fbpx
Image Alt

Blog

smucise-kope

Smučišče Kope je raj za zimske in poletne rekreacije

Zima, zima bela…ja tako gre pesmica o beli zimi. Nekateri komaj čakajo ta letni čas, ko bele strmine pobeli sneg. Ko lahko ven potegnejo smučarsko opremo in jo pripravijo za smučanje. Včasih nam ponagaja vreme in noče in noče bit snega, čeprav ga nekateri komaj čakajo. Čeprav smučišča tudi pobelijo z umetnim snegom, mora bit za to vreme primerno. V Sloveniji imamo kar precej opremljenih smučišč, čeprav smo mala država. Da pa se ne vračamo vedno na ista smučišča, je lepo da obiščemo tudi včasih takšna, ki še nismo bili in tudi tukaj sprobamo kako leti po bregu navzdol. In kam se bi lahko te dni odpravili smučat ter občutili zimsko veselje. Pohorje nam je vsem dobro znano, da imajo kar precej dobro opremljenih smučišč. Ampak Pohorje je zelo veliko, najbolj pa nam je znano Areh. Ampak ne mislim Areha, tudi smučišče Kope leži na Pohorju in je lepo opremljeno smučišče.

Nad Slovenj Gradcem na zahodnem delu Pohorja leži smučišče Kope, na višini 1010 metri in 1542 metrih nadmorske višine. Ne spada med največja smučišča, ampak je zadosti veliko, da se lahko na smučamo. Smučišče Kope nudi okrog 8 kilometrov različnih smučarskih prog, imajo pa tudi 2 štirisedežnici in 6 vlečnic, da vas popeljejo na vaš start. Ker pa je smučišče Kope na najvišji točki na Pohorju, boste tukaj prav navdušeni tudi pozimi nad razgledi na vso okolico. Razgledi niso lepi samo poleti, tudi pozimi so razgledi fantastični. Ker pa imajo zadnja leta tudi tukaj probleme s snegom, premalo naravnega snega, se potrudijo, da se lahko tukaj na smučišču Kope smučate 100 dni. Saj smučišča zasnežujejo tudi z umetnim snegom, zato ne skrbite, če pri vam ni snega, na smučišču Kope ga je sigurno dovolj za smučanje ali sankanje. Ampak na smučišču Kope se tudi potrudijo za tiste, ki radi tečete na smučeh. Tudi to progo imajo urejeno in za vse tiste, ki se raje sedete na sanke in se s sankami spuščate v dolino.

Smučišče Kope

Kot sem že omenila, čeprav smučišče ni veliko, imajo pa urejene smučarske proge za vse starosti. Za tiste, ki so komaj začetniki ali majhni otroci, za vse tiste, ki se že znajo vijugah po belih strminah in tudi za tiste, ki se radi malo bolj adrenalinsko spuščajo. To pomeni so smučarske proge malo bolj strme in niso za vsakogar. Zato so na smučišču Kope proge označili z različnimi barvami. Najbolj strma proga je označena s črno barvo in je dolga nekje 1,6 kilometra, z rdečo barvo je označena srednje težka proga, ki je dolga okrog 3,8 kilometra, najlažja proga pa je označena z modro barvo in je dolga 3,1 kilometra. Zato je primerno smučišče Kope za vso družino, ker lahko vsak vijuga po svoji progi in uživa v smučarskih zavojih. Smučišče Kope se odpre nekje v začetku decembra in kot sem že omenila traja 100 dni smučarskega veselja na snegu. Zato je odprto vse do konca marca ali začetka aprila. Zadosti da se na smučate in naužijete snega. Odprto pa je od 9 ure pa vse do 16 ure popoldan, nimajo pa tukaj nočne smuke.

Če pa še niste izkušeni smučar pa se lahko na smučišču Kope tudi smučat naučite. Vsak dan so vam na voljo učitelji smučanja, ki vas bodo naučili prvih zavojev na snegu, zato ne odlašajte, če imate voljo do smučanja. Učitelji vas bodo vse naučili, da boste varno drveli po belih strminah navzdol.

