fbpx
Image Alt

Blog

Most na Soči

Most na Soči je kraj in jezero ob smaragdni reki

Most na Soči je kraj, kjer se Soča, smaragdna lepotica, za trenutek oddahne na svoji poti od Trente do morja. Ob Mostu na Soči je namreč na reki Soči umetno, akumulacijsko jezero, po katerem je kraj danes najbolj znan.  Most na Soči obdaja od leta 1938, odkar napaja hidroelektrarno Doblar, in je spremenilo tedanjo podobo kraja.

Kakšen je bil Most na Soči pred nastankom jezera imamo možnost videti prav v času objave tega članka. Od januarja do februarja oziroma marca 2018 je jezero zaradi popravila elektrarne namreč izpuščeno. Prazno jezero in čudovita korita, ki so ob tem vidna pod mostovoma čez Sočo in Idrijco zato v teh dneh privabljajo množice radovednežev, saj je bilo jezero nazadnje prazno leta 2000 in kdo ve, kdaj si bomo ta pogled lahko spet privoščili. Morda pa si slikovita korita Soče s starodavnim mostom te dni celo ogledujemo zadnjič,  saj naj bi most čez Sočo kmalu nadomestili z novim. Čeprav so se domačini temu složno uprli, pa bo stari most čez Sočo morda žal le še preteklost.

A čeprav je danes Most na Soči najbolj znan po svojem jezeru, je kraj znan tudi po arheoloških ostalinah iz bronaste in železne dobe ter rimskega imperija. Pred nekaj več kot stoletjem so na dveh osojnih terasah na levi strani Idrijce odkrili številne grobove iz železne dobe. Raziskali so jih več kot 6.500, predvideva pa se, da naj bi jih bilo na svetolucijski nekropoli okoli 10.000. Zaradi tako obsežnih raziskav grobišč se je Most na Soči uvrstil med najpomembnejše tvorce evropske železne dobe. Na mestu nekdanje nekropole so leta 2005 uredili obeležje pradavnim prednikom.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Suzana Novak, Maja Štravs, Nika Krenk, Helena Jelinčič, Aleš Maučec, Miljko Lesjak

Na območju današnjega novega dela Mosta na Soči je bilo najdenih tudi 35 temeljev stanovanjskih in drugih stavb iz železne dobe. Danes so za ogled ohranjeni temelji rimske hiše ter v arheološkem muzeju temelji hiše iz železne dobe.

Do Most na Soči lahko pridemo iz več smeri, iz Nove Gorice, Bovca in iz Idrije ali tudi preko Podbrda ali Cerknega. Do Mosta na Soči se lahko zapeljemo z avtom in parkiramo na prostornem parkirišču izven kraja,  v smeri proti Tolminu, ob Modreju. Ob parkirišču je urejen prijeten bar. Lahko pa se odločimo za izlet z vlakom, saj je železniška postaja Most na Soči od samega kraja oddaljena le 2 km in se do jezera in ob jezeru sprehodimo peš. Iz Bohinjske Bistrice do železniške postaje Most na Soči se lahko pripeljemo tudi z avtovlakom, ki vozi vsak dan, s čimer se pot iz gorenjske strani bistveno skrajša. Posebno doživetje pa je izlet do Mosta na Soči z muzejskim vlakom. Ta v toplejšim mesecih vozi med Bledom in Novo Gorico po slikoviti bohinjski železniški progi, speljani po dolini reke Bače in Soče, čez številne mostove, tunele in galerije.

Na Mostu na Soči se lahko sprehodimo okoli jezera ali pa po pešpoti Čez Most po modrost, ki so jo domačini uredili pred nekaj leti. Pot ob jezeru Most na Soči je urejena ob obeh straneh jezera. Speljana je tik ob vodi, tako da nas vseskozi spremlja pogled na smaragdno lepotico, ki se je tu pustila ukrotiti. Poseben čar ima sprehod ob jezeru spomladi, ko zelenijo vrbe ob jezeru. Tedaj se sveže zelena barva vrbovih vej prepleta s smaragdno barvo Soče in modrega neba. Zaenkrat pot še ni krožna, vendar je ta že dlje časa v načrtu in upam, da se bomo ob jezeru lahko kmalu tudi povsem krožno sprehodili.

Od aprila do oktobra pa se poleg  sprehoda ob jezeru lahko po jezeru zapeljemo tudi z ladjico Lucija. Ta vozi od parkirišča pod Modrejem v juliju in avgustu vsak dan, razen ob petkih. V maju, juniju in septembru so vožnje na voljo ob nedeljah, ob ostalih dneh pa za skupine po predhodni najavi. Cena enourne panoramske vožnje je za odrasle 7 eur, za otroke 3,5  €, za otroke mlajše od treh let pa je vožnja brezplačna. Na ladji lahko naročimo tudi kosilo, na voljo pa so tudi dve-urne vožnje, na katerih se zapeljemo na oba dela jezera. Na južni strani jezera pa vozi manjša ladjica Barca.

