fbpx
Image Alt

Blog

Osilnica

Osilnica je obmejno obcestno naselje z gručastim jedrom in zaselkom Potuharico.

Spet bi radi naredili en izlet, saj imamo čas. In kam se bi podali je prvo kaj se nam po glavi mota. Slovenija ni velika, je pa dovolj velika, da včasih res ne vemo kam. Ne danes nam ni, da bi se podali v hribe, na morje tudi ne bi radi šli. Ja kam pa naj gremo? Nekam, kjer ni polno turistov, kjer ni gužve in da je kaj novega za videt. In spet se vprašamo, kje bi v naši prelepi Sloveniji to lahko bilo? Kaj če se bi podali nekam na Dolenjsko, včasih pozabimo, da imamo tudi prelepo Dolenjsko. Vsi samo rinemo na Gorenjsko ali pa na Primorsko. Zakaj se vsi Dolenjske izogibamo, če pa je tudi prelepa. Se bojite medvedov, ne se bat ne boste ga srečali. Na Dolenjskem je zelo lepo čist ob meji s Hrvaško ob reki Kolpi v Osilnici. Sedaj se mogoče marsikdo vpraša, kje pa je to? Kaj pa bomo tam delali? Odgovor je čisto enostaven, zakaj pa ne če še tukaj niste bili, pa boste danes prvič šli sem na izlet in spoznali Osilnico in njeno okolico.

Osilnica je zelo zanimiva občina ob reki Kolpi, saj je izhodišče za izlete ob sami reki Kolpi. Je tudi najmanjša občina v  Sloveniji. Tako je majhna občina saj na 1 kvadratnem kilometru živi samo 10 prebivalcev. Ker pa ima vsaka občina kar nekaj naselji v svoji občini, ima tudi Osilnica in to kar 19 naselij. Osilnica je občina, je pa tudi naselje Osilnica, kar je občinsko središče. V Osilnici živi okrog 370 prebivalcev in je veliko 36 km2, sedaj vidite kako majhna občina je to na Dolenjskem. Ampak v naselju Osilnica je tudi obrat tovarne Liv iz Postojne. Ampak v naselju Osilnica se najdejo tudi znamenitosti in lepote, ne daleč malo južno od Osilnice se nahaja sotočje Kolpe in Čabranke. V občini Osilnica pa najdemo še več znamenitosti, ki se jih splača pogledat in obiskat, če smo že enkrat v teh krajih. Za ljubitelje vode je najlepši pogled na reko Kolpo, ki je kar znana reka na Dolenjskem posebej v poletnih mesecih. Za ljubitelje galerij se v Osilnici nahaja galerija Staneta Jarma.  Kdor pozna akademskega kiparja Staneta Jarma, tisti ve kje je njegova rojstna hiša v Osilnici. Saj se v njegovi rojstni hiši nahaja galerija že od leta 2001, takrat je bil njegov 70. rojstni dan. V galeriji lahko vidite njegove slike ter kipe. Nekje 100 njegovih del si lahko ogledate. Ogledate si lahko tudi Cerkev sv. Ane, Cerkev sv. Egidija v Ribjeku, Cerkev sv. Petra in Pavla, Cerkev sv. Miklavža, Cerkev sv. Vida, Loško steno.

Cerkev sv. Petra in Pavla; ta cerkev se nahaja v Osilnici in je tudi župnijska cerkev. Prva cerkev je na istem mestu stala, ampak je bila dosti manjša. Ker je takrat postajala cerkev pretesna so se odločili, da tedanjo cerkev porušijo in zgradijo na istem mestu novo, večjo cerkev. Tega projekta se je takrat lotil župnik Jakšič. Novo cerkev so leta 1875 zgradili v novogotskem stilu. Od stare cerkve so ohranili samo zvonik. Predstavit so morali tudi pokopališče, nekaj posmrtnih ostankov so prenesli na novo pokopališče, ostalo pa so prenesli v kostnico pod korom. Cerkev so opremljali dalj časa, saj so jim denarno pomagali farani. Leta 1882 so tudi postavili križev pot. Leta 1886 so namestili orgle, leta 1887 pa zvonove in krstni kamen.

Kolpa; je prava atrakcija v poletnih mesecih na Dolenjskem, saj jo poleti obišče vedno več turistov. Je reka, ki meji med Hrvaško in Slovenijo. 292 metrov dolga reka ima svoj izvir v Gorskem kotarju na Hrvaškem. Ob reki Kolpi se nahaja tudi Krajinski park Kolpa, kjer se nahajajo tudi naravni spomeniki. Kaj več pa lahko o reki Kolpi izveste na tej povezavi https://www.lepote-slovenije.si/kolpa/

Osilniška dolina je tudi dolina našega risanega junaka Petra Klepca, on je junak po katerem se dolina imenuje. O njem se govorita dve legendi, ki sta si zelo različni. Prva pripovedka govori, da je Peter Klepec kmečki , šibek deček, ki mu nagajajo pastirji. Zato je hotel postati močan, in mu je pomagal bog. Postal je močan fant, ki je začel delat čudeže v Osilnici. Naredil je njive, mami je naredil hišo, izgnal je Turke. Postal je pravi junak druga pripovedka pa govori, kako je nadnaravno moč dobil od gorske vile. Tudi tukaj je dolino obvaroval od Turkov in postal pravi junak. Zato se dolina imenuje tudi Dolina Petra Klepca.

Osilnica je že od nekoč ohranila vso svojo lepoto, ki jo lahko tukaj ponujajo. Nekaj najlepšega je tudi Mirtoviški potok. Tudi rastlinstvo je zelo raznoliko, gozdovi so predvsem mešani in listnati. Rastline pa najdemo tudi takšne, ki so bolj redke in zelo zanimive: kranjske lilije, planike, dišeči volčin, narcise, jesenček, svišč. Tudi živali najdemo tukaj, nekatere so tudi take, ki jih ni drugod po Sloveniji. Zelo izstopajo medvedi, zajci, srnjad, jeleni, veverice. Najdejo pa se tudi sivi orel ter gamsi. Ker pa imajo tukaj tudi Kolpo, se v njej skrivajo postrvi, sulci, lipanj.

Ne smemo pa pozabit, da je v Osilnici v osnovni šoli najmanj učencev. Saj je tukaj najmanjša šola v Sloveniji in imajo po 4 učence in njih uči samo ena učiteljica.

Čeprav je Osilnica zelo majhna, se najde kar nekaj turizma v tem kraju.  Najbolj aktiven ob reki Kolpi so vodne aktivnosti. Spustite se lahko z ratingom ali kanujem. Tudi z rečnim bobom se lahko spoznate, če pa vam ni za veslaške aktivnosti, pa se lahko samo kopate v reki Kolpi. Ne smemo pa pozabit na ribolov, tudi s tem športom se lahko ukvarjate, če ste ljubitelj ribolova. Ljubitelji kolesarstva ste na pravem mestu. V Osilnici so tudi za to poskrbeli in uredili kar precej kolesarskih poti. Med potjo boste spoznali kar precej znamenitosti. Saj najlepše je okolje si ogledovat na kolesu in uživat v naravi. Tudi pohodništvo je v Osilnici dobro obiskano. Ja dobro ste prebrali, Osilnico obdajajo tudi gore, dovolj velike, da se lahko pohodniki sprostijo v naravi. Podate se lahko na Mož 1125 metrov, Borič 915 metrov, Firstov rep 1002 metra, Šajbnik 861 metrov, Taborska stena 1059 metrov Krokar 1122 metrov. Vse poti na te gore so lepo označena s planinskimi znaki.

Tudi lačni ne boste ostali v Osilnici, najde se kar nekaj gostiln in restavracij, kjer se lahko najeste in nekaj dobrega popijete.

Čeprav je Osilnica zelo majhen kraj na Dolenjskem se najde kar nekaj zanimivosti in aktivnosti. Ne rabimo se vedno podat v večja mesta, da se imamo lepo. Zato kar pogumno na Dolenjsko v Osilnico ter raziščite njene znamenitosti in lepoto, kjer domuje Peter Klepec.

Objavi komentar

Follow us on