fbpx
Image Alt

Blog

kam-na-izlet-po-sloveniji

Kam na izlet po Sloveniji v jesenskem času

Iščete idejo kam na izlet po Sloveniji v jesenskem času? Jeseni nas narava kar vabi v svoj objem čudovitih barv, v katere se odene. Če nam v tem času služi tudi vreme, so izleti po Sloveniji vsekakor prava izbira, saj je aktivno preživet dan na svežem zraku, nekaj kar nas bo napolnilo z energijo, in nam dalo novih moči za zimo. 

Vedno pa nastopi dilema, ob vprašanju kam na izlet, ko nimamo pravih idej, in se ne moremo odločiti kam bi se podali na lep jesenski dan. Zato smo za vas pripravili 25 idej kam na izlet po Sloveniji, da bo vaša izbira lažja.

Kam na izlet k vodi?

Martuljški slapovi 

Martuljški slapovi se nahajajo v kraju Gozd Martuljek, v bližine Kranjske Gore, pod veličastno goro Špik. Martuljški slapovi je ime za dva slapova, mimo katerih pelje nezahtevna pot. Na vrhu slapov je planina, na kateri se lahko v brunarici “Pri Ingotu” okrepčate z domačimi izdelki. Več o Martuljških slapovih si preberite na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/martuljski-slapovi.

Martuljški slapovi

Rakov Škocjan

Zanimiv izlet po Sloveniji je tudi Rakov Škocjan, ki je izredno lepa kraška dolina. V Rakovem Škocjanu je veliko zanimivosti, ki si jih lahko ogledamo, kot so Veliki in Mali Naravni most, Zelške jame, kamniti most in druge. Zahtevnost in trajanje hoje si lahko poljubno prilagodite, s tem, da se z avtom pripeljete do točk, kjer se nahajajo določene znamenitosti, lahko pa prehodite celoten Rakov Škocjan. Več si preberite na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/rakov-skocjan.

Izvir Krupe 

Izvir Krupe velja za enega najlepših izvirov pri nas, in se nahaja v Beli krajini. Izvir Krupe se nahaja v neokrnjeni naravi, in je super ideja za izlet za tiste, ki si želijo mir in tišino, saj ni toliko gneče. Nezahteven in sproščen sprehod, odmaknjen od mestnega vrveža je primeren za vso družino. Več o izviru Krupe si preberite na povezavi www.lepote-slovenije.si/izvir-krupe.

Izvir Krupe

Zelenci 

Zelenci so zelo priljubljena izletniška točka, ki vas očarajo, tudi, če ste jih že obiskali. Zelenci so izvir reke Save Dolinke, ki oblikuje jezero izrazito zelene barve, od koder so dobili ime. Prijetna in lahka pot do naravnega rezervata skozi gozdiček, je prijeten sprehod tudi v jesenskem času. Več o Zelencih si preberite na povezavi www.lepote-slovenije.si/zelenci.

Kamniška Bistrica

Kamniška Bistrica je odlična ideja kam na izlet na lep jesenski dan, saj tam najdemo veliko znamenitosti, ki jih je vredno obiskati. Najbolj zanimiva in najlažje dostopna je izvir Kamniške Bistrice, do koder se lahko pripeljemo z avtom. Poleg tega lahko obiščemo Slap Orglice, sotesko Predaselj, za bolj izkušene pohodnike pa je to izhodišče do številnih vrhov. Več o Kamniški Bistrici si preberite na www.lepote-slovenije.si/kamniska-bistrica.

Lovrenška jezera na Pohorju

Lovrenška jezera na Pohorju so nezahteven izlet, ki je primeren za vso družino. Lovrenška jezera so močvirje, kjer se nahaja več manjših jezer temno modre barve. Po močvirju so speljane lesene poti, po katerih lahko pridete do vseh jezer. Posebej zanimiv pa je razgledni stolp s katerega je krasen razgled na celotna Lovrenška jezera. Več o tem čudovitem kraju si preberite na Lovrenška jezera.