Pešpot Čez Most po modrost vključuje ogled zanimivosti Mosta na Soči in bližnje okolice. Pot so poimenovali Čez Most, ker domačini kraj imenujejo Most, kraj pa tudi omejujeta dva mostova; modrost pa po sovi, ki je upodobljena na izjemni arheološki najdbi, lončeni posodi, ki so jo našli med izkopavanji na Mostu na Soči. Njena replika je na ogled ob pričetku poti. Pot se prične Na placu v središču kraja, kjer je pot opisana na pregledni tabli in informacijskem terminalu, ob poti pa nas table informirajo ob posameznih točkah. Povzpnemo se do cerkve Sv. Lucije iz leta 1612, po kateri je kraj nekoč nosil ime, saj se je Most na Soči do leta 1952 imenoval Sveta Lucija ob Soči. Notranjost cerkve je poslikal Tone Kralj, ki je dal novo podobo številnim poškodovanim cerkvam na Primorskem po prvi svetovni vojni. Njegove slike so posebne, saj je v negativne like vtkal podobe takratnega fašizma, pod katerim je trpela  Primorska med obema vojnama.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Tik ob cerkvi stoji osnovna šola, ki v sebi skriva vsaj dvoje zakladov. Ob pripravi temeljev za novo zgradbo šole so namreč našli ostanke hiše iz starejše železne dobe. Ostanke so rekonstruirali in jih v pritličju osnovne šole uredili v edinstven arheološki muzej. Muzej je za skupine 10 ali več oseb odprt po predhodni najavi v Tolminskem muzeju na tel. št.  05 381 13 60. Druga posebnost te osnovne šole je biološka učilnica, v kateri so razstavljene številne trofeje in drugi prikazi živali in narave, ki so jih osnovni šoli poklonili lovci.

Povzpnemo se še višje, do pokopališča s cerkvico Sv. Mavra. Do tja lahko pridemo po krajši, malce strmejši poti ali daljši, položnejši. Obe varianti peljeta po asfaltirani poti. Ob daljši varianti nas pot pelje mimo temeljev rimske hiše. Pri cerkvi Sv. Mavra se nam odpre razgled na jezero pod nami in okoliške hribe ter venec tolminsko-bohinjskih gora. Posedimo lahko na klopcah, na panoju pa so naslikani in poimenovani hribi in gore, ki jih vidimo. Po eni od poti se zopet spustimo do Mosta na Soči ali pa se spustimo na severno stran po stezi proti Modreju, do parkirišča ob jezeru.

Most na Soči je tudi rojstni kraj treh velikanov slovenske kulture. Tu se je leta 1883 rodil pisatelj Ivan Pregelj; pisatelj in dramatik Saša Vuga je svoj rojstni kraj redno obiskoval vse do svoje smrti leta 2016; na Mostu na Soči pa še vedno živi in deluje dirigent Marko Munih.  V sklopu pešpoti gremo mimo vseh treh njihovih rojstnih hiš. Nedaleč stran, pri Slapu ob Idrijci, se je rodil še en velik primorski pisatelj – Ciril Kosmač.

Jezero in možnosti vodnih športov je v zadnjih letih prineslo tudi športne zvezde. Ob jezeru je kajakaško središče, domačina Sašo Taljat in Luka Božič pa sta leta 2014 postala svetovna prvaka med dvojci na divjih vodah in nastopila na olimpijskih igrah 2012 in 2016.

Jezero je priljubljen kraj za ribiče iz vsega sveta. Sprehajalci pa lahko opazujemo številne race, ki plavajo po jezeru. V izposojevalnici si lahko izposodimo čolne in kajake, v vetrovnih dnevih pa se na jezero odpravijo jadralci na deski. Vožnja z motornimi čolni pa je zaradi vznemirjanja živali, ki živijo v jezeru in ob njem, prepovedana.

V juniju, na prireditvi Noč na jezeru, in v avgustu ob jezeru prirejajo tradicionalne skoke z mosta. Pogumni skakalci se pred številnimi gledalci z vratolomnimi skoki poženejo z mostu v hladno jezero. Da nam je pred leti ob tem res zastajal dih pa so poskrbeli z dodatno leseno skakalnico, s katero so bili skoki še višji.

Most na Soči je izhodišče tudi za peš in kolesarske poti v okolici. Vzpnemo se lahko na bližnje hribe Senico, Cvetje, Mengore in Bučenico. Kosmačeva učna pot nas vodi od rojstne hiše Cirila Kosmača pri Slapu ob Idrijci do Mosta na Soči. Na Cvetje je urejena gozdna učna pot, na kateri si ogledamo Babjo jamo, z razgledišča pa pred nami kot na dlani leži Most na Soči. Tam najlepše vidimo, kako kraj oblivata Soča in Idrijca. Izredno lep razgled se nam odpre tudi s Širokega nad Tolminskim Lomom, do koder se lahko povzpnemo po pešpoti ali pa se do tja zapeljemo. Tam je skorajda obvezen obisk turistične kmetije in posladek z njihovimi štruklji.

Most na Soči je vreden tudi večdnevnega obiska. Obiskovalcem so v kraju na voljo številni apartmaji, penzion, gostilna in hotel, možnosti za nastanitev pa je veliko tudi v okolici. Na Mostu na Soči nam res ne bo dolgčas.

Objavi komentar

Follow us on