale v času, ko je atomska energija pomenila nekaj naprednega, sodobnega… No, pred nekaj leti pa so jih preimenovali v Terme Olimia, verjetno po vasici Olimje, ki se nahaja nedaleč stran od Podčetrtka.

V Podčetrtek pridete, če avtocesto Ljubljana-Maribor zapustite v Dramljah, se peljete do Šentjurja in tam v križišču zavijete levo proti Rogaški Slatini. Po kakšnih petnajstih kilometrih oziroma dvajsetih minutah prispete v Mestinje. Tam zavijete desno čez železniški prehod in se peljete še dobrih deset kilometrov do Podčetrtka.

Če prihajate iz smeri Maribora, pa boste avtocesto zapustili v Slovenski Bistrici. Na krožišču boste na drugem izvozu peljali v smeri Rogaška Slatina. Nato se peljete do Poljčan, čez Pečico in v Podplatu, na križišču zavijete desno do Mestinja. In potem pot nadaljujete čez železniški prehod, se peljete še kakšnih petnajst minut in že ste v kraju Podčetrtek.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Aleksandra Gantar, Breda Ster, Dragica Žnidarec, Maja Frelih, Mojca Medved, Suzana Ivančič, Tina Stegne.

Podčetrtek je naselje, ki je obstajalo že v srednjem veku in je imelo kar pomembno vlogo. Že leta 1328 je dobilo trške pravice, kar pomeni, da so tam lahko imeli sejme. Ker so bili ti verjetno ob četrtkih je tako tudi naselje dobilo ime, Podčetrtek.  Nad naseljem se je dvigal mogočen grad, ki se je prvotno imenoval Castrum Lansprech. Tudi ta grad je bil, tako kot mnogo drugih na slovenskem, uničen v času kmečkih uporov v letu 1515. Obnovili so ga šele ob koncu devetnajstega stoletja grofje Attemsi. Vendar pa je bil grad po drugi svetovni vojni v celoti oropan in uničen, tako da so danes od tega, nekoč mogočnega gradu, ostale le še gole stene, ki žalostno propadajo.

Prebivalci Podčetrtka in okolice se danes ukvarjajo predvsem s kmetijstvom in sicer prevladuje vinogradništvo in sadjarstvo, za katera je značilno, da gojijo predvsem domače, stare avtohtone vrste vinskih trt in sadnih dreves. Iz grozdja pridelajo odlična vina, med katerimi je najbolj znan »Virštanjčan«, med sadnimi drevesi pa stare vrste jabolk kot so bobovec, carjevič, krivopecelj…in pa hruške ter slive. Najpomembnejša gospodarska panoga v Podčetrtku pa je seveda  turizem.