Slap Virje

Slap Virje je čudovit slap v Triglavskem narodnem parku, in se nahaja v bližini Bovca. Do njega vodi več poti, lahko si izberemo takšno, da bomo več hodili, lahko pa se tudi pripeljemo v neposredno bližino slapu, od koder potrebujemo le še 5 minut hoje v klanec. Slap čudovitih barv je prava paša za oči in tudi za fotografski objektiv. Vse o Slapu Virje si lahko preberete na povezavi www.lepote-slovenije.si/slap-virje.

Slap Virje

Kam na izlet v manj zahtevne hribe?

Kofce

Kofce so planina do katere dostopamo iz smeri Tržiča na Gorenjskem, in so najbolj znane po njihovih domačih štrukljih, zaradi katerih prihajajo tja ljudje iz cele Slovenije. So nezahtevna izletniška točka, saj najkrajša pot do vrha traja približno pol ure, primerna pa je tudi za manjše otroke. Čudoviti razgledi na okoliške vrhove, neskončne travnike in pa odlična hrana so zagotovo razlogi zakaj je vredno obiskati Kofce. Vse o Kofcah si preberite na povezavi www.lepote-slovenije.si/kofce.

Kofce

Jamnik 

Jamnik je izredno priljubljena izletniška točka za družine, v zadnjem času pa tudi za fotografe, saj je cerkvica, ki stoji na vrhu hriba, pogost motiv na fotografijah, ki se delijo na družbenih omrežjih. Jamnik, ki je znan tudi kot “balkon nad Gorenjsko”, se nahaja v občini Kranj. Poti do vrha je več, izberete lahko tudi tako, kjer se hodi le 10 minut. Vse o Jamniku si preberite na povezavi www.lepote-slovenije.si/jamnik.

Jamnik

Planina Vogar 

Planina Vogar se razprostira nad Bohinjskim jezerom, in je dih jemajoča točka. Do nje vodi nezahtevna pot, ki je primerna tudi za manjše otroke. Pogled na celotno Bohinjsko jezero z okolico, ki vas pričaka na vrhu je neverjeten, posedeli boste lahko tudi na leseni klopci in posneli fantastične fotografije za Instagram. Obisk Planine Vogar je super ideja, ko se na lep jesenski dan sprašujete kam na izlet po Sloveniji. Zato si več o tej čudoviti točki preberite na povezavi www.lepote-slovenije.si/vogar.

Vogar

Tamar

Tamar je dolina v Julijskih alpah, ki je le malo oddaljena od priljubljene Planice, od koder je tudi izhodišče za popolnoma nezahtevno, a čudovito izletniško točko. Pozimi je Tamar priljubljen med ljubitelji sankanja, jeseni pa vam bo sprehod skozi barvit gozd polepšal dan. Približno 3,5 kilometre dolga pot, ki se rahlo vzpenja, je primerna tudi za najmlajše, na koncu pa na jasi stoji Dom v Tamarju, kjer boste lahko nekaj pojedli in popili. Več o tem čudovitem izletu si preberite na povezavi www.lepote-slovenije.si/tamar.

Tamar

Menina Planina

Menina Planina je planota v Kamniško-Savinjskih Alpah, in se nahaja nad Tuhinjsko dolino. Je čudovita planina, do katere vodijo številne pohodniške poti. Lahko se tudi pripeljete z avtom do vrha planine, kjer je tudi dom na Menini Planini, lep sončen dan pa lahko izkoristite tudi tako, da s seboj vzamete odejo, in si pričarate piknik v neokrnjeni naravi. Vse o izletu na Menino Planino si preberite na povezavi www.lepote-slovenije.si/menina-planina.

menina planina

Dolina Krma

Dolina Krma je Alpska dolina, ki leži v Triglavskem narodnem parku, izhodišče pa je pri Mojstrani. Dolina Krme je dolga več kot sedem kilometrov in je zelo priljubljena med sprehajalci in kolesarji, nudi pa tudi mnogo izhodišč za zahtevnejše pohodnike. Izlet v dolino Krme bo posebno doživetje za celo družino, saj se boste v neokrnjeni naravi v družbi živali, travnikov, okoliških hribov in svežega zraka, spočili in naužili novih moči. Vse o dolini Krme si preberite na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/dolina-krma.

Dolina Krma

Kam na izlet bolj zahtevni pohodniki?

Kamniško sedlo

Kamniško sedlo leži na višini 1876 metrov, malce nižje pa se nahaja tudi kar precej velika koča, v kateri je mogoče tudi prespati. Na Kamniško sedlo lahko dostopa iz smeri Kamnika, in Kamniške Bistrice, ki je manj zahtevna smer, druga bolj zahtevnejša pa poteka iz strani Logarske doline. Kamniško sedlo je lahko končna točka, od koder so čudoviti razgledi, lahko pa je izhodišče za še zahtevnejše vrhove. Več o Kamniškem sedlu si preberite na www.lepote-slovenije.si/kamnisko-sedlo.

Kamniško sedlo

Mangart

Mangart je 2679 visok hrib, in je četrti najvišji vrh pri nas. Je izredno priljubljen vrh zaradi svoje lažje dostopnosti. Do njega se boste pripeljali po najvišje ležeči cesti pri nas, kar je že samo po sebi doživetje. Na Mangart se lahko povzpnete po kar nekaj različnih poteh, najbolj znani sta Slovenska in Italijanska smer. Mangart je res super ideja za izlet za izkušene planince. Vse o Mangartu si preberite na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/mangart.

Stol – najvišji vrh v Karavankah

Stol je 2236 metrov visok vrh, ki je najvišji v Karavankah. Vzpenja se nad občino Žirovnica, do njega pa je mogoče dostopati iz več smeri. Najbolj priljubljeni sta Žirovniška in Zabreška pot. Pot vodi mimo priljubljenega Valvasorjevega doma, v katerem se lahko ustavimo in malo okrepčamo. Na vrhu Stola je tudi koča, iz tam pa čudovit razgled na Gorenjsko. Več o najvišjem vrhu v Karavankah si preberite na www.lepote-slovenije.si/stol.

Stol

Bovški Gamsovec

Bovški Gamsovec je gora v Julijskih Alpah z nadmorsko višino 2392 metrov. Na vrh vodijo tri zahtevne poti, za vsako pa bomo potrebovali več kot 4 ure, za kar moramo biti kar dobro pripravljeni. Ta izlet ni primeren za manjše otroke, je pa to super ideja za izlet, če ste izkušeni pohodnik. Med potjo vam bodo družbo delali prelepi kozorogi, kar je posebno doživetje. Vse o pohodu na Bovški Gamsovec si preberite na povezavi www.lepote-slovenije.si/bovski-gamsovec.

Slemenova Špica 

Ko se na lep jesenski dan sprašujemo kam na izlet v hribe, je Slemenova Špica odlična izbira, saj nas bo razvajala s čudovito obarvanimi borovci in ostalimi drevesi, kar se nam bo zdelo kot v pravljici. Izhodišča točka za Slemenovo Špico je prelaz Vršič. Pot sicer ni posebej zahtevna, tudi časovno dokaj kratka, lahko pa si jo popestrimo tako, da se vrnemo po isti poti nazaj, ampak se spustimo v dolino Tamar. Vse o Slemenovi Špici si preberite na www.lepote-slovenije.si/slemenova-spica.

Slemenova špica

Dobrča 

Dobrča je priljubljena gora na Gorenjskem, ki se nahaja med krajema Tržič in Begunje. Dobrča leži na višini 1478 metrov nad morjem, do vrha pa vodi kar 15 poti, ki so različne zahtevnosti, zato bo vsak lahko ugodil svojim željam. Na vrhu je Koča na Dobrči, kjer vedno pripravijo okusno domačo hrano. Če se boste odločili za ta lep pohodniški izlet, si vse o Dobrči preberite na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/dobrca.

Dobrča

Kam na izlet z družino?

Jelenov greben

Jelenov greben je super ideja za izlet na lep jesenski dan, saj bodo vaši najmlajši neizmerno uživali od opazovanju in hranjenju jelenov, če bodo imeli srečo, pa bodo kakšnega od njih lahko tudi pobožali. Poleg Jelenovega grebena je tudi Samostan Olimje, kjer se boste lahko posladkali v Čokoladnici, kilometer naprej od samostana Olimje pa se skriva Dežela pravljic in domišljije, kjer bodo otroci resnično uživali. Več o Jelenovem grebenu si preberite na www.lepote-slovenije.si/jelenov-greben.

Jelenov greben

Štanjel

Štanjel je idilična kraška vasica, nad katero ne bodo navdušeni le odrasli, ampak tudi otroci. Izlet v Štanjel na lep jesenski dan bo super doživetje za celo družino, otroci pa bodo najbolj navdušeni nad Ferrarijevo vilo in Ferrarijevim vrtom, kjer boste uživali v prelepi naravi. Če se boste odpravili na izlet v Štanjel, si vse preberite na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/stanjel.

Janče 

Janče so 792 metrov visok vrh blizu Ljubljane, in so najbolj znane po svojih kostanjevih nedeljah, ki potekajo vsako leto v oktobru. Na Janče vodi kar nekaj pohodniških poti, lahko pa se na vrh pripeljete z avtom. Na vrhu je Planinski dom na Jančah, kjer boste lahko nekaj pojedli in popili, otroci pa bodo uživali na otroških igralih, ter se podili po velikem travniku. Če ste se odločili, da obiščete Janče, si več preberite na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/jance.

Janče

Trbojsko jezero

Trbojsko jezero se nahaja med Kranjem in Medvodami, natančneje v kraju Trboje. Kljub temu, da se v jesenskem času ne bomo kopali, je obisk Trbojskega jezera super ideja, ko ne vemo kam na izlet po Sloveniji. Čolnarna Trboje se nahaja tik ob jezeru, vsi pa jo poznajo predvsem po ponudbi jagod. Tam se boste lahko posladkali, otroci se bodo zamotili na igralih, skupaj pa se boste sprehodili po čudoviti naravi. Vse o Trbojskem jezeru si preberite na www.lepote-slovenije.si/trbojsko-jezero.

Rožnik

Rožnik je ljubljanski grič, in je zelo priljubljena točka v vseh letnih časih. Sprehod do vrha ni zahteven, primeren je tudi na majhne otroke, na vrhu si lahko ogledate cerkev, malo naprej pa se nahaja Gostilna na Rožniku, kjer si lahko privoščite flancat in čaj. Otroci se bodo zamotili na igralih, medtem, ko boste vi uživali na soncu v prijetnem ambientu. Vse o izletu na Rožnik si preberite na www.lepote-slovenije.si/roznik.

Jezersko

Jezersko je občina, ki se nahaja tik ob meji z Avstrijo, na jugu pa meji na občino Preddvor. Obisk Jezerskega je krasen izlet za družine z otroci, saj je možnosti za lahkotne sprehode ogromno. Pogledi na okoliške vrhove so enkratni, sprehod okoli Planšarskega jezera pa bo nepozabna izkušnja za celo družino. Če se boste na jesenski izlet odpravili na Jezersko, si več preberite na tej povezavi www.lepote-slovenije.si/jezersko.

Jezersko

 

Idej za izlete po Sloveniji v jesenskem času je zares ogromno, za vas smo izbrali 25 predlogov, med katerimi bo vsakdo našel nekaj zase. Uživajte v naravi v družbi najbližjih, in izkoristite lepe jesenske dni.

Objavi komentar

Follow us on