fbpx
Image Alt

Blog

peca

Peca je gora, pod katero spi Kralj Matjaž

Slovenija je zelo lepa dežela, samo jo moramo raziskati. Imamo prečudovite gore, ravnine ter prelepe slapove. Dosti ljudi ne ve kaj nam prelepa Slovenija ponuja in vedno potujejo v tujine. Imamo Julijske Alpe, Karavanke in Kamniško Savinjske Alpe. In te prelepe gore nam ponujajo res lepe poglede na doline. In tako se tudi v Karavankah skriva ena prelepa gora Peca, ki je visoka 2125 metrov in je zelo lahko dostopna. Pred enajstimi leti smo se tudi mi prvič podali v gore, nikoli prej nikjer bili.  Poiskala sem na internetu Peco, kar se mi  je zdela zelo zanimiva gora, lahko dostopna. Odločili smo se, da jo obiščemo, otroka sta takrat bila stara 7 in 8 let in sta prišla na vrh brez kakršnih težav.

Mislim, da je marsikdo že slišal za Kralja Matjaža pod Peco, kjer biva v votlini malo pod domom na Peci. V davnih časih se je umaknil v votlino, usedel se je za mizo, ter zaspal. Legenda pravi, ko se bo njegova brada devetkrat ovila okrog mize, takrat se bo prebudil ter pregnal krivico in sovražnike iz tega sveta. Koliko krat pa se mu je že brada ovila okrog mize, pa se prepričajte sami, ko se boste sprehajali tod okoli.

Peca leži v Karavankah, ampak premore tri dvatisočake in leži na slovensko – avstrijski meji. Peco sestavljajo trije vrhovi, najvišji je Kordeževa glava, temu tudi rečemo Peca, 2125 metrov, Bistriška špica 2113 metrov in Kočnikov vrh 2109 metrov. Najbolj obiskani vrh je Kordeževa glava – Peca. Votlina, kjer spi Kralj Matjaž je zapuščen rudnik, industrijska preteklost Koroške. Pot iz Tople poteka po krajinskem parku, ki varuje naravne znamenitosti in bogato kulturno dediščino doline Tople v južnem vznožju Pece. Pod Peco blizu male Pece se nahaja dom na Peci, ki je odprt od maja pa do oktobra. Ker koča stoji blizu doma, tukaj ni lepih razgledov. Na vrhu Pece pa so zelo lepi razgledi, vidimo Olševo, Uršljo goro, Raduho, ker smo na meji z Avstrijo se lepo vidijo avstrijske Alpe, ter vrhovi Kamniško Savinjskih Alp.

Peca ima kar nekaj poti iz Slovenije, ki vodijo na vrh, nekaj pa jih vodi tudi iz Avstrije. Vse poti so zelo lahke in brez problema dostopne, je pa tudi ena malo težja, tu pa najdemo jeklenice in kline.

Kliknite na sliko, če jo želite povečati.

Avtorji fotografij: Marjeta Milavec, Rok Petrušič.

Peca in poti:

Lahko se odpravite iz Mežice, ampak pot je zelo dolga, saj boste potrebovali 5 ur, da boste prišli na vrh. Imate dosti krajši dve poti, ki sta speljani iz Slovenske strani, ti dve poti smo tudi mi že prehodili, tako da vam bom tudi malo opisala.

Izhodišča

Rudnik v Topli; najprej se zapeljite v Črno na Koroškem, kjer nadaljujete proti Koprivni. Vozite se ob reki Meži, nato pa pridete do križišča, kjer zavijete za dolino Topla. Peljete še se naprej ob potoku Topla, nakar boste prišli do parkirišča ob vhodu v rudnik v Topli. Tu pustimo avtomobil in se odpravimo na našo pot. Potrebovali bomo nekje 3 ure in 30 minut, morate vedno računat več.

Opis poti; opazili bomo cesto in se umerimo na njo. Kar pa bomo tudi opazili tablo za dom na Peci. Usmerimo se na to pot in sledimo markacijam.  Najprej hodimo po cesti oziroma po ozkem kolovozu in po nekaj časa bomo prišli tudi do pašne ograje, kjer jo prečimo. Tukaj bomo tudi prišli do korita z vodo, voda je pitna, če ste žejni. Nato se boste sprehodili po travniku, nakar vas pripelje pot v gozd in vaša pot se bo tudi začela malo vzpenjat. Vi samo sledite označeni poti, nakar boste prišli do lovske koče. Od tu sledite tablam za Dom na Peci, lahko pa tukaj greste pogledat v votlino Kralja Matjaža, odmaknjeno od poti je 5 minut. Sedaj se tukaj prepričajte, koliko krat se mu je že brada ovila okoli mize. Od tu nimamo več dalje do doma na Peci. Tukaj si lahko odpočijete in naberete moči za nadaljnjo hojo. Lahko si tudi kaj toplega naročite v koči. Dalje sledite tablam za Peco, lahko greste prvo na Malo Peco ali pa direkt na Peco.

Sledite nam na našem Instagram profilu in si pridobite ideje za izlet.

Od doma boste hitro prišli na travnik od tu pa se začnete spet malo vzpenjat. Malo naprej pridete na razpotje. Lahko greste po plezalni poti, če ste izkušeni. Moja dva otroka sta jo preplezala, ko sta bila stara 9 in 10 let. Tudi meni ni bila naporna in ne težka. Mi pa gremo tu sedaj po lahki poti naravnost. Tu naprej hodimo večinoma med rušjem in odpirajo se nam vedno lepši pogledi. Ko bomo to prehodili pridemo na veliko travnato pobočje, kjer se nam tudi priključi plezalna pot. Vrh Pece imamo že pred samo samo malo še moramo prehodit brez večjih naporov. Gori imamo polno prostora, da si res naužijemo prelepih pogledov na vso okolico. Ko boste osvojili dva tisočaka, ste lahko ponosni, saj pot ni bila težka in ne predolga, zgoraj pa čudoviti pogledi. Vrnete se po isti poti do svojega avtomobila. Če pa ste gor prišli po plezalni poti, greste dol lahko po lažji poti.

Jakobe; spet se zapeljemo v Črno na Koroškem, kjer sledimo za Koprivno in Podpeco. V naslednjem križišču pa sledimo oznakam za Podpeco, Doma na Peci in koče na Pikovem. Ko pridemo v Podpeco se bo asfalt končal in sledimo sedaj samo tablam za Dom na Peci. Peljemo se kar nekaj časa po makadamu, nekje je tudi malo slabša cesta ampak vi se samo peljite do konca, kjer je parkirišče. Ta pot je zelo kratka in lahka, slabi 2 uri in 15 minut pa boste prišli na Peco.

Opis poti; opazili bomo table za Dom na Peci, usmerimo se na to pot, ki nas bo kar en čas vodila po gozdu. Sledimo markacijam in tablam za Dom na Peci. Hitro bomo prišli do oznake za votlino Kralja Matjaža. Naprej pa je naš dom na Peci. Dalje vam posebej ne bom opisoval poti, ker pot je ista od doma kot prej iz Tople, samo, da je ta pot drugače krajša.

So še poti iz avstrijskih strani, so dosti daljše kot naše.

Peca je primerna za vse, ki imate nekaj pohodniškega srca v sebi. Ni težko priti na Peco, obujte se v primerno obutev, v nahrbtnik si naložite vodo, nekaj za pojesti, anorak in gremo v naravo si zaužit svežega zraka. Ne pozabite pa obiskat tudi Kralja Matjaža v votlini, otroci bodo nad njim navdušeni, ko ga bodo videli. Varno pot na Peco vam želim, saj se splača iti pogledat poglede iz nje.

Objavi komentar

Follow us on