Terme Olimia, paradni konj turizma Podčetrtek, se ponašajo z najboljšim wellness centrom v Sloveniji, v katerem poskrbijo za vaše zdravje in sprostitev. Niso pa Terme Olimia samo wellness, ampak lahko rečemo, da nam Terme Olimia ponujajo vodne užitke vseh vrst, z številnimi zaprtimi in odprtimi bazeni, v katerih je zdravilna termalna voda s temperaturo med 30 do 37 stopinj Celzija, tobogani, drčami, vodnim parkom… Na voljo nam je bivanje v sobah prekrasnih hotelov, v prikupnih apartmajih  Vasi Lipa in pa v prijetnih hišicah Kampa Natura, ki se nahaja ob poletnem vodnem zabavišču Aqualuna. Največje vodne užitke nam ponuja Aqualuna, termalni park, kjer vam zagotovo ne bo dolgčas. Bazeni, tobogani, valovalni bazen z največjimi valovi v Sloveniji in 100 različnih afriških živali, v naravni velikosti, ki so razpršene po vsem kopališču. Za povrh vsega pa se tam nahaja tudi vrsta gostinskih lokalov s hitrimi prigrizki in okusnimi, lahkimi poletnimi obroki, vse po dokaj ugodni ceni. Za otroke je tam vsak dan organizirana animacija, zabave in še in še…Skratka, edinstvena destinacija za enodnevni izlet ali pa nemara poletne počitnice.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Poleg kopanja boste  v Podčetrtku in njegovi okolici lahko uživali tudi v spoznavanju mnogih kulturnih in zgodovinskih znamenitosti. Nedaleč stran od Podčetrtka se namreč nahaja preprosta podeželska vasica Olimje, kjer si lahko ogledate prečudovit Samostan Olimje. V njem se nahaja ena najstarejših lekarn v Evropi. Pred samostanom je ogromen zeliščni vrt, na katerem raste okoli dvesto različnih vrst zdravilnih rastlin, iz katerih patri olimskega samostana izdelujejo popolnoma naravne zdravilne izdelke, od raznih zdravilnih čajev, tinktur, mazil, pravega domačega medu, medice…, ki jih lahko kupite v njihovi lekarnici. Poleg samostana se nahaja cerkvica Marijinega vnebovzetja, ki je ena najlepših baročnih cerkva pri nas. V njej vas bo zagotovo impresioniral edinstven, čudovit oltar, kjer se  zlato prepleta s črnim.

V bližini Samostana Olimje se nahaja »Jelenov greben«, domačija, na kateri gojijo jelene. Imajo jih okoli sto , ki se prosto sprehajajo po domačiji in si jih lahko ogledate čisto od blizu in jih lahko celo pobožate in nahranite. Na domačiji se nahaja tudi prijetno gostišče, v katerem vam ponudijo slastne specialitete iz divjačine, gobje jedi, značilne domače jedi in izvrstne unikatne sladice. Zame je najboljša »pršjača«, domač beli kruh, posut z ocvirki. Za povrh pa še kapljica domačega vina. Poleg gostišča je tudi domača trgovinica, polna doma narejenih izdelkov, od suhomesnatih izdelkov, sirov, zeliščnih čajev, domačega žganja in likerjev, doma narejenih slastnih keksov, marmelad…v vinoteki pa hranijo najboljša vina kozjanskega območja. Na razpolago imajo tudi prelepe apartmaje, ki vas vabijo, da pri njih preživite sproščujoč vikend ali pa cel dopust. Uživali boste v neokrnjeni naravi, miru podeželskega okolja in dobri hrani iz domače kuhinje.

Ko se boste vračali iz Olimja proti Podčetrtku, se obvezno ustavite še v »Čokoladnici Olimje«. Tam izdelujejo čokolade in čokoladne izdelke vseh vrst, iz bele, temne in mlečne čokolade. Zelo težko se boste odločili, kaj poskusiti, saj je izbira res ogromna. Od čokoladnih tablic, parlinejev, kandiranega sadja, najrazličnejših čokoladnih figuric…

V Podčetrtku vsako leto poteka tudi »Festival vina in čokolade« in sicer v začetku meseca maja. Na njem se zberejo najboljši ponudniki slovenskih vin in izdelovalci najboljših čokolad v Sloveniji. Vstopnina za odrasle znaša 5,00 EUR in vključuje tudi par kupončkov, s katerimi si lahko potem kupite kakšno čokoladno sladkost. Otroška karta, za otroke od 6 do  12 let, pa stane 1,00 euro. Na razstavi je morje čokolade vseh vrst, čokoladnih hišic, parkov, živalic, avtomobilov, parlinejev,…Čokolado uporabljajo celo za slikanje in izdelavo »čokoladnih« skulptur. Festival je obogaten tudi z kulturnim in zabavnim programom.

Podčetrtek in njegova okolica vas vabita in vam ponujata možnosti za preživetje čudovitega dne, konca tedna ali pa kar celih počitnic v čudovitem pristnem naravnem okolju, kjer vam zagotovo ne bo dolgčas.

Objavi komentar

Follow us on