Ampak smučišče Kope vam ne nudi samo smučanja, ampak za pohodnike  tudi lepo poskrbijo, saj uredijo okrog 15 kilometrov pohodniških poti, ki so lepo urejene, da ne rabite do kolen gazit po snegu. Poti so speljane od Grmovškovega doma pa vse do Ribniške koče, med potjo pa se vam ponujajo prekrasni razgledi na Kamniško Savinjske Alpe ter na Peco.

Smučišče Kope

Se pa tudi zgodi, da smo smučarsko opremo prerasli, no večinoma naši otroci vse hitro prerasejo. In radi bi se šli smučat, opreme pa nimamo doma. Ne se sekirat za vse poskrbijo na smučišču Kope. Vso opremo, kot so smuči, čevlji, palice, čelado, očala si lahko tukaj izposodite v smučarski šoli Nitro. Zato kar pogumno na Kope, čeprav nimate vsi doma smučarske opreme.

Ampak, ko se cel dan spuščamo po belih strminah nam včasih tudi paše, da bi se malo razvajali. Zato se odpravite v hotel Luka, kjer se lahko razvajate v wellness centru. Ponujajo vam Kneippovo kopel in jaccuzzi. Zato kar pogumno na razvajanje in sprostitev po končanem smučanju.

Nekateri pa se tudi radi podate na smučišča za več dni, zato tudi morate poiskat prenočišče kje v bližini, da se ne rabite vozit. Tudi za to je poskrbljeno v tem delu Pohorja. Na Kopah lahko najamete apartma Jaka in Miha. V bližini smučišča Kope v naselju Pungart imajo kar dva apartmaja v velikosti 46 m2. 4 osebe lahko tukaj uživajo svoje počitnice, v objemu prelepe narave, daleč od mestnega vrveža. Imate svojo kuhinjo, kopalnico, jedilnico ter spalni prostor.

Imate pa še v bližini en apartma Neja, v naselju Razborca.  V tem apartmaju lahko biva kar pet ljudi, saj je apartma dvonadstropni. Ta apartma je novejši in v njem če ste kadilec ne smete kaditi. Cene apartmaja pa so različne, glede sezone.

Tudi direktno na smučišču se najde čarobni apartma Pungart, samo vedite, ker leži direktno na smučišču je tudi hitro vse zasedeno. Zato se morate hitro za rezervacijo pobrigat, če hočete tukaj uživat nekaj dni. Ta apartma je res blizu smučišča Kope, saj lahko že pri vhodnih vratih zaprežete smuči in se podate do sedežnice.

Smučišče Kope

In kako pridemo do smučišča Kope?

Do smučišč se lahko pripeljemo z avtomobilom. Če se odpravljamo do Grmovškovega doma, moramo najprej priti do Slovenj Gradca in takrat sledimo tablam za Kope. Iz Maribora do smučišča Kope imamo 72 kilometrov, iz Ljubljane pa 98 kilometrov. Če pa gremo do spodnje postaje Kaštivnik pa se moramo zapeljati v Vuzenico in od tam slediti za Kope. Če pa ste v bližini Ribnice na Pohorju, pa sledite tablam za Vuhred in Radlje ob Dravi. V Sv. Antonu greste levo in nato sledite tablam za Kope.

Če še ne veste, kje bi preživeli lepe trenutke na snegu, se ne rabite dolgo odločat. Usedite se v avto in se odpravite proti Koroški in nato na Pohorje na smučišče Kope. Majhno smučišče vas bo očaralo, tako vas kot celotno družino, saj je primerno za vse starosti. Prekrasni razgledi pa vas bodo še poleg smučanja še navdušili. Če pa bi radi tukaj preživeli več dni pa le poiščite apartma in uživajte zimske počitnice na smučišču Kope.

Foto: Marjana Poklič, Boris Sovič, Duši Matko.

Objavi komentar

Follow